Flamingi in divji konji v Nemčiji

German.Local.Culture – Odkrijte raznovrstna nemška mesta

Dessau mesto arhitekta Walterja Gropiusa, ustanovitelja Bauhausa © DZT Julia Nimke.

V Nemčiji vas čakajo očarljiva mesteca z zgradbami vseh slogov in iz vseh zgodovinskih obdobij ter delavnice in ateljeji, v katerih Nemci ohranjajo tradicionalne obrti in jim dajejo sodoben pridih. Poleg svetovno znanih znamenitosti in Unescove kulturne dediščine pa se počitniška dežela Nemčija ponaša tudi s številnimi skritimi zakladi. V Nemčiji se hiše znamenite predalčne lesene gradnje srečajo z industrijsko kulturo, gradovi pa z arhitekturo šole Bauhaus. Privoščite si čudovit oddih v edinstvenih starih mestnih jedrih in uživajte v urbanem mestnem utripu, obiščite delavnice, v katerih tradicionalne obrti dobivajo svež zagon, spoznajte inovativne vinarje in poskusite regionalne specialitete v sodobni interpretaciji.

Oranienbaum-Wörlitz: vožnja s čolnom v kraljevstvu vrtov Dessau Wörlitz © DZT / Julia Nimke.

Taste. Domače dobrote – Odkrijte nove svetove okusov

Herne ikona nemške kulinarike Curry-Wurst pri Fortuna-Bude v muzeju Unser Fritz © DZT Julia Nimke.

Regionalne specialitete so najboljše tam, od koder izvirajo; najsi gre za morsko ploščo v Hamburgu, kumarično solato s koprom v Berlinu ali bele klobase weißwurst v Münchnu. Vsaka nemška regija ima svoje posebnosti, ki so tako raznovrstne kot pokrajine, iz katerih izvirajo. Enako velja za vina in piva, ki jih v enaki meri odlikujeta ljubezen do tradicije in želja po novem. Spoznajte inovativne mlade vinarje in pivovarje. Okusite kreacije izvrstnih kuharjev, ki ustvarjajo nove trende ali pa tradicionalnim receptom iz svoje domovine dajejo sodoben pridih. Uživajte v nemških svetovih okusov!

Polenovka s šparglji, majonezo in kremo iz leče © StockFood / Thorsten Suedfels.

Slasten sledov file iz Glückstadta: Fileji mladega sleda so neverjetno okusni, tako v klasičnem receptu s čebulnimi obročki, jabolčnimi rezinami in kumaricami ali pa v sodobni interpretaciji z omako iz karija in banane ali zeliščno pomako. Tisti najbolj slastni, ki se kar stopijo na jeziku, pa prihajajo iz mesteca Glückstadt na Spodnji Labi.

Leipziški škrjanci: Potem ko so leipziške oblasti v 19. stoletju prepovedale lov na užitne ptice pevke, so prebivalci izumili vegetarijansko alternativo za praznično pojedino: specialiteta Leipziški škrjanec (Leipziger Lerche) je narejena iz krhkega testa, mandljev, oreščkov in trakov marcipana. Še danes jo lahko najdete samo v Leipzigu.

Green. Razgibana in slikovita pokrajina – Raj na Zemlji od morja do gora

Travemündekopališče s košarami za plažo »Strandkörbe« © LTM Olaf Malzahn.

Nemčija se ponaša z izjemno raznoliko naravo: ima dve morji – vsako z edinstveno obalo –, številne reke in jezera, ljubke doline in osupljiva gorovja. Narava v Nemčiji uživa posebno zaščito in se za prihodnje generacije ohranja v 16 narodnih parkih in na skoraj 9.000 zaščitenih območjih. Ta območja namreč ljudem predstavljajo neprecenljive oaze – kraje, na katerih se lahko nadihamo svežega zraka, najdemo notranji mir in si napolnimo baterije. Zato je nemški turizem usmerjen v trajnost. Poiščite navdih počitnice na podeželju, ki bodo prijazne do okolja ter blagodejne za vaše telo in duha.

Mainz: pogled na katedralo v Mainzu © DZT / Julia Nimke.

Cvetoči travniki in samotna barja v Ammergauskih Alpah: V najmanjšem narodnem parku na Bavarskem rastejo zaščiteni encijani in redke vrste orhidej ter živijo ogrožene vrste ptic, kot sta divji petelin in planinski orel. Ta čaroben naravni svet lahko najbolje spoznate na vodenem ogledu.

Neokrnjena narava v Münsterlandu: Flamingi in divji konji v Nemčiji? Obstajajo, to ni šala! Močvirsko-travniško območje Zwillbrocker Venn v zahodnem Münsterlandu je najsevernejše gnezdišče flamingov na svetu. Nepozabno doživetje je tudi ogled tradicionalnega lovljenja divjih konj v maju. Da bi ohranili vrsto, izurjeni lovilci iz črede odstranijo spolno zrele žrebce – tako preprečijo teritorialne spopade med žrebci.

Craft. Ročna obrt – Ko tradicionalna obrt postane umetnost

Usedom: ročna izdelava košar za plažo »Strandkorb« © Stefan Pocha / TMV 2.

Nič ne zagotavlja boljše zaščite pred soncem, peskom in vetrom kot strandkorb, praktična in estetska košara za na plažo iz lesa in protja. Odkar so jih pred 125 leti začeli izdelovati v deželi Mecklenburg-Predpomorjanska, so košare prepoznaven in nepogrešljiv element nemške obale Severnega in Baltskega morja.

Essen: pogled na premogovnik Zeche Zollverein © DZT / Julia Nimke.

Oznaka »made in Germany« uživa izjemen ugled, in to ne le v Nemčiji, temveč po vsem svetu. Je sinonim za dosledno visoko kakovost in zanesljivost. Pri tem pa odličnost nemške izdelave ne velja le za strojno proizvodnjo, temveč izhaja iz večstoletnih obrti. Pridružite se nam na obisku pri tradicionalnih pekih, avantgardnih modnih oblikovalcih in rudarjih, ki so povsem predani svoji obrti. Tam boste lahko na lastne oči videli, kako z veliko mero natančnosti, pozornosti do detajlov in poznavanja tradicije ročna obrt postane prava umetnost.

Kultna ura s kukavico iz Schwarzwalda

Vse od 17. stoletja ure z lesenim ohišjem izdelujejo v domačih urarskih delavnicah. Te kultne ure po vsem svetu slovijo kot tipične predstavnice nemške obrti.

Flair. Edinstveni vtisi – Hrana za dušo in paša za čute

Potsdam grad Sanssouci © DZT / Julia Nimke.

Klasična glasba v zgodovinskih ambientih Dresdna: Kulturno-umetniška metropola ob reki Labi na glasbenem festivalu vsako leto gosti mednarodne zvezde klasične in sodobne glasbe, jazzovske umetnike in priznane plesne skupine, ki nastopajo na edinstvenih zgodovinskih prizoriščih. Leta 2022 se bo glasbeni festival odvijal od 11. maja do 10. junija.

Regate, ladje in glasba na Kielskem tednu: V severnonemškem mestu Kiel se vsako leto odvije znameniti festival jadrnic. Program vključuje regate, koncerte, kino in zaključni ognjemet, vrhunec pa je parada jadrnic.

Kiel regata na »Kieler Woche« © TASH Heinrich Hecht.

Naredite si mestni izlet po svojem okusu! Obiščite lokalne festivale ter se naužijete kulture in zabave. Potem pa si lahko odpočijete v eni od zelenih oaz, kjer je narava skrbno zaščitena.

 

Nemška turistična organizacija

 

 

Metropole Ruhr Tourismus
EU REACT-EU