Top 7 zanimivosti o Džakarti

Džakarta je neverjetno mesto, ki je veliko več kot samo glavno mesto Indonezije. Kljub temu tujcem o mestu ni veliko znanega in le redki poznajo katero od  zanimivih dejstev o Džakarti. Preverite spodnjih 7 zanimivosti o Džakarti.

#1: Leta 2019 je indonezijska vlada napovedala, da bo prestolnico Indonezije preselila v Vzhodni Kalimantan, v mesto, ki se bo imenovalo Nusantara. To naj bi se zgodilo do leta 2024, načrti pa so že v teku. Kot razlog so navedli prenatrpanost in velike prometne težave, ki prevladujejo v Džakarti. Ker je večina teh težav nastala kot posledica dejstva, da je Džakarta prestolnica, bo zanimivo videti, kako se bodo s tem spopadli v novi prestolnici.

#2: Eno izmed zanimivih dejstev o Džakarti je, da se mesto dejansko potaplja! Mesto je v povprečju zgrajeno le nekaj metrov nad morsko gladino, zato ga ocean dejansko počasi preplavlja. Strokovnjaki napovedujejo, da bo do leta 2050 potopljeno 95 odstotkov mesta. Verjetno je tudi to eden izmed pomembnih razlogov, zakaj so se odločili, da prestavijo prestolnico.

#3: Džakarta je bila preimenovana kar 13-krat. Od prvotne nizozemske naselbine davnega leta 1527 in imena »Batavia«, ki je še danes prepoznavno, je bilo uradno ime mesta večkrat spremenjeno. Poleg Batavie je bila Džakarta znana tudi pod imeni, kot so “Jayakarta”, “Djakarta” in “Yayakarta”.

#4: Promet v Džakarti je najslabši na svetu. Če se vozite po Džakarti, bodite opozorjeni, da vam bo potovanje, ki naj bi trajalo približno 1 uro, dejansko vzelo 3 ali 4 ure. Da bi se poskušali boriti proti množičnim prometnim zastojem v mestu, je vlada uvedla program, imenovan “sodi in lihi”. V bistvu to pomeni, da če se vaša avtomobilska registrska tablica konča z liho številko, potem lahko vozite le na “lihe dni”. To je postalo težava za mnoge stanovalce, saj so se lahko vozili le vsak drugi dan. Rešitev? Kupili so še drugi avto! Število avtomobilov v Džakarti se je nato čez noč dobesedno podvojilo in težava se je dejansko stopnjevala.

#5: Džakarta ima več kot 74 muzejev. Nekaj, kar ni preveč znano niti med domačini Džakarte, je, koliko muzejev ima mesto. V Kota Tua jih je najmanj 9, v “tematskem parku” Taman Mini Indonesia pa jih je 16. Če vas zanimajo muzeji, potem je Džakarta zagotovo mesto, ki ga morate obiskati.

#6: Džakarta je znana pod vzdevkom ”Veliki Durian”. Verjetno ste že slišali, da se New York imenuje “veliko jabolko”, pa ste vedeli, da je Džakarta splošno znana kot “Veliki Durian”? Durian je običajno in zelo priljubljeno lokalno sadje v Indoneziji. Ima pa zelo oster vonj in je lahko precej neprijetnega okusa, zlasti za tujce. Pravzaprav je lahko vonj tako slab, da je sadje dejansko prepovedano na številnih javnih mestih, zlasti v hotelih!

#7: Džakarta ima več kot 130 nakupovalnih središč. Eno največjih, Velika Indonezija, ima vsaj 9 nadstropij in se razteza na območju, kjer bi bilo običajno več mestnih blokov. Nakupovalna središča v Džakarti so zelo dobro organizirana. Če na primer iščete trgovino s telefoni, so vse blizu druga drugi. To velja za vse, od čevljev, bank do določene vrste hrane!

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂