Vse o Velikonočnem otoku

Ob bližajočih se velikonočnih praznikih smo za vas raziskali vse o Velikonočnem otoku. Ali veste, kjer se te otok nahaja in po čem je najbolj poznan? Preverite vse o čudovitem in skrivnostnem Velikonočnem otoku.

Eden najbolj izoliranih otokov na svetu

Čeprav ste morda kdaj zasledili ime Velikonočni otoki, gre v resnici le za en otok, torej Velikonočni otok. Otok, ki se nahaja v jugovzhodnem Tihem oceanu, pripada Čilu. Od celinskega dela Čila je sicer oddaljen kar 3600 km in velja za enega najbolj izoliranih otokov na svetu. Naslednji naseljeni otok, Juan Fernandez, je od Velikonočnega otoka oddaljen kar 1.850 km.

Zakaj ime Velikonočni otok?

Osamljeni otok je prvi zabeležil nizozemski raziskovalec Jacob Roggeveen. Ker je otok odkril na velikonočno nedeljo (5. aprila leta 1722), je otok poimenoval Paasch-Eyland, kar v prevodu pomeni Velikonočni otok.

Polinezijsko ime otoka je Rapa Nui. Polinezijci Velikonočni otok imenujejo tudi te ito o te henua, kar pomeni popek – središče sveta.

Glavne značilnosti otoka

Velikonočni otok je vulkanski otok, sestavljen večinoma iz treh ugaslih vulkanov. Tradicionalni jezik velikonočnega otoka je rapa nui; vzhodnopolinezijski jezik, ki deli nekaj podobnosti s havajskim in tahitijskim. Tako kot v preostalem delu celinskega Čila, je tudi na Velikonočnem otoku uradni jezik španščina. Na otoku živi okoli 8000 prebivalcev, od katerih je približno polovica oseb domorodnega izvora Rapa Nui, preostanek so Čilenci.

Znameniti moai

Velikonočni otok je prizorišče ene najbolj skrivnostnih civilizacij na svetu. Najbolj znani so velikanski kamniti kipi, imenovani moai. Skupaj je bilo na otoku najdenih oz. popisanih 887 monolitnih kamnitih kipov.

Velike kamnite kipe ali moai, po katerih je Velikonočni otok znan, je najverjetneje ustvarilo ljudstvo Rapa Nui. Kipi, ki naj bi predstavljali pokojne vodje rodu, so nastali v obdobju med letoma 1100-1680. Kljub temu da jih pogosto imenujemo glave Velikonočnega otoka, ima večina kipov tudi trup. Nekaj je popolnih figur, ki klečijo na upognjenih kolenih z rokami nad želodcem, večina kipov pa se konča na vrhu stegen. Največji moai, je znan kot Paro. Tehta 82 ton in je visok 9,89 m. Leta 1995 je UNESCO Velikonočni otok uvrstil na seznam zavarovane svetovne dediščine.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂