Ston – srednjeveško mesto z najstarejšo aktivno solno tovarno na svetu

Ston je srednjeveško mesto, katerega zgodovina sega v začetek štirinajstega stoletja. Ima najdaljšo kamnito steno v Evropi (5,5 km), pa tudi čudovite ozke mirne ulice s čudovitimi hišami in sledovi starodavnih kultur, raztresenih naokoli.

Mesto soli

Njegovo nekdanjo vrednost kot mesto soli potrjuje še danes najstarejša aktivna solna tovarna na svetu, ki je ostala verna tradiciji in naravnemu načinu pridobivanja soli, ki se od antičnih časov ni spremenil. Bogastvo čistoče in naravnosti potrjuje Malostonski zaliv z mesti Mali Ston, Hodilje, Luka, Duba in Zamaslina.

Znani so po gojenju školjk; ostrige in klapavice že od rimskih časov, stonska ostrige (ostrea edulis) pa je nosila slavo tega območja kot potrjen naravni afrodiziak.

Čisto morje in čudovite plaže

Nedaleč od Stona je čudovit zaliv Prapratno s stoletnimi oljčnimi nasadi, sredozemska makija in čisto peščeno plažo, zraven katere je eden najlepših kampov na tem območju. Dva majhna mesta, Kobaš in Broce, znana po navtičnem turizmu, se nahajata v kanalu Ston, zaščitena pred vetrom.

Polotok Pelješac je bil zasajen z vinsko trto že od antičnih časov, pridelava vina pa je ena najpomembnejših dejavnosti z dolgo tradicijo. Vinske ceste, ogledi vinskih kleti in vinogradov iz Metohije, Boljenovića, Sparagovića vse do Putnikovića in Dubrave so močno doživetje tradicije, življenja in ljubezni Pelješca in prebivalcev Pelješca do grozdja in vina.

Približno na sredini polotoka je mestece Žuljana, oaza miru in lepote, v peščenem zalivu, ki je obrnjen proti zahodu. Od leta 1924 je znano po svojih čudovitih in številnih peščenih plažah, sončnih zahodih, potapljanju na privlačnih lokacijah, ki jih organizirajo lokalni potapljaški centri. V tem delu Pelješca lahko najdete namestitev v zasebnih hotelih (Mali Ston), avtokampu (Prapratno) in manjših avtokampih (Hodilje, Brijesta, Žuljana), zasebnih nastanitvah v vseh naseljih in zalivih ter okusite etno gastronomsko ponudbo v številnih restavracijah.

Hoteli

Hoteli v Malemu Stonu bodo poskrbeli, da boste okusili najboljše lokalne gastronomske specialitete, izkusili lokalno tradicijo in začutili energijo nežnega dalmatinskega kraja. Hoteli Mali Ston skrbno negujejo dolgoletno tradicijo pelješkega turizma. Oba hotela se nahajata tik ob morju, ki gostom ponujata nepozabne trenutke.

Kamp turizem je zelo dobro razvit in vedno več je gostov, ki so prepoznali čar kampiranja v čudoviti neokrnjeni naravi, ob čistem morju.

Prapratno
Vrela
Vučine
Žuljana
Maslina
Sunce

Zasebna namestitev

V Stonu vas pričakuje kakovostna zasebna namestitev, prelepe hiše in apartmaji na izjemnih lokacijah.