Top 5 zanimivosti o Nairobiju

Kenijsko glavno mesto Nairobi je mesto nasprotij. Na eni strani lepe restavracije, novi hoteli in številni nakupovalni centri, tesno zraven pa četrti ”slums” z revščino in brez upanja v prihodnost. Preberite top 5 zanimivosti o Nairobiju.

#1: Mesto Nairobi radi imenujemo tudi zeleno mesto pod soncem. Mesto je bilo ustanovljeno leta 1899 in je tako le v dobrih sto letih iz okolja, kamor je pleme Masai  vodilo napajat svojo živino, preraslo v svetovno metropolo Vzhodne Afrike z okrog 4 milijoni prebivalcev. Večje metropolitansko območje Nairobija ima 9,4 milijona prebivalcev. Mesto je hitro raslo, zato je že leta 1907 zamenjalo Mombaso kot glavno mesto. Danes je glavno mesto Kenije in najbolj naseljeno mesto v državi.

#2:  Ime Nairobi je masajska besedna zveza “Enkare Nairobi”, kar pomeni “hladna voda”. To se naša na reko Nairobi, ki teče skozi mesto. Celotno ozemlje mesta in njegova okolica je bilo nekoč močvirnato in nenaseljeno, le Masaji so imeli v lasti obsežne pašnike v okolici mesta. Ko pa se je mesto začelo hitreje razvijati, so bili Masaji potisnjeni na rob, da bi omogočili širitev mesta.

#3: Mesto Nairobi so leta 1899 ustanovile kolonialne oblasti v britanski Vzhodni Afriki kot železniško skladišče na železnici Uganda – Kenija. V kolonialnem obdobju je postalo središče kolonije za industrijo kave, čaja in sisala. Mesto Nairobi je bilo med letoma 1899 in 1905 glavno mesto britanske province.

#4: Nairobi je edino mesto na svetu, ki meji z nacionalnim parkom. Nacionalni park Nairobi se nahaja v južnem predmestju mesta. Park je sestavljen iz široko odprtih travnikov in je dom divjih živali, kot so žirafe, nosorogi, zebre, levi in bivoli.

#5:  Nairobi je bil imenovan za eno izmed 10 najboljših destinacij v Afriki. Ima živahno nočno življenje in eno najvišjih stopenj rasti med afriškimi mesti. Je kulturno središče umetnosti in drugih vrhunskih dogodkov in koncertov v Keniji. Hkrati je dom več tisočim kenijskim podjetjem in več kot 100 večjim mednarodnim podjetjem in organizacijam.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂