Top 5 zanimivosti o Zürichu

Čeprav je Zürich finančna prestolnica Švice, ni nacionalna prestolnica. Ta naslov pripada majhnemu, skromnemu mestu Bern. Čeprav Zürich po mednarodnih standardih ni veliko mesto, je še vedno največje v Švici. Preberite 5 zanimivosti o tem švicarskem mestu. Ste vedeli, da so v Zürichu iznašli mislije (kosmiče)?


#1: Na Züriškem jezeru so našli dokaze o naselbinah že iz neolitika in bronaste dobe. Prvo ime so Zürichu dali Rimljani. Sodobno mesto Zürich se je začelo kot rimska carinska postojanka, ki so jo imenovali Turicum. Najzgodnejši zapis tega imena je bil najden na nagrobniku iz 2. stoletja, odkritem na hribu Lindenhof.

#2: Izvedenih je bilo več raziskav, ki so pokazale, da je Zürich najboljše mesto na svetu glede kakovosti življenja. Ljudje v Zürichu menijo, da imajo socialno podporo, dolgo  življenjsko dobo in svobodo odločanja o življenju. Je tudi najbogatejše mesto v Evropi in z nizko davčno stopnjo popoln kraj za bazo podjetij. Številne mednarodne korporacije imajo podružnice v Zürichu. Tudi Google ima največjo evropsko pisarno v središču Züricha.

#3: Švica je znana po svojih javnih vodnih fontanah. Fontane so del švicarskega standarda, javno dobro v korist vseh. V Zürichu je več kot 1200 fontan, našli jih boste skoraj na vsakem vogalu mesta. Zürich je tako ponosen na svoje fontane, da zaposluje ekipo strokovnjakov, ki aktivno preverja in vzdržuje kakovost, čistočo in varnost vode. Medtem ko so nekateri mestni vodnjaki preprosti, so drugi bolj okrašeni.


#4: Zürich je bil Einsteinov dom dolgo časa. Slavni fizik Albert Einstein je živel v Zürichu dolga leta. Bil je eden najbolj znanih študentov na ETH, kasneje pa tudi profesor na Univerzi v Zürichu in nato tudi na ETH Zürich. Seveda je do svoje relativnostne teorije prišel med delom na pošti v Bernu, vendar je v Zürichu preživel veliko večji del svojega življenja.

#5: Zürich je ponosni lastnik največje cerkvene ure v Evropi. Srednjeveški cerkveni stolp z največjo cerkveno uro v Evropi, ki se nahaja v središču starega mestnega jedra, je del cerkve sv. Petra. Zunanji premer ure je 8,64 metra, minutni kazalec meri 5,73 metra, urni pa 5,07 metra. Njegova pomembnost v mestu morda pojasnjuje, zakaj je bil stoletja uradni kazalnik züriškega “lokalnega časa” – vse druge ure v mestu pa so bile v skladu z njim.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂