Top 7 zanimivosti o Casablanki

Mesto Casablanka sicer ni glavno mesto Maroka, je pa njegovo največje mesto. Nahaja se v severozahodnem delu države ob Atlantskem oceanu in veja za gospodarsko in demografsko središče Afrike. Preverite 7 zanimivosti o tem afriškem velemestu.

#1: Casablanka ni le največje mesto v Maroku, ampak je tudi eno največjih mest v Afriki. V mestu živi okoli 4 milijone prebivalcev, kar ga uvršča na 3. mesto med vsemi afriškimi mesti. Je gospodarski in poslovni center Maroka in hkrati gospodarsko eno najpomembnejših mest celotne Afrike.

#2: Mesto so ustanovili Berberi iz kraljevine Bourguata leta 768. Casablanca je bila znana kot Anfa do petnajstega stoletja, ko je državo prevzela Portugalska. Sprva so jo Portugalci imenovali Casa Branca, Španci pa so jo kasneje spremenili v Casablanco, kar v španščini pomeni bela hiša.

#3: Mesto odlikuje arhitekturna umetnost, ki meša staro z nizkimi in pravilnimi stavbami ter moderno z visokimi in razkošnimi zgradbami. V edinstvenem arhitekturnem slogu so vidni vplivi arabske, islamske in evropske arhitekture. Mesto Casablanca se je 27. novembra 2013 pridružilo Unescovemu seznamu svetovne dediščine, saj vsebuje človeško kulturno dediščino posebne univerzalne vrednosti.

#4: Pristanišče Casablanca je največje pristanišče v Maroku in hkrati največje v severni Afriki. Je večnamensko pristanišče, specializirano predvsem za trgovino, in lahko sprejme in obdela 40 ladij hkrati, vključuje pa komercialno pristanišče, ribiško pristanišče in marino. Je tudi  glavna pomorska baza za »kraljevsko« maroško mornarico.

#5: V Casablanki se nahaja druga največja mošeja v Afriki (do leta 2019 je veljala za največjo). Mošeja Hasana II. je zgrajena pretežno nad Atlantskim oceanom, morsko dno pa je vidno skozi steklena tla. Kompleks mošeje obsega skupno površino 400.000 kvadratnih metrov, s kapaciteto za 35.000 ljudi v molitveni dvorani. Mošeja je ena od glavnih turističnih točk v Maroku.

#6: Med glavne turistične točke Casablanke poleg mošeje Hasana II. spadata tudi kraljeva palača in katedrala v Casablanki. Kraljeva palača v Casablanci velja za arhitekturno lepoto, saj je obdana z nasadi pomarančevcev in dovršenimi vodnimi elementi. Še en arhitekturni biser pa je katedrala v Casablanci, zgrajena v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Katedrala je igrala pomembno vlogo med francosko katoliško vladavino, toda po osamosvojitvi Maroka leta 1956 je katedrala prenehala opravljati svoje verske funkcije in je bila zapuščena. Od takrat se uporablja kot šola in kulturni center, ki gosti razstave in sejme.

#7: Mnogi mesto poznajo le zaradi istoimenskega filma iz leta 1942. Ameriška romantična drama prikazuje dogajanje med 2. svetovno vojno, v katerem sta glavno vlogo odigrala Humphrey Bogart in Ingrid Bergman. Če se boste odločili za obisk Casablanke  in ste tudi vi ljubitelj filma Casablanka, zavijte v kavarnico z imenom Rick’s Cafe. Kavarna je popolna oda filmu, od oblikovanja in glasbe do pogrnjene mize in dekorja.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂