Top 7 zanimivosti o Mumbaju

Tokrat smo raziskali nekaj zanimivosti o indijskem mestu Mumbaj. Eno najbolj poseljenih in prenaseljenih mest na svetu je znano tudi kot mesto sanj, Bollywood, in vrata Indije. Ste vedeli, da se je v Mumbaju rodil Rudyard Kipling, avtor Knjige o džungli. Preverite 7 zanimivosti o Mumbaju.

#1:  Mumbaj je bil prvotno sestavljen iz sedmih različnih otokov. Ti otoki so bili znani kot Bombay, Old Woman’s Island ali Little Colaba, Mahim, Parel, Mazagaon in Worli. Trajalo je več kot 5 stoletij, da so se vsi ti otoki združili in nastalo je mesto Bombaj.

#2: Morda veste, da je bilo prvotno ime tega mesta Bombaj, kasneje pa so ga preimenovali in zdaj ga poznamo kot Mumbaj. Ampak, ali poznate razlog za to? Ko je bilo mesto v rokah Portugalcev, so videli, da je to naravni vodni zaliv. Zato so ga poimenovali “Bom Bhaia”, kar je portugalski izraz za “dober zaliv”. Kasneje, ko se je portugalska princesa poročila z angleškim princem, so mesto dali Britancem kot doto, ki so mesto poimenovali  Bombaj. Ko je leta 1995 regionalna politična stranka Shiv Sena, prevzela oblast, so se odločili, da bodo ime mesta spremenili iz Bombaj v Mumbaj. Razlog za to je bilo dejstvo, da je bilo ime Bombaj znak britanskega kolonializma, da pa bi v imenu mesta prikazali dediščino Maratha in se poklonili boginji Mumbadevi (lokalno tempeljsko božanstvo), se je ime tega mesta končno spremenilo v Mumbai.

#3: Mumbaj je dom ene največjih filmskih industrij na svetu, Bollywooda. Snemalni seti, produkcijski oddelki in vse ostalo je urejeno v različnih delih Mumbaja.  Mesto je tudi dom indijske televizijske industrije skupaj z oglaševalskimi agencijami in različnimi modnimi znamkami. Ne le mesto zabave, Mumbaj je tudi gospodarska prestolnica Indije.

#4: Mumbaj je dom prvega vlaka, avtobusa, avtomobila in letališča v Indiji. Prvi vlak je bil dostopen za javnost leta 1853 in je od takrat postal glavni sistem javnega prevoza. Leta 1926 je bila v Mumbaju na voljo tudi prva avtobusna proga, ki je povezovala afganistansko cerkev in tržnico Crawford Market. Leta 1928 pa je bil v Mumbaju zgrajen tudi prvi aerodrom v Indiji – Mumbaj-Juhu. V Mumbaju pa se je rodil tudi Sir Jamshet ji Tata, ki je leta 1901 postal prvi Indijec, ki je imel avto.

#5: Mumbaj je pomembna turistična točka z neverjetnimi kraji za raziskovanje. Tam najdete 3 znamenitosti, ki so vpisane na seznam Unescove svetovne dediščine. Te glavne atrakcija mesta so: Terminus chhatrapati Shivaji, znan tudi kot Victoria terminal, različne deko stavbe, ki odražajo viktorijansko dobo, in Elephanta jame.

#6: Največji slumi v Aziji se nahajajo v Mumbaju- Dharavi. To so naselja, narejena posebej za ljudi pod pragom revščine, ki si ne morejo privoščiti boljšega življenja v mestu. Kljub takšnim razmeram, ki tam prevladujejo, je Dharavi ustvaril nekaj vrhunskih talentov. Tam so se rodili mnogi nadarjeni ljudje, ki so tekmovali in zmagovali na različnih svetovnih prvenstvih ter si pridobili različna priznanja.

#7: Bandra-Worli Sea Link (oz. uradno Rajiv Gandhi Sea Link) je most, ki povezuje Bandra v zahodnem predmestju Mumbaja z Worlijem na jugu. Zgrajen je bil z namenom, da skrajša čas potovanja iz enega dela mesta v drugega s približno 30 minut na 10 minut. Most, ki v dolžino meri 5,6 kilometra, je izdelan iz 90.000 ton cementa in jeklene žice.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂