Top 5 zanimivosti o Buenos Airesu

Buenos Aires je prestolnica in hkrati največje mesto Argentine, poleg tega pa se v Buenos Airesu nahaja tudi najpomembnejše argentinsko pristanišče.  Ste vedeli, da je Buenos Aires rojstno mesto tanga? Morda veste, kaj pomeni ime Buenos Aires? Preverite vseh 5 zanimivosti o tem latinskoameriškem mestu.

#1: V Buenos Airesu, po ocenah za leto 2021, živi več kot 15,2 milijona ljudi. Skozi leta se je v argentinsko prestolnico priselilo veliko ljudi z vsega sveta, zaradi česar je mesto sestavljeno iz številnih kultur, posebej močan pa je  evropski vpliv. Pristanišče v Buenos Airesu je največje v vsej Južni Ameriki. Vsako leto sprejme na milijone tovora, ki ga razpošljejo po vsej celini. Dejansko je pristanišče tako osrednje v tem mestu, da se prebivalci Buenos Airesa imenujejo Porteños oz. v prevodu ljudje pristanišča.

#2: Buenos Aires lahko prevedemo kot dober zrak ali veter, vendar pa svojega imena ni dobil zaradi posebne kvalitete zraka. Mesto je ime dobilo že v 16. stoletju, ko so španski osvajalci prišli v Latinsko Ameriko.  Prvotno ime ” Real de Nuestra Señora Santa María del Buen Ayre” je mesto dobilo po Bonarijski Mariji na Sardiniji. Potem, ko so avtohtoni prebivalci sredi 15. stoletja napadli pristaniško naselje, je bilo prvotno naselje opuščeno, vendar je španski pomorščak Juan de Garay tam leta 1580 ustanovil novo naselje. De Garay je ohranil prvotno ime za kraj, vendar ga je podaljšal, “Ciudad de la Santísima Trinidad y Puerto de Nuestra Señora la Virgen María de los Buenos Aires “. To je bilo prvo uradno ime mesta, ki so ga v 17. stoletju skrajšali v Buenos Aires.

#3: V Buenos Airesu  lahko najdete najširšo ulico na svetu: Avenida 9 de Julio. Ulica je dobila ime po dnevu, ko je Argentina postala neodvisna od Španije, 9. julija (leta 1816). Prve ideje o tej ulici segajo v leto 1888, vendar pa so se dela začela šele leta 1930. Ulica je široka več kot 90 metrov in ima neverjetnih 12 pasov. Prečkanje avenije za pešce predstavlja edinstven izziv, saj je ni mogoče v celoti prečiti v enem poizkusu, zato pogosto traja kar nekaj minut.  Poleg tega, da je to najširša ulica na svetu, povezuje sever z jugom Buenos Airesa, na poti pa boste našli tudi Obelisk, ki je najbolj znana točka mesta.

#4: Ste vedeli, da ima Buenos Aires najstarejši metro sistem  v Latinski Ameriki? Leta 1913 so v Buenos Airesu odprl prvi metro sistem na latinskoameriških tleh. Prva povezava v tem času je bila “Linea A”. Povezovala je predsedniško palačo (Casa Rosada) s kongresom. Postaje so še danes lepo okrašene z okraski iz tistega časa. Podzemni sistem v Buenos Airesu je 13. najstarejši metro sistem na svetu. Mlajši od podzemnega sistema v Londonu, ki je bil odprt leta 1890, vendar starejši od metro sistema v Madridu, kjer se je prva vožnja zgodila leta 1919.

#5: Glede na študijo, ki jo je opravil World Cities Culture forum, ima Buenos Aires največ knjigarn na osebo na svetu. S knjigarno na vsakih 3600 prebivalcev ima Buenos Aires tako največ knjigarn na prebivalca, več kot katero koli drugo mesto na svetu. Našli boste široko paleto rabljenih knjig, brez težav pa boste našli tudi knjige v angleščini ali drugih svetovnih jezikih. Priporočamo branje knjig katerega od znanih argentinskih piscev, kot so Julio Cortázar, Ernesto Sábato, Jorge Luis Borges in mnogi drugi. Torej, če radi berete, potem veste, kam iti!

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂