Top 5 zanimivosti o Windhoeku

Windhoek je socialno, gospodarsko, politično in kulturno središče Namibije. Skoraj vsa namibijska državna podjetja ter izobraževalne in kulturne ustanove imajo sedež v mestu. Preverite 5 zanimivih dejstev o tem hitro rastočem afriškem mestu.

#1: Območje okoli Windhoeka je bilo poseljeno že pred tisočletji, prvič pa je Windhoek omenjen v pismu Jonkerja Afrikanerja Josephu Tindallu z dne 12. avgusta 1844. Jonker Afrikaner je leta 1840 na območju  današnjega Windhoeka zgradil svojo hišo. Dolgo časa je bilo to le majhno naselje, ki je bilo začasno zapuščeno med vojno plemen Nama in Herero. Windhoek je bil uradno ustanovljen leta 1890, ko so na tem območju Nemci zgradili utrdbo in začeli trajno zasedati območje. Nemško kolonialno obdobje se je končalo po koncu prve svetovne vojne, ko so maja 1915 v imenu britanskega imperija južnoafriške čete zasedle Windhoek. Windhoek je bil priznan kot glavno mesto Namibije ob osamosvojitvi leta 1990.

#2: Mesto Windhoek je tradicionalno znano pod dvema imenoma: Ai-Gams in Otjomuise. Obe tradicionalni imeni se nanašata na vroče izvire. Ai-Gams izvira od ljudstva Nama in se nanaša na vroče vrelce, ki so bili nekoč del Windhoeka. Drugo ime Otjomuise, ki pomeni kraj pare, pa izvira iz plemena Herero.

#3: Glavno mesto Namibije se nahaja približno v središču države. Leži na nadmorski višini 1654 metrov in se nahaja 1225 km severno od Cape Towna v Južni Afriki. Mesto leži na položni ravnici na severni strani visoke planote Khomas. Mesto je obdano s suho in sušno deželo, vendar ga v južnih, vzhodnih in zahodnih smereh obdajajo skalnata gorska območja, ki mesto ščitijo pred suhimi vetrovi.

#4: Windhoek velja za eno najčistejših prestolnic v Afriki in obiskovalci so mnogokrat presenečeni, da to mesto, ki velja za del najgloblje Afrike, ponuja vse sodobne dobrine, ki so v skladu z nekaterimi najvišjimi svetovnimi standardi. Windhoek je bilo prvo mesto na svetu, ki je iz odpadne vode pridobivalo pitno vodo in je še vedno eno redkih mest na svetu, ki to počne.

#5: Mnogi obiskovalci Namibije začnejo svoje popotovanje prav v Windhoeku. V mestu si lahko ogledate Staro trdnjavo, zgrajeno leta 1890, ki danes služi kor stavba Narodnega muzeja, Tintenpalast oz. parlament, ki ga obdajajo čudoviti vrtovi, luteransko cerkev iz leta 1910 ter 3 gradove arhitekta Wilhelma Sanderja. Nikar pa ne zapustite mesta, ne da bi poizkusili nojev kebab ali zebrin zrezek.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂