Na počitnice z avtodomom

Na sobotno jutro že stotič gledamo Pujso Pepo in počitnice z avtodomom. »Mami, mami, kdaj bomo šli pa mi na počitnice z avtodomom?« sprašuje najmlajši. In res se nam je kmalu ponudila priložnost za take počitnice.

Kdaj, kam in kateri avtodom izbrati?

Najprej smo morali poiskati primeren termin. Ker med poletnimi počitnicami težko usklajujemo dopuste zaradi služb, smo se odločili, da se na počitnice odpravimo pred sezono. Našli smo prost vikend v mesecu maju in si rezervirali dopust v službah in v šoli (otroci so bili navdušeni nad tem, da tudi njim pripada dopust med poukom). Ugotovili smo, da ima dopust izven glavne sezone ogromno prednosti. Kampi niso tako zasedeni, zato rezervacija vnaprej ni bila potrebna, prav tako so cene precej nižje kot v glavni sezoni. Kam pa bi šli? Ker nismo vedeli, kakšna bo situacija z ukrepi glede koronavirusa, smo se odločili za potepanje po Sloveniji. Od Tolmina ob reki Soči do morja.

Z otroki smo nato izbirali, kakšen avtodom želimo: z dvignjeno streho, s pogradom, s sedeži, obrnjenimi naprej ali nazaj? Na spletni strani po-avtodom.si smo našli avtodome, ki so nam ustrezali. Izbira je res pestra, kar lahko preverite tukaj >> ­­­­­­­­­­­. Na koncu smo se odločili za Benimar Amphitryon 997 in Benimar Sport 346. Skupaj nas je potovalo 10 in čisto za vse je bilo dovolj prostora, da smo se lahko udobno namestili in uživali.

Prva vožnja z avtodomom do Tolmina

Končno je prišel dolgo pričakovani četrtek, ko smo se po službi odpravili v Radomlje na prevzem avtodomov. Prevzem je trajal dobro uro, saj smo si avtodom izposodili prvič in smo morali res natančno čez vsako podrobnost. Na prevzemu so nam vse natančno razložili in pokazali ter si vzeli čas za nas. Otroci so z zanimanjem poslušali, kako se odprejo okna, razstavi mizo, pripravi postelje. Stvari iz avtomobilov smo prenesli v avtodom, prižgali navigacijo in se odpeljali proti Tolminu.

Na prevzemnem mestu…

Peljali smo se po poti skozi Idrijo, ki je res slikovita, a vseeno zaradi lažje vožnje priporočamo pot po avtocesti. V večernih urah smo se pripeljali v kamp Siber Tolmin, kjer smo na hitro povečerjali, pripravili postelje in odšli spat. V petek zjutraj nas je zgodaj zjutraj zbudilo ptičje petje. Spet smo postali lačni in si pripravili zajtrk.

Zjutraj smo si pripravili krepčilen zajtrk…

Naša prva točka na seznamu je bil ogled Tolminskih korit. Poiskali smo parkirišče za avtodome (pri vstopu v korita ni mogoče parkiranje z avtodomom) in se po lepi pešpoti odpravili do izhodišča. Med ogledom smo se pridno fotografirali in prebirali informativne table.

Očarala nas je narava…

Želeli smo si ogledati tudi cerkev Javorico, a ker cesta ni prevozna za avtodome, sta se na pohod, ki je trajal dobre 3 ure, odpravila le dva člana naše odprave, ostali pa smo se v kampu igrali ob reki Tolminki.

Potem pa k reki…

Po večerji smo se odpravili še na krajši sprehod in pripravili avtodome za spanje. Ker so bile napovedane plohe, smo pospravili mize, stole, kable elektrike in zaprli okna.

Z avtodomom od Mosta na Soči do Pirana

V soboto zjutraj je bilo še vedno oblačno, zato smo malo počakali v avtodomih in si krajšali čas s kartanjem ter igranjem družabnih iger. Želeli smo se odpraviti na Kozlov rob, a je bilo vreme precej muhasto, vremenska napoved pa nič kaj obetavna.

Ko dežuje, si čas krajšamo z družabnimi igrami.

Po poznem zajtrku smo se odločili, da se odpravimo kar proti morju. Na poti smo se ustavili na Mostu na Soči, kjer smo si pogledali, kje potekajo skoki z elastiko z mostu. Otrokom je bilo zelo zanimivo, ko so občutili močan veter, skozi katerega smo se komaj prebijali in smo morali sneti kape, da nam jih ni odpihnilo.

Ustavimo se na Mostu na Soči

Odločili smo se, da bomo zadnjo noč prenočili v Kampu Fiesa in si ogledali mesto Piran. Ker v kampu ni bili prostora, smo parkirali na parkirišču za avtodome. Bili smo že zelo lačni in smo si hitro pripravili kosilo. Po krajšem počitku na plaži smo se odpravili na ogled Pirana. Zvečer nam je ponovno ponagajal dež, a je bilo bivanje v avtodomu kljub slabemu vremenu zelo udobno. Zaspali smo ob zvoku dežnih kapelj.

Prišli smo na morje!

V nedeljo zjutraj smo si ogledali še piransko obzidje in se na hitro okopali v morju (no, bolj skakali v valove). Da bi se izognili gneči, smo se v zgodnjem popoldnevu odpravili nazaj proti Radomljam. Ob poti smo poskrbeli še za čiščenje sanitarij in izpust sanitarne vode, odpravili pa smo se tudi na kosilo.

Avtodom je odlična izbira za vsakogar

Dopust je bil enkraten, čeprav nam je vmes nekajkrat zagodlo vreme. Lepe dneve smo izkoristili za bivanje v naravi, oglede in pohode, med dežjem pa smo zavetje našli v udobnem avtodomu. Oprema je res vrhunska, nudi dovolj shranjevalnega prostora in je kljub velikosti enostaven za vožnjo. S pomočjo navigacije, na kateri smo označili velikost vozila, smo se vozili po cestah, ki so primerne za tako visoka vozila. Pomembno je, da se prej pozanimamo, kje so mesta za praznjenje odpadnih voda in primerna parkirišča.

Otroci so bili nad doživetjem navdušeni, kar nas je spodbudilo, da se odpravimo na novo dogodivščino z avtodomom še v kakem drugem letnem času.

Zdaj pa nazaj domov.