Top 8 turističnih atrakcij v Španiji

Država s pestro kulturo, zanimivo zgodovino, prelepo naravo in bogato kulinariko vas zagotovo ne bo razočarala. Španija je ena izmed izredno priljubljenih svetovnih destinacij in ponuja nekaj za vsakega popotnika. Medtem ko boste načrtovali, katero od spodnjih atrakcij boste obiskali najprej, pa Španijo lahko okusite kar v srcu Ljubljane.  Restavracija Lizarran  v središču Ljubljane, je del španske verige Lizarran, ki danes šteje 250 lokalov v več kot 15 državah. Čeprav Španija pogosto navdušuje s svojimi prelepimi plažami, parki, neštetimi festivali in dogodki, smo tokrat za vas pripravili 8 kulturnih turističnih atrakcij. ​

Picture

1. ​Alhambra

Mogočna palača iz 14. stoletja se nahaja v Granadi, v provinci Andaluzija. Leta 1984 je bila vpisana na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.

Picture

2. Sagrada Familia

Znamenita bazilika v središču Barcelone, ki jo je pred skoraj 150 leti zasnoval španski arhitekt Antonio Gaudí. Graditi so jo začeli leta 1882, a še do danes ni končana.

3. Kraljeva palača v Madridu 

Kraljeva palača Aranjuez (Palacio Real) je rezidenca španskega kralja. Palača je s svojimi vrtovi uvrščena na seznam Unescove svetovne dediščine.

4. Velika mošeja v Cordobi 

Mošeja je eden od najbolj dodelanih spomenikov mavrske arhitekture,  ki so jo po rekonkvisti preuredili v stolnico. Danes je zaščitena pod
UNESCO-om.

5. Alcazar v Sevilji

Originalno mavrska utrdba je znana kot ena izmed najlepših  palač v Španiji. Je najstarejša kraljeva palača, ki je še vedno v uporabi, v Evropi, saj jo  kraljeva družina uporablja kot uradno bivališče v Sevilji.

6. El Escorial

El Escorial je istočasno samostan in španska kraljeva palača. San Lorenzo de El Escorial je zgodovinska rezidenca španskega kralja. Prvotno last menihov hieronimitov je zdaj samostan reda svetega Avguština.

Picture

7. Katedrala Santiago de Compostela

Ena najstarejših in najbolj prepoznavnih romarskih poti v Evropi se konča pri katedrali v Santiagu de Compostela. Katedrala je bila posvečena že leta 1211.

Picture

8. Staro mestno jedro v Toledu

 Prepletanje krščanske, islamske in judovske kulture se odraža v edinstvenem mestnem jedru, ki je bil leta 1986 uvrščen na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.

Če ste si  ob branju najbolj obiskanih  španskih znamenitosti zaželeli tudi okusno špansko kulinariko, lahko obiščete letno teraso restavracije Lizarran, kjer vam bodo pričarali okuse tradicionalne Španije. ​ Lizarra je kraj, 130 km oddaljen od mesta Bilbao. V baskovskem jeziku izarra pomeni zvezda, lizarrapa jèsen (drevo).  Restavracija  Lizarran je pred dnevi odprla tudi letno teraso, kjer vas bodo navdušili s svojimi okusnimi tapasi. Bolj kot iz španske gastronomije izvira Lizarran iz kulture pinchosov, tapasov in tradicij Španije. Privoščite si tudi kozarec odlične španske sangrije ali pa vedno okusno paello.  Restavracija Lizarran se nahaja na lokaciji bivše gostilne Figovec, Gosposvetska cesta 1, v  Ljubljani. 

Piše: Mirjam Kimovec 
Komentirajte!
Katera od kulturnih znamenitosti Španije po vašem mnenju manjka na seznamu?

Picture