Top 5 zanimivosti o Johannesburgu

Ste vedeli, da je Johannesburg po številu prebivalcev največje mesto v Južnoafriški republiki? Nahaja se na severovzhodu Južnoafriške republike in je glavno mesto province Gauteng, najbogatejše province v Južnoafriški republiki. Preverite 5 zanimivosti o mestu Johannesburg.

#1: Johannesburg je eno največjih in najbolj živahnih mest na afriški celini. Glede na podatke iz leta 2016, je takrat Johannesburg veljal za drugo največje mesto v Afriki, takoj za Kairom. Po podatkih Združenih narodov za leto 2020 pa se sedaj, z nekaj manj kot 6 milijoni prebivalcev, uvršča na 9. mesto. Še vedno ostaja največje mesto v Južnoafriški republiki.   

#2: Johannesburg je največje mesto na svetu, ki ni zgrajeno na obali, ob jezeru ali reki. Zato Johannesburg imenujejo tudi največje ‘suho pristanišče’ na svetu. City Deep Terminal je ime največjega afriškega suhega pristanišča, ki ga je uradno odprla južnoafriška železniška družba leta 1997. Več kot polovica tovora, ki prispe skozi pristanišča Durban in Cape Town, prispe na kontejnerski terminal City Deep.

© Caracal Rooikat

#3: Po nekaterih ocenah naj bi kar 40 % svetovnega zlata našli v širši regiji Johannesburga. Johannesburg je bil ustanovljen leta 1886, 2 leti po tem, ko so evropski naseljenci na lokalni kmetiji odkrili zlato. S tem se je začela zlata mrzlica Witwatersrand, ki je pritegnila več kot 1000 belih naseljencev. Kopanje zlata še vedno poteka v Gautengu, provinca pa je dom dveh najglobljih rudnikov na svetu, Mponeng in TauTona. Še danes je Johannesburg lokalno znan tudi kot ‘Jo’burg’, ‘Jozi’ ali ‘Egoli’, kar pomeni ‘Mesto zlata‘.

#4: 40 % vseh fosilov človeških prednikov na svetu je bilo odkritih v Johannesburgu in njegovi okolici. Večino fosilov so našli na območju, okoli 50 km severozahodno od Johannesburga, ki je danes znano kot zibelka človeštva. Območje je bilo leta 1999 uvrščeno za Unescov seznam svetovne dediščine in trenutno zavzema 47.000 hektarjev in vsebuje kompleks apnenčastih jam.

©David Fleminger

#5: Mednarodno letališče OR Tambo, ki se nahaja le okoli 20 kilometrov izven centra Johannesburga, je najbolj obremenjeno letališče v Afriki. Po ocenah vsako leto skozi terminale tega letališča preide več kot 28 milijonov ljudi. OR Tambo International obstaja že skoraj 70 let, saj so ga odprli že leta 1952. Letališče se je nekoč imenovalo “Letališče Jan Smuts”, leta 1994, takoj po koncu apartheida, pa so ga preimenovali v “mednarodno letališče Johannesburg”. Leta 2006 je letališče dobilo sedanje ime. Nahaja se na nadmorski višini 1.700 metrov, kjer je zrak redek. Redkejši zrak je tudi razlog za daljše vzletno-pristajalne steze kot običajno.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂