Mesto Kastav – oddih na Kvarnerju za dušo, telo in brbončice

Picture
Aleš in Mojca

Kastav je pravljično, starodavno mestece blizu slovenske meje, tik nad Kvarnerskim zalivom s pogledom na Kvarner in Učko.​

​​Za vikend oddih sva se odpravila čez mejo, pa ne prav daleč, saj je Kastav od mejnega prehoda Jelšane (Rupa) oddaljen le za 20 minut vožnje. V mestu sva se takoj počutila zelo dobrodošlo, gostoljubnost domačinov je res na vrhuncu. Mesto sva dva dni raziskovala in uživala v kulinariki ter rekreaciji. Zadnji dan, v nedeljo, pa sva se predajala predvsem sončku in uživala v razgledih.
Picture
Panorama Kastva. Foto: Branko Kukurin.

Mesto s pestro zgodovinsko in kulturno dediščino

Zgodovina mesta Kastav na Hrvaškem naju je pričela zanimati  že ob samem prihodu, saj se že v arhitekturi čuti velik pomen zgodovine in dediščine, tako da sva obiskala Muzejsko zbirko Kastavščine. Muzej je manjši, zato ga zlahka umestite v svoj obisk, ne bo vam vzel preveč časa, midva sva bila v njem pol ure. Zelo všeč nama je bilo, da nama je vodič vse razložil z zgodbami urbanih legend pa tudi o usodah posameznikov in družin, mnoge sva si tako res zapomnila. Kot zanimivost, na vrhu mesta so ostanki cerkve Crekvina, za katero sva na prvi pogled mislila, da je porušena, pa vendar nasprotno sploh nikoli ni bila dokončana. Legenda pravi, da bi naj to cerkev morali pomagati graditi vsi, med drugim tudi vdova z majhnimi otroci. Prosila je, da bi jo pustili, da bi drugje služila kruh, pa so jo zaradi ugovarjanja bičali. Pri tem naj bi cerkev preklela in cerkev naj bi se ob gradnji sproti rušila ter zato do danes ostala nedokončana.
Če boste v mestu ravno na prvi petek v mesecu, se ob petih oglasite pri Idičina peknjica, pekarnici, kjer je najstarejša krušna peč v Kastavščini, da lahko poskusite tisti pravi domači kruh s hrustljavo skorjo in kot pena mehko sredico. Pomazala sva ga tudi z mastjo in začinila s sladko papriko ter z malo soli. Priznam, midva sva si privoščila kar dva koščka, ker takega pa res nimava priložnost pogosto jesti, izvrsten je bil. Miniaturen muzej Osojnakova kotlarija je bil nekoč delavnica izdelave bakrenih kotlov. Danes se tam nahaja prisrčna prodajalna spominkov Kastavski spomeni, kupite pa lahko tudi lokalna vina in žganja. Midva sva od tam s sabo odnesla lokalno vino belica, da sva ga doma ponudila v okušanje še domačim.

Kulturni dogodki, festivali in druženje

Dogodki v tem mestecu potekajo skozi vse leto, največ pa jih je od pomladi do konca jeseni. Pustovanje se prav posebno praznuje tudi v Kastavu. Podobno kot imamo mi kurente, so tam halubajski zvončarji, ki z zvonenjem odganjajo zimo.
Ocenjevalno srečanje vinarjev Kastavščine z zaključno prireditvijo poteka vsako leto na dan pred veliko nočjo. Druženje je nastalo z namenom ohranjanja stoletne vinogradniške in vinarske tradicije kraja ter avtohtone vrste vina, belica, na dogodkih pa lahko poskusite tudi tradicionalna jedila Kastavščine.
Poleti mesto oživi s svojim kulturnim dogajanjem. Lahko se udeležite mnogih festivalov, predvsem glasbenih. Kastafsko kulturno leto  mesto spremeni v pravi multikulturni center. Zelo obiskana in cenjena sta tudi Festival kitare ter Kastav Blues Festivalnajvečji hrvaški blues festival, ki je nastal v čast »Philadelphia« Jerryja Ricksa. Prišel je v Kastav, mesto pa mu je bilo tako všeč, da se je priselil in ostal. Domačini so ga ljubkovalno klicali »črni Kastavec«, saj je v mestu igral domačinom in so ga imeli res radi. Žal je že pokojni, v Kastvu je pokopan, festival pa je posvečen njemu v čast. Iz vseh koncev sveta prihajajo izkazat svoj poklon ter na oder festivala največja imena bluesa. Ravno letos bodo na festivalu premierno predvajali dokumentarec o njegovem življenju. Hvaležna sva, da si je za naju vzel čas in nama iz prve roke povedal precej o organizaciji festivala Damir Halilic Hal. Lahko rečeva, da se organizatorji resnično trudijo, predvsem pa morava omeniti, da je festival primeren za vse ljubitelje glasbe, ne le za strastne navdušence nad bluesom.

Gostoljubnost, kulinarika in doživetje

Restavracija Kukuriku je osnovana na več kot 40-letni tradiciji družinske restavracije. Gastronomske kreacije se posvečene slow food-u in najina večerja pri njih je bila.. oh, okusov vam niti ne moreva opisati, lahko pa si pogledate slike spodaj. Poleg so nama priporočili lokalna vina, v izbiro pa sploh nisva dvomila, saj je lastnik in tudi glavni kuhar Nenad Kukurin tudi znan in mnogokrat nagrajen sommerlier. Njegova filozofija se glasi: »Mi kuhamo, kar bi mi želeli jesti. Imamo mnogo izkušenj in zelo radi jemo in pijemo.« Pri izboru jedi vam ob obisku svetujeva, da se tako kot midva prepustite in pripravili vam bodo meni iz lokalnih in sezonskih sestavin. Gostili so naju ravno v času špargljev, tako da so mi jih zjutraj vmešali tudi v omleto, mmm.

​Na najinem oddihu v Kastvu sva razvajala brbončice, vikend sva imela izrazito kulinarično obarvan. Za slow food in umirjeno vrhunsko gastronomsko ponudbo priporočava restavracijo Kukuriku. Mesto sicer nudi ponudbo za vse okuse in vse denarnice. Midva sva navdušena tudi nad bistrojem Mala riba, ki je sicer izven strogega centra mesta. Midva sva tam jedla celo dvakrat, saj so naju s svežimi morskimi specialitetami res pritegnili. Če si zaželite pice, vas lahko usmeriva v Pizzerijo Rustica, kjer na veliki terasi popijete še pijačko, res prijeten ambient. Večerjala sva tudi v Bistroju Loža, priporočila pa bi ga ljubiteljem mesnih jedi.

Pogled na morje in rekreacija

​Sva gurmana, pa vendar sva se po toliko dobre hrane in tudi vina želela razgibati in sva se odpravila tudi na rekreacijo. Aktiven oddih nama ustreza, rada se sprehajava po več ur in uživava v razgledih po okolici. Tako se za nedograjeno cerkvijo dostopa do Evropske poti E6. To je mednarodna pešpot, ki poteka prek različnih evropskih dežel od Jadrana do Baltika. Če bi torej od prvega koraka izza Crekvine hodila neprekinjeno, bi prišla do Baltskega morja, zanimivo, kajne? Midva sva prehodila eno izmed treh pešpoti v bližnji okolici, imenujejo se sicer srna, zajec in polž ter so označene z markacijami. Na poti sva poleg sprehajalcev in pohodnikov srečala tudi precej tekačev, kolesarjev in tudi nekaj jezdecev. Omogočena je izposoja koles v mestu, pa tudi konje lahko jahate, saj je ranč Sivi vrabac ob sami pešpoti približno 350 metrov od Crekvine. Prospekt pešpoti lahko dobite v turistični pisarni v centru mesta, Trg Matka Laginje 5.
Za kolesarje so pripravili tudi aplikacijo BikeRijeka (Google PlayiTunes), v katero je vključenih 40 kolesarskih poti. V Kastvu prirejajo tudi rekreativne kolesarske prireditve, ravno med najinim obiskom sva doživela BikeRijeka Weekend.
Kadar ste ravno v bližini, priporočava vsaj postanek v Kastvu. Ustavite za sprehod po mestecu ali na kakšno izvrstno kosilo. Kastav je res prijetna destinacija za vikend oddih, kjer lahko izkusite kulturno dogajanje, doživite zgodovinske čare, ki se skrivajo za vsakim vogalom, se rekreirate ter si privoščite konkretno kulinarično razvajanje. Za prenočitev si lahko poleg hotela preverite ponudbo tudi v zasebnih namestitvah. Odpravite se lahko tudi proti Opatiji ali Reki, saj se Kastav nahaja ravno med obema.
Nama bo mesto ostalo v res lepem spominu in se vračava tja na poletna dogajanja. Morda se srečamo 🙂
Več informacij o Kastvu:


Več informacij >>

Crikvenica logoKvarner logoHrvaška polna življenja

Komentirajte!

Kako vam je všeč Kastav? Ste že počitnikovali tam?