5 zanimivih tematskih poti po Sloveniji

Če boste prihajajoče dni izkoristi za raziskovanje Slovenije, smo za vas v nadaljevanju pripravili 5 idej za enodnevni izlet po Sloveniji. Tokrat smo poiskali zanimive tematske in učne poti, ki jih lahko obiščete sami, v dvoje ali z družino. Izjemna raznolikost Slovenije nas vsakič znova preseneča na vsakem koraku.

Pot po Mamutovi deželi

Ste vedeli, da so leta 1953 v Bobovških jezerih, nedaleč stran od Kranja, našli ostanke mamuta, ki izvirajo izpred zadnje poledenitve, to je iz približno 180.000 let nazaj. Kot obeležje izkopa so leta 2007 prvič organizirali Pohod po Mamutovi deželi, po poti pa se lahko odpravite tudi v lastni režiji. Izbirate lahko med krajšo 7-kilometrsko ali daljšo 14-kilometrsko potjo. Pot vas vodi mimo Bobovških jezer, naravnih lepot Udin boršta in znamenitega protokolarnega objekta Brdo.

Fabianijeva pot od Štanjela do Kobdilja

©visitkras.info

V Fabianijevo pot je povezanih več krajših sprehajalnih poti, ki vas popeljejo do najlepših arhitekturnih stvaritev Maksa Fabianija, priznanega arhitekta. Pot vas popelje od čudovitega Štanjela, kjer je umetnik živel in ustvarjal med prvo in drugo svetovno vojno, do Fabianijeve rojstne vasice Kobdilj. Pot od Štanjela da Kobdilja je dolga približno 3 kilometre, za kar boste potrebovali uro do uro in pol hoje.

Gozdna učna pot Tromejnik

©goholidays

Gozdna učna pot je dolga 2600 m, kar je približno dve uri in pol hoje. Krožna pot vas popelje skozi gozdove Goričkega na tromejo med Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko. Pot se začne v vasi Trdkova, sestavlja jo 13 postaj. Pot skozi gozd je označena z ježkom, ki kaže smer. Predstavljeni so: rast drevesa, lesovi na Goričkem, orgle dišav, ptiči Goričkega, obnova gozda, prehranjevalne verige, povezanost gozda in vode, ribnik in marsikaj drugega.

Soška pot

© LTO bovec

Soška pot je prva parkovna pot, ki povezuje številne znamenitosti, zanimivosti in naravne lepote Triglavskega narodnega parka. Njena posebnost so vsekakor slikovite viseče brvi. Celotna 25-kilometrska pot vas vodi ob Soči od njenega izvira do Bovca, za kar boste potrebovali okoli 8 ur hoje. Ob naravoslovni učni poti je 17 urejenih informacijskih točk, kjer si lahko preberite o raznolikosti in lepotah Triglavskega narodnega parka.

Resslova pot po Krakovskem gozdu

©landestrost

Krakovski pragozd je edini ohranjeni nižinski pragozdni ostanek v Sloveniji. Posebej zanimiv je njegov osrednji del s stoletnimi, skoraj do neba segajočimi hrasti. V južnem delu so pred leti uredili 8 kilometrov dolgo Resslovo pot, žal pa so oznake marsikje že zbledele. Pot vas popelje tudi mimo vasi Malence, kjer se nahaja orjaški Cvelbarjev hrast, ki je s prsnim obsegom sedem metrov eden najdebelejših hrastov v Sloveniji. Pot je dobila ime po izumitelju ladijskega vijaka, Josefu Resslu, ki je v 19. stoletju služboval kot gozdar na Dolenjskem.