Top 6 novih znamenitosti pod Unescovo zaščito

Pod UNESCO-vo zaščito je trenutno že 1092 naravnih in kulturnih znamenitosti po celem svetu. Vsako leto se na UNESCO-v seznam uvrsti nekaj novih znamenitosti. Tudi v letu 2018 je UNESCO zaščitil 19 novih znamenitosti, mi pa smo za vas izbrali top 6 novih znamenitosti pod UNESCO-vo zaščito.

Fanjingshan, Kitajska

Edinstveno območje Fanjingshan se razprostira na nadmorski višini od 500 do 2570 metrov. Izolacija posestva je privedla do visoke stopnje biotske raznovrstnosti z mnogimi endemičnimi vrstami. To območje kitajskega gorovja daje dom številnim rastlinskim in živalskim vrstam, ki so nastale že v terciarnem obdobju.

Tektonsko območje – Chaîne des Puys, Francija

Območje tektonske razpoke Chaine des Puys – Limagne v Franciji je 45 kilometrov dolga veriga približno 80 ugaslih vulkanov. Območje, ki se je izoblikovalo kot posledica nastanka Alp pred 35 milijoni let, je za geologe silno nazoren prikaz tektonskih premikov, ki so oblikovali naš svet.

Katedrala Naumburg, Nemčija

Katedrala se nahaja v vzhodnem delu Turingije, njena gradnja se je začela leta 1028, je izjemno pričevanje srednjeveške umetnosti in arhitekture. Njena romanska struktura, obdana z dvema gotskima pevskima zbornicama, dokazuje stilski prehod iz pozne romanike v zgodnjo gotiko. Zahodni kor iz prve polovice 13. stoletja odraža spremembe v verski praksi ter pojav znanosti in narave v likovni umetnosti.

Göbekli Tepe, Turčija

Gre za megalitske strukture, ki se nahajajo v jugovzhodni Anatoliji. Razločni stebrički v obliki črke T omogočajo vpogled v način življenja in prepričanja ljudi, ki so živeli v Zgornji Mezopotamiji pred približno 11.500 leti.

Medina Azahara, Španija

Kalifatsko mesto Medina Azahara je arheološko najdišče mesta, ki ga je sredi 10. stoletja zgradila dinastija Umayyad kot sedež Cordobskega kalifata. Po večletnem razcvetu je bilo mesto med državljansko vojno, ki je leta 1009-1010 končala kalifat, izgubljeno. Ostanki mesta so bili pozabljeni skoraj 1000 let do njihovega ponovnega odkritja v začetku 20. stoletja.

Gorovje Barberton Makhonjwa, Južna Afrika

Gorato območje Barberton Makhonjwa v Južni Afriki je znano po nekaterih izmed najstarejših razkritih skal na Zemlji – stare naj bi bile med 3,2 in 3,6 milijarde let.

Vir: UNESCO

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂