Romantični oddih v Termah Šmarješke Toplice

Bližal se je konec zelo napornega tedna, vremenska napoved pa žal ni bila obetavna. Zato sva morala tokrat poiskati opcijo, ki bi ponujala raznovrstno ponudbo tako znotraj kot zunaj, da bi zagotovila tako potrebe ljubiteljev narave kot tudi tistih, ki so bolj ljubitelji »varnih zaklonišč.« Vse to in še več ponujajo Terme Šmarješke Toplice v idilični dolenjski pokrajini. Odločitev, kje bova s punco preživela sproščen vikend, je torej padla. V petek po službi sva spakirala kovčke, jih naložila v avto ter se odpeljala proti Šmarješkim Toplicam. Vožnja iz Ljubljane po avtocesti je minila hitro, od avtoceste do samega zdraviliško-termalnega kompleksa pa ni trajala niti 5 minut.

Odličen prvi vtis 

 

​Vozilo sva pustila na urejenem parkirišču, ki ponuja bolj ekološkim vozilom tudi električno polnjenje. Za gibalno ovirane je prihod z vozilom omogočen prav do vhoda, kjer lahko odložijo prtljago in nato vozilo odpeljejo na parkirišče. ​Na recepciji naju je pričakalo prijazno osebje, ki se trudi, da ustreže gostovim željam. Dobiš občutek, da si prišel v topel dom, v katerem si sprejet kot del družine. Sama prijava in pridobitev najnujnejših informacij je potekala gladko in hitro, saj sva bila po nekaj minutah že v sobi, kjer sva se “udomačila” in  pripravila “načrt” za vikend sproščanje. Soba je bila moderno opremljena in prostorna. Imela je urejeno kopalnico, veliko vgradno omaro, zakonsko posteljo, kavč s klubsko mizico, v kotu velik plazma TV ter balkon, ki ima lep razgled na park in na enega izmed zunanjih bazenov.

Sproščajoča masaža in odlična večerja
Ker je bil teden res stresen, je bilo treba narediti preklop. Za to pa ni nič bolj primernega kot sprostitvena masaža celega telesa z aromatičnimi olji in toplimi zelišči v prostorih velneškega centra Vitarium Spa & Clinique. Napeto telo prepustiš strokovnemu dotiku maserk in maserjev v prijetnem ambientu, ki ga spremlja pomirjujoča glasba za telo in duha.

Uff, kako prija takšna masaža! 😉 Tako zelo, da se je telo kar malo utrudilo, ko sta se maser in maserka borila z vsemi najinimi vozli. Telo je kar klicalo po sveži energiji. In ta »energija« je dišala naravnost iz kuhinje. Hrana je za gurmanske raziskovalce prava paša za oči in nagrada za brbončice ter želodce, saj je skrbno pripravljena izpod rok kuharskih mojstrov. Vsa hrana je lokalnega izvora, kar ji daje dodatno svežino in kakovost. Drži rek, »da gre ljubezen skozi želodec!« 😉

Po okusni večerji sva se vrnila v sobo, kjer sva se preoblekla v kopalke in skočila še na nočno kopanje in savnanje, da bo spanec bolj globok. Čista termalna voda daje občutek pristne narave, ujete v bazenu. V svetu savn, kjer se nahaja šest savn in bioklimatski vrt, spustiva iz teles še zadnji stres ter se odpraviva nazaj v sobo, kjer si privoščiva zaslužen spanec.

Vadbeni programi in analiza telesne sestave
​Naslednji dan naju sončni žarki že zgodaj prebudijo, zato se odpraviva na zajtrk. Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, zato si bogato obloživa krožnike, da bova imela dovolj energije za nadaljnje aktivnosti. Poleg vseh dobrot je treba izpostaviti kruh, ki ga pečejo v domači kuhinji in ki se res prileže pri vsakem obroku.

Po zajtrku sva šla vVitarium na dogovorjeno analizo strukture tkiv. Naprava, ki jo uporabljajo, omogoča nebolečo, hitro, natančno in zanesljivo analizo sestave telesnih tkiv. Posameznik ima pri tej analizi že v nekaj minutah podatek o odstotku maščobnega tkiva in vode v telesu, masi mišic, kosti in maščevja, svoji metabolni starosti, telesni teži in indeksu telesne mase (BMI). S pridobljenimi rezultati sva se odpravila na individualni posvet glede zdrave prehrane, kjer sta nama vrhunski prehranski svetovalki Janja Strašek in Andreja Gril Novaksvetovali, kako je treba sestaviti in prilagoditi zdrave obroke glede na želeno končno stanje. Torej – ali želimo hujšati, se razstrupljati ali vzdrževati telesno težo. Zato sva se tudi odločila za njihova programa, ki vsebujeta oboje – program zdravega hujšanja SlimFit in program zdravega razstrupljanja VitaDetox. Gostom na Vitariumovih programih strežejo v posebni restavraciji Fontana. Strokovnjakinja za prehrano po pogovoru z gostom pripravi zanj individualen program, upoštevajoč njegove želje, nato pa se pogovori še s kuharskim mojstrom in mi da potrebna navodila. Včasih premalo poudarjamo prehranjevanje, je pa izrednega pomena, saj »prazen žakelj ne stoji pokonci«.

”Napravca, napravca povej, kaj se dogaja v našem telesu” 😉
Na koncu še sledijo rezultati

​Po prehranskem posvetu sva se midva odpravila na skupinsko nordijsko hojo, vodeni program nordijske hoje z inštruktorjem, ki se mu pridružijo tudi gostje iz drugih držav. Veliko jih je predvsem iz Nizozemske in držav nekdanje Jugoslavije (Hrvaške, Srbije, Bosne in Črne gore). Gre za aktivno druženje in navezovanje novih stikov z ostalimi hotelskimi gosti. Ker smo bili začetniki v nordijski hoji, smo ubrali krajšo traso, dolgo osem kilometrov, ki pa je v prijetni družbi hitro minila. Po vrnitvi smo naredili še raztezne vaje ter nadaljevali s klepetom ob čaju v baru ob recepciji hotela.

Že je napočil čas kosila. Čakal naju je prvi obrok po novem programu in bila sva ponosna, da počneva nekaj res dobrega za naju. Ko sva sedla za mizo v restavraciji Fontana, je osebje že vedelo, kaj nama mora postreči. Hrana je bila resnično okusna, uravnotežena in lahko prebavljiva, sploh pa sveža in pripravljena šele takrat, ko sva prisedla k mizi. Obroki, ki jih pripravljajo v Termah Šmarješke Toplice, zadovoljijo potrebe telesa po dnevni porabi kalorij. Torej nič več presežkov, katerih sva bila vajena prej, saj se ti le skladiščijo kot maščobne zaloge okrog pasu, kar pa zna biti za zdravje in samopodobo škodljivo in neprijetno.

Savne, bazeni in animacijski program 
​Po kosilu sva se odpravila v sobo, kjer sva v intimnem okolju najine sobe preživela nekaj skupnega časa … Ker se je sonce skrilo za oblake in je začelo deževati, sva se odločila, da bova preostanek popoldneva preživela v notranjih bazenih in savnah. To je »raj« za preživljanje trenutkov v dvoje, pa tudi za družinski oddih, saj je možnosti za razne aktivnosti znotraj kompleksa resnično veliko. Do večerje sva čofotala v bazenih z blagodejno termalno vodo, se savnala in sproščala v bioklimatskem vrtu. Pred večerjo sva se udeležila še priljubljenega savna rituala vrtinčenja zraka. Mojster savnanja nas je s svojim programom zabaval, sproščal in pomirjal.
Vse te aktivnosti so naju napolnile z energijo, tako sva še pred večerjo odigrala partijo namiznega tenisa. Izakazalo se je, da je moja boljša polovica res boljša. Nekako sem želel izenačiti rezultat, zato sva odigrala še partijo namiznega nogometa, kjer sem naposled le bil uspešnejši. 😉

Večerja je bila spet zelo okusna. Vso hrano pozorno pripravijo v kuhinji zdraviliško-hotelskega kompleksa. Dodatno vrednost ji daje zavedanje, da je hrana lokalnega izvora in sveža, saj je pot “od njive do krožnika” zelo kratka. Po večerji sva se pridružila še vodenemu animacijskemu programu, družabnemu večeru s plesom, na katerem sva se tudi malo  zavrtela v ritmih valčka in polke.

Po plesu sva za eno urico še skočila v savno, kjer sva si privoščiva kozarec penine v masažnem bazenu. Kopališki mojster je pred tem skrbno preveril, ali je temperatura vode povsod primerna – ne pretopla in ne prehladna. Rahlo utrujena sva se odpravila iz savne v sobo in si na televiziji pogledala neko romantično komedijo. Dan oz. večer sva končala v objemu in potonila v prijeten spanec. 😉

Po lenobnem jutru se prileže aktivno popoldne 

​Naslednje jutro, v nedeljo, sva si privoščila malo daljši spanec. Pogovarjala sva se, če bi si naročila zajtrk v sobo ali bi šla raje v restavracijo. Pretehtala je odločitev, da se odpraviva v restavracijo, v družbo, in nato na svež zrak.
Po zajtrku, ki naju je “okusno” okrepil, sva imela na voljo več možnosti – lahko bi si celo izposodila kolesi in se odpravila na krajšo turo po okolici Šmarjeških Toplic. Ker je bilo vreme oblačno, napovedana pa je bila tudi nevihta, sva se odločila, da greva raje na sprehod po potkah zdraviliškega parka. Ogledala sva si litoželezni vodnjak iz druge polovice 19. stoletja, malo naprej pa sva se posedela na klopici ob lotosovem ribniku z zlatimi ribicami. Izvedela sva, da mladoporočenci, ki dahnejo DA skupnemu življenju tu, v Šmarjeških Toplicah, spustijo v potok zlato ribico, ki naj bi jim nato izpolnila željo po srečnem in zdravem življenju v dvoje.
​Ker sva imela kopalke in brisačo s seboj, sva se odločila, da se greva še malo namočit v znameniti šmarješki leseni bazen. Prenovljen je bil leta 2010 in je prava posebnost Šmarjeških Toplic, saj je zgrajen nad samim vrelcem termalne vode. Družbo nama dela nekaj navihanik otrok, ki prav tako uživajo v čofotanju v bazenih in dričanju po zunanjem toboganu.
Pozno popoldne sva se morala posloviti od čudovite narave in lepot Šmarjeških Toplic, vendar sva si rekla, da se zagotovo še vrneva. Navdušila naju je široka paleta aktivnosti, ki sva si jih lahko privoščila ne glede na vreme in druge okoliščine. Osebje daje gostu občutek domačnosti in sprejetosti, saj ti je neprestano na voljo za pomoč in nasvete. Človek se počuti popolnoma sproščenega. Pravijo, da se kakovost hvali sama, vendar bi še vseeno rad pohvalil ponudbo hrane, ki zaradi lokalnega izvora živil ohranja svežino, kakovost in dober okus.
Naj na kratko zaključim … Terme Šmarješke Toplice so odličen idiličen kraj za romantičen oddih v dvoje, saj ponujajo zanimiv in atraktiven animacijski program za goste vseh generacij, za rekreativce in tiste, ki se raje predajajo umirjenemu sproščanju. Če ne veste, kam peljati vašo boljšo polovico na romantični vikend oddih, in kje si privoščiti malo sprostitve ter časa za vaju, vam priporočam Terme Šmarješke Toplice, saj za ugodno ceno dobite veliko in še več.
Avtor: Danijel Janžekovič
​Komentirajte!
Ste že kdaj obiskali Šmarješke Toplice?