Top 7 slovenskih gradov

Slovenija se lahko pohvali z velikim številom čudovitih gradov. Preverite, katerih je top 7 najlepših slovenskih gradov.

Predjamski grad

#1: Predjamski grad

V Sloveniji lahko najdete tudi največji jamski grad na svetu. To je Predjamski grad, ki se nahaja nekaj kilometrov od Postojne, prvič pa je bil omenjen leta 1274. Grad je vklesan v 123 m visoki navpični steni, zaradi česar je pravi srednjeveški čudež.

 

Grad Grad

#2: Grad Grad

Veste, kateri je največji grad v Sloveniji? To je grad Grad, ki se nahaja v občini Grad, v Prekmurju. Grajsko poslopje spada med najobsežnejše fevdalne komplekse na Slovenskem.

 

Grad Bogenšperk

#3: Grad Bogenšperk

Renesančni grad Bogenšperk, ki se nahaja nekaj kilometrov južno od Litije, velja za enega najlepših slovenskih gradov in enega najpomembnejših kulturnih spomenikov na Slovenskem. V njem je živel znameniti slovenski polihistor Janez Vajkard Valvasor, ki je tam napisal tudi svoje najbolj znano delo Slava vojvodine Kranjske.

 

Celjski grad

#4: Celjski grad

Celjski grad je nekdanji sedež Celjskih grofov, najpomembnejše slovenske plemiške rodbine. Grad  na griču nad mestom Celje je v pisnih virih prvič omenjen leta 1323. Ocenjujejo, da Celjski grad obišče približno 60.000 obiskovalcev letno.

 

Grad Snežnik

#5: Grad Snežnik

Romantični grad Snežnik stoji pod istoimensko goro Snežnik na Notranjskem. Je eden redkih gradov v Sloveniji, ki se ponaša z originalno opremo, ki nam pričara vzdušje izpred 150 let. Grad je prav tako eden najlepše ohranjenih v Sloveniji, kljub temu da nastanek gradu Snežnik sega v čas med 10. in 11. stoletjem.

 

Grad Otočec

#6: Grad Otočec

Grad Otočec je edini vodni grad v Sloveniji. Leži na otoku sredi reke Krke in spada tako med kulturne kot tudi med naravne znamenitosti Slovenije. V virih je grad prvič omenjen že leta 1252.

 

Blejski grad

#7: Blejski grad

Slikoviti grad na vrhu griča nad Blejskim jezerom, le kdo ga ne pozna? Verjetno eden največkrat fotografiranih gradov v Sloveniji je zagotovo eden največjih kulturnih in turističnih znamenitosti Slovenije. Blejski grad je po pisnih virih najstarejši grad na Slovenskem, prvič omenjen že leta 1011.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂