Spoznajte in osvojite Leipzig

Največje mesto zvezne dežele Saške v vzhodnem delu Nemčije vas vabi, da ga odkrijete. V Leipzigu ali »Malem Parizu«, kot mu pravijo, se zgodovina dopolnjuje s sodobnim mestnim pridihom, umetniški užitki in doživetja v naravi pa so le nekaj korakov stran (priporočamo vožnjo s čolnom po kanalu Karla Heineja). Leipzig je danes dinamična gospodarska, sejemska in kulturna metropola osrednje Nemčije, kot mesto glasbe pa je tudi rojstni kraj številnih glasbenih genijev. Izjemna kulturna in arhitekturna lepota saškega mesta je bila vir navdiha priznanih ustvarjalnih umov in skladateljev, kot so Mendelssohn-Bartholdy, Wagner in Bach, ki so prav v Leipzigu napisali svoje danes svetovno znane glasbene mojstrovine.

​Vsekakor si obiskovalci mesta, katerega nemško ime izhaja iz slovanskega imena za lipo, morajo obvezno ogledati staro mestno jedro, spomenik žrtvam v Napoleonovi bitki, Bachov muzej, cerkev sv. Tomaža, kjer je pridigal nemški teolog in začetnik reformacije Martin Luther, pa tudi muzej vzhodnonemške tajne policije Stasi, najstarejši botanični vrt v Nemčiji in eno izmed največjih predilnic bombaža v Evropi, v kateri danes domuje izredno popularni umetniško-kulturni center Spinnerei. Ta velja za enega izmed glavnih razstavnih prostorov za sodobno umetnost v Evropi. ​Dolgčas pa vam ne bo niti ob devetih čudovitih leipziških jezerih, katerih skupna dolžina je kar 200 km.

​V bližini poti glasbe, ki se vije po središču mesta in na 23 točkah zaznamuje pomembne kraje v povezavi z glasbenim ustvarjanjem, pa se na približno pol poti med Tomaževo cerkvijo in muzejem likovne umetnosti nahaja Zum Arabischen Coffe Baum (Pri arabskem kavnem drevesu). V zgradbi domujeta kavarna in restavracija, ki spadata med najstarejše v Evropi z neprekinjenim delovanjem in sta bili prvič omenjeni že leta 1556. Vsak izmed prostorov pove svojo zgodbo, preko katerih lahko obiskovalci dobijo vtis, kako je bilo včasih. V tretjem nadstropju zgradbe imajo tudi čudovit muzej kave z več kot 500 eksponati, ki kažejo na več kot 300-letno zgodovino pitja kave na Saškem.

​​Na kulinaričnem potovanju po Leipzigu pa ne smemo mimo njihove najbolj znane specialitete: Leipziger Allerlei. Legenda pravi, da naj bi ta zelenjavna jed, ki je zaslovela šele v 19. ali 20. stoletju, v času napoleonskih vojn bogataše varovala pred pobiralci davkov. Ko so pobiralcem pri hiši postregli »samo« z zelenjavo, so jim tako dali vedeti, da v njihovem gospodinjstvu ni ravno veliko denarja. Jedi s korenčkom, kolerabo, šparglji in cvetačo danes dodajajo tudi gobe smrčke, repke rakov in cmoke iz žemelj. V izvirni obliki jo strežejo v juniju, ko se začne sezona špargljev, ko gredo na lov za rakci in ko se nabira sveža zelenjava.

Srečni nagrajenci so:

Glavna nagrada – 3-dnevni oddih za vso družinoTEREZIJA FAKIN

1 x Alkoholfrei športna torba, kratka majica, kapa s šiltom, ovratni trak in šest kosov pločevink skupaj s šestimi kozarci: ALEŠ ŠETINC

1 x Alkoholfrei velika brisača, kapa s šiltom, ovratni trak in šest kosov pločevink skupaj s šestimi kozarci: ANAMARIJA GRILC

8 x Alkoholfrei kapa s šiltom, bidon ter dva kosa pločevink:
BOJAN LAH
DARJO TAVČAR
FRANC NAREKS
MARIJA DEBEVC
PETER FORTIN
VANJA SOVDAT
ALEKSANDRA KERČMAR
IRENA  ARKO 

S sodelovanjem v nagradni igri se strinjate s pogoji in pravili nagradne igre. Nagradna igra bo potekala do 30.6.2018, žrebanje pa bo izvedeno 3.7.2018. Nagrajenci bodo objavljeni na tej spletni strani in obveščeni po elektronski pošti.

Nagrade
Glavna nagrada:
3-dnevni oddih za vso družino (2 odrasla in 4 otroci do 17. leta) v hotelu & hostlu verige A&O Hotel & Hostel v Leipzigu​ in turistično kartico ugodnosti Leipzig-Card
Nagrado podarja Leipzig Tourismus und Marketing GmbH

Picture

Sodeluje tudi Erdinger, ki vas bo razveselilo z naslednjimi tolažilnimi nagradami:
1 x Alkoholfrei športna torba, kratka majica, kapa s šiltom, ovratni trak in šest kosov pločevink skupaj s šestimi kozarci © Erdinger
Picture
1 x Alkoholfrei velika brisača, kapa s šiltom, ovratni trak in šest kosov pločevink skupaj s šestimi kozarci © Erdinger
Picture
8 x Alkoholfrei kapa s šiltom, bidon ter dva kosa pločevink © Erdinger
Picture
A&O Hotel & Hostel
Nemška mesta privabljajo s številnimi dogodki in znamenitostmi, nad bivanjem v A&O pa se navdušuje tudi vaša denarnica. Priljubljena nemška veriga ugodnih nastanitev je bila ustanovljena leta 2000, danes pa z več kot 30 lokacijami v šestih evropskih državah velja za največjega neodvisnega ponudnika namestitev v Evropi, saj se lahko pohvali kar z 20.000 posteljami. A&O pod eno streho združuje hostle in hotele, gostom pa nudi udobno bivanje po ugodnih cenah, brezplačni brezžični internet, bogat samopostrežni zajtrk in še mnogo več. Namestitve A&O zaradi svojih odličnih lokacij v bližini glavnih železniških in avtobusnih postaj ter mestnih središč omogočajo enostaven prihod in odhod z javnim prevozom, v neposredni bližini pa se nahajajo tudi številne turistične znamenitosti. Vikend s prijatelji, družinski izlet z vašimi najmlajšimi ali pa spontan obisk Leipziga še nikoli ni bil tako dostopen!
Picture
A&O Leipzig © 2018 A&O HOTELS and HOSTELS Holding GmbH – always best price on aohostels.com
​Dodatne nagrade ERDINGER Weissbräu

Tradicionalna pivovarna je v zasebni lasti v samem osrčju Bavarske. Eden izmed vodilnih proizvodov pivovarne je Erdinger Alkoholfrei, brezalkoholno, svetlo pšenično pivo. IZOTONIK z neponovljivim osvežujočim okusom, ki odžeja in vam pomaga pri okrevanju po športni aktivnosti ter daje telesu nujno potrebna hranila. Na voljo je v 500 ml steklenici kot tudi v priročni 500 ml pločevinki.Vsaka steklenica se še vedno napolni v pivovarni v mestu Erding v skladu z najstrožjimi standardi kakovosti. Uživajte v vseh vrstah piva Erdinger: Weißbier, Dunkel, Pikantus, Urweisse in Alkoholfrei ter poiščite sebi najljubšega!

Ministrica za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!
Picture
Pivovarna Erdinger Weissbräu © Erdinger
Kako vam je všeč Leipzig? Bi ga tudi vi želeli obiskati?