Želje, cilji in Bahami – 1. del

Nekoč sem nekje prebral, da je človek ciljno usmerjeno bitje. Da brez ciljev pravzaprav sploh ne more živeti.Priznam, da se s tem nisem strinjal kar takoj. Ideja, da ne delaš nič, ležiš na kavču, gledaš kakšen dober nogomet in piješ hladno pivo, se mi pravzaprav sploh ni zdela tako nemogoča.

A dlje ko se tudi profesionalno ukvarjam prav s to temo, bolj se strinjam z navedeno trditvijo. Človek res težko živi brez ciljev, še posebej srečno in zadovoljno življenje.

A kje je potem tista (nevarna) meja, ki ločuje željo od cilja? Kje je črta, ki jo moram prestopiti, da se v želji po Bahamih tam tudi znajdem?

Ljudje si namreč neprestano kaj želimo in tudi neprestano si zastavljamo cilje. Od bolj ali manj resnih novoletnih zaobljub o hujšanju ali prenehanju kajenja, pa preko zamisli o poletnih in zimskih dopustih, pa vse do res velikih ciljev. Takšnih, ki zaznamujejo naš vsakdan, ko drzno in trdno odločeni korakamo svojim zmagam naproti. (npr. dokončanje šole ipd.).

Moj oče je npr. prav vsako leto, ko je bilo počitnic konec, sklenil, da bomo za drugo leto kupili čoln. Da se bomo lahko odpeljali na kakšno drugo plažo, kopali med manjšo gnečo ipd. Verjetno ni potrebno posebej omeniti, da čolna nismo kupili nikoli.

A me je ta čoln (oče) naučil, da med željo in ciljem obstaja res velika razlika.

Naučil me je, da je bistvena razlika, ali si nekdo za novo leto samo želi prenehati kaditi ali pa si je to zastavil kot svoj cilj. Ali si nekdo samo želi biti uspešen podjetnik ali pa se je resno zavezal k temu, da bo to tudi dosegel. Ali si nekdo samo želi odpotovati na Bahame ali pa bo to tudi realiziral to ali prihodnje leto.

Človek, ki ima namreč jasen cilj pred seboj, enostavno nima časa, da bi bil brez volje ali pa da bi se jezil na vse okoli sebe in razpravljal s celim svetom, kako nekaj ni po njegovo. Ne. On ima svoj cilj jasno zasidran v svojem srcu. On je namreč sklenil zavezo s sami seboj, da bo tisto, kar si je zastavil, tudi dosegel. In izvaja dejavnosti, ki ga neposredno vodijo k cilju.

Naslednjč vam bomo razkrili skrivnost pravilnega zastavljanja ciljev, saj tukaj kar nekaj zank, na katre moramo paziti.

Edvard Kadič
Lj., 7.junij 2011
Več o ciljih na: EdvardKadic.com

PišeEdvard Kadič
EdvardKadic.com

Komentirajte!

Vpišite komentar in delite svoje mnenje z drugimi bralci. Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni s svojim Facebook, Yahoo ali Hotmail računom.