Mesto z bogato zgodovino v najlepši adventni obleki – Novi Vinodolski

Novi Vinodolski – nekaj o samem kraju

V osrednjem delu severne hrvaške obale se je iz stare frankopanske trdnjave Novigrad razvilo in razširilo ob morski obali turistično mesto Novi Vinodolski. To zgodovinsko politično in kulturno središče Vinodolske kneževine (“Vinodol” – “Vallis vinearia”), zibelka plejade piscev iz družine Mažuranić, ponosno hrani spomin na Vinodolski zakon iz leta 1288, najstarejši hrvaški pravni spomenik, napisan v hitri (kurzivni) glagolici.

Dušo mesta Novi Vinodolski predstavlja bogata kulturna dediščina: obzidje rimske utrdbe “Lopsica”, ostanki pavlinovega samostana, frankopanski grad s stolpom, Stolna cerkev, cerkev sv. Trojice in sv. Marina na istoimenskem otočku, hiša bratov Mažuranić, čitalnica in knjižnica iz leta 1845, Narodni muzej, steklena kapela, jedro starega dela mesta, kot tudi ohranjena avtentična folklora te regije. Novljanski mesopust – pustni običaji iz okolice Novega Vinodolskega, je bil leta 2011 razglašen za nesnovno kulturno dobrino Republike Hrvaške. Leta 1878, kmalu za Opatijo, je Novi Vinodolski postal eno prvih turističnih krajev v primorski regiji.

Riviera Novi Vinodolski se razprostira na 25 kilometrih obale. Poleg Novega Vinodolskega velja posebej omeniti obmorske kraje Povile, Klenovico, Smokvico in Sibinj ter kraje v zaledju Ledenice, Donji Zagon, Bater, Breze, Krmpote…

Le 205 metrov od obale je pred Novim Vinodolskim “usidran” otoček San Marino, nepogrešljiva destinacija za vse obiskovalce Riviere Novi Vinodolski. Otok s svojim romantičnim videzom izstopa tudi kot idealna lokacija za izmenjavo ljubezenskih in zakonskih zaobljub.

Novi adventnovi advent

Tiho, po prstih se bliža adventni čas in Novi Vinodolski komaj čaka, da si obleče adventna oblačila in prvič s programom in okrasitvijo mesta svojim obiskovalcem ustvari povsem drugačno vzdušje.

Okrasitev mestnega jedra, čudovita Hiša dedka Mraza, pisan božični vlak, številni kotički za fotografiranje, advent ob Mažuranićevih in nazdravljanje novemu letu, gastronomska ponudba za otroke, zabavni in kulturni programi, vse to je del adventa NOVI, v katerem bodo obiskovalci lahko uživali vse do konca decembra.

Ves december bodo potekale različne delavnice, vrteli se bodo božični filmi in risanke, čarovniške predstave in še marsikaj, sredi decembra, ko se bliža božič, pa bo zaživel tudi Advent pri Mažuranićevih, ko bodo prižgali še ostale lučke. Bogat program na Trgu Ivana Mažuranića s številnimi glasbenimi gosti, stand-up show, gastro show našega znanega chefa Damirja Tomljanovića in tekmovalcev Masterchefa, bogata in kreativna gastronomska ponudba v hiškah, prava božična zabava na božični večer, otroške predstave in prihod dedka Mraza bodo ogreli čudoviti trg in ga za trenutek spremenili v središče božične čarovnije.

Že od samega začetka adventa, torej od prižiga prve adventne svečke, se bo v središču mesta razlegala glasba, ki bo vzdušje še polepšala, vabimo pa vas, da najdete čudovito foto točko v Parku Ivana Mažuranića, na najbolj lepi lokaciji, tik ob morju, blizu otoka Sveti Marin.

Kot je že tradicionalno, bomo zadnji dan decembra, letos pa tudi zadnji dan našega adventa, v Novem opoldne pospremili staro in pozdravili novo leto! Dva odra z vrhunskimi domačimi izvajalci, bogat otroški program, gastro in eno ponudba, vreče smeha in odlično razpoloženje so le nekateri izmed razlogov, zakaj priti v Novi Vinodolski na silvestrovo opoldne!

In kaj si želite na koncu? Le malo lepega vremena, pa ni strahu, da bo to čudovit Novi advent!