Top 7 železniških prog po svetu

Čeprav boste z letalom ali katerim drugim transportnim sredstvom hitreje na cilju, nič ne presega romantike in čudovitih razgledov skozi okno vlaka. Preberite si našo lestvico 7 najbolj nepozabnih voženj z vlakom po svetu.

#1:Venice Simplon – Orient Express; Italija – London

Legendarni Orient Express je verjetno ena najslavnejših železniških prog na svetu in eno najboljših potovanj z vlakom v Evropi. Medtem ko potujete po Evropi, lahko občudujete čudovito pokrajino  vse od Londona, mimo Pariza, Insbrucka in Verone do Benetk. Že vožnja sama je eno veliko doživetje. Lahko si privoščite luksuzne počitnice v zasebnih predelkih, ki so okrašeni enako kot v 20. letih 20. stoletja. Vsaka kabina ima upravnika, ki skrbi za vaše dobro počutje in ustreže vsem vaših željam.

©Murdockcrc

#2: Transsibirska železnica; Rusija

Transsibirska železnica je z dolžino 9.288 km najdaljša (potniška) železnica na svetu. Šestdnevna pot, ki se začne v Moskvi in konča v Vladivostoku, prečka kar 8 časovnih pasov. Pokrajina, ki jo lahko spremljate na poti, se neprestano spreminja, od Uralskega gorovja in Bajkalskega jezera do prostranih step.  Posebej spektakularen je tudi 3227 metrov dolg ​​most nad reko Ob v Novosibirsku.

#3: Glacier Express, Švica

Glacier Express, ki povezuje dve najbolj slikoviti gorski letovišči v Švici, Zermatt in St Moritz. Enodnevno potovanje poteka skozi neverjetnih 91 predorov in preko 291 mostov. Med vožnjo boste uživali v razgledih na osupljivo pokrajino Švicarskih Alp od nedotaknjenih gorskih jezer do slikovitih zaselkov. Najbolj nepozabna dela  potovanja sta prelaz Oberalp, najvišja točka vožnje na 2044 m in znameniti viadukt Landwasser.

#4:The Sunset Limited; New Orelans – Los Angeles, ZDA

Najstarejši (imenovani) vlak v Ameriki, Sunset Limited, potrebuje slaba dva dni za pot od globokega juga v New Orleansu do Los Angelesa. Zlijte se s pisano druščino popotnikov in se prepustite razgledom na temno rdeče sončne zahode v Arizoni. Opazujte kaktuse v Novi Mehiki, prostrane jugozahodne puščave in čudovite kalifornijske gore.

#5:West Highland Line; Glasgow – Mallaig, Škotska

Linija West Highland je odličen način za doživetje raznolike škotske pokrajine. Ko vlak zapusti Glasgow, največje škotsko mesto, se mestna pokrajina hitro umakne raznolikemu podeželju.  Med potjo vlak prečka viadukt Glenfinnan, ki je prikazan v seriji filmov o Harryju Potterju.

#6:The Tokaido Shinkansen; Tokio – Osaka, Japonska

Tokaido Shinkansen je bil leta 1964 odprt kot prva železniška proga za hitre vlake na svetu. Danes vlaki dosegajo hitrosti do 285 km/h, tako da 515 km razdalje od Tokia do Osake opravite v samo dveh urah in pol. Zaradi visoke hitrosti nihče ne potuje po Shinkansenu, da bi si ogledal pokrajino. Raje si pred vkrcanjem kupite Bento Box (hrano v priročnem pakiranju) in se prepustite japonskim lokalnim specialitetam.

#7: Kandy- Ella, Šrilanka

Vožnja z vlakom od Kandya do Elle traja okoli 7 ur. Čeprav je karte za vlak dobro kupiti vnaprej, boste lahko občudovali čudovito pokrajino, ne glede na to, kje sedite. Ikonični modri vlak vas popelje skozi osupljive pokrajine zelenih in bujnih nasadov čaja ter vam odpre nekaj čudovitih razgledov na gore.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂