Osvojite Dortmund

Industrijska kultura v #MojePorurje za ljudi, LAČNE doživetij…

Bottrop, Halde Haniel © RTG, FOTO: Ravi Sejk

 

… ponujajo območja s spomeniki industrije številne možnosti . Tako se v rudarski umivalnici v rudarskem kompleksu Zeche Prosper II v Bottropu na kar 6000 m² nahaja Labirint groze NRW (»Grusellabyrinth«), ki vsakemu obiskovalcu obljublja veliko mero strahu.

Plezalni raj in neverjetni panoramski razgledi

Med nedelujočimi plavži krajinskega parka Duisburg-Nord in nekdanjo jeklarno  je s progami za vrvohodstvo na višini 50 metrov ter plezalnim parkom nastal edinstven plezalni raj. V stari tovarni koksa Zollverein pa  se v poletnih mesecih v tej mogočni industrijski arhitekturi nahaja kopališče. Ljubitelji vode imajo tudi možnost, da se v nekdanjem plinohramu v Duisburgu potopijo do kar 13 metrov globoko ter pustijo, da jih očara podvodni svet ob pogledu na razbitino letala.

Panoramski razgledi z nekdanjih železniških prog, sledovi rimskih utrdb ter zgodovinski rudarski stolpi, katerih sence plešejo na vodah modrih rek in kanalov: Na skupno 1.200 kilometrih se skozi radrevier.ruhr  vijejo scenske, kulturno bogate ter pustolovske kolesarske poti, polne narave ter industrijskih spomenikov. Da se na daljših poteh ne bi nihče izgubil, ponuja Porurje s kolesarsko potjo RevierRoute »Best Of«, ki poleg nove mreže vozlišč skrbi za boljšo orientacijo pri načrtovanju vikend izletov.

Predstavljenih je 15 najlepših poti skozi regijo. Vsaka ima drugačno tematiko ter stopnjo težavnosti. Tako imenovani »poskusni del« je z 29 kilometri popoln uvod in vije mimo jalovišč, delavskih naselij ter mimo majhnih trgovin imenovanih Büdchen, ki so značilne za Porurje. Druge kolesarske poti so namenjen temam »GartenStadt« (»VrtMesto«), »Landpartie« ( ali »Stahlküche (»Jeklena kuhinja«). Ljubiteljem izzivov priporočajo, da se preizkusijo na kolesarski poti »Elefantenrunde« (»Slonov krog«). Pot je dolga kar 70 kilometrov in poteka mimo širokih travnikov in idiličnih rečnih tokov pa vse do Maximilianovega parka v kraju Hamm, ki še posebno v poletnih mesecih, zaradi cvetlic ter znamenitega steklenega slona, cilj marsikateremu ljubitelju narave.

Kolesarska pot radrevier.ruhr © RTG, FOTO: Jochen Tack

 

Kulinarika Porurja

Tudi kulinarika je našla svoje mesto v spomenikih industrijske kulture prestolnice Porurja. Določene izbrane restavracije z navdihujočo kuhinjo ter zanimive tržnice s hrano je tako moč najti na različnih lokacijah industrijske kulture. Restavracija „Casino Zollverein“  , ki se nahaja v nekdanji stavbi za kompresorje v rudarskem kompleksu Zollverein v Essnu, ki je del Unescove svetovne kulturne dediščine, velja za eno najboljših ter poleg čudovite lokacije ponuja  tudi t.i. kriminalno večerjo (Krimi Dinner).

Poleg ponuja restavracija Hauptschalthaus v krajinskem parku Duisburg-Nord bistro kuhinjo v edinstveni kulisi nekdanje jeklarne. Restavracija Pferdestall (slo. konjski hlev) se dejansko nahaja v konjskem hlevu rudarskega kompleksa Zollern v Dortmundu ter obiskovalce prepriča z vestfalsko kuhinjo z vplivi mednarodne kuhinje. Tukajšnja specialiteta: Tapasi iz Porurja.


Dinslaken, Lohnberg © RTG, FOTO Ravi Sejk

 

Namig: DASA Razstava delavskega sveta v Dortmundu

Enkrat v življenju pilotirati Airbus A320? Na DASI je to mogoče. S stimulatorjem letenja vzletite na letališču v Dortmundu ter odletite na ogled mesta. Koncept DASE je predvsem sodelovati in poskusiti! Tako je nastala interaktivna razstava, ki na 13.000 m² ponuja vpogled v svet preteklosti, sedanjosti ter prihodnosti. Preizkusite na primer mini bager, zavrtite se v »Space Curl« okoli lastne osi ter si podrobno oglejte 10 metrov visoko električno pečico.

Z regionalno kartico Porurja Welcome.Card Ruhr imate brezplačne javni prevoz v izbranih območjih Vzhoda, Zahoda ali Juga Porurja ter tudi brezplačne ali le delno plačljive vstope za 45 turističnih znamenitosti ter možnosti preživljanja prostega časa v prestolnici Porurja. Konec novembra bodo začele izhajati tedenske WhatsApp novičke z najbolj aktualnimi informacijami na temo industrijske kulture Porurja.

Nagradna igra je ZAKLJUČENA!

Nagradna igra je trajala do 4.11.2019. Žrebanje je bilo opravljeno 6.11.2019.

Srečni nagrajenec, ki prejme 3-dnevni oddih v Nemčiji za vso družino (2 odrasla in 4 otroci do 17. leta) v hotelu & hostlu verige A&O v Dortmundu je

  • MITJA ŠPES

Priljubljena nemška veriga ugodnih nastanitev je bila ustanovljena leta 2000, danes pa z več kot 35 lokacijami v šestih evropskih državah in enaindvajsetih mestih velja za največjega neodvisnega ponudnika namestitev v Evropi, saj se lahko pohvali kar s 24.000 posteljami in 4,1 milijoni nočitvami. A&O pod eno streho združuje hostle in hotele, gostom pa nudi udobno bivanje po ugodnih cenah, brezplačni brezžični internet, bogat samopostrežni zajtrk in še mnogo več. Namestitve A&O zaradi svojih odličnih lokacij v bližini glavnih železniških in avtobusnih postaj ter mestnih središč omogočajo enostaven prihod in odhod z javnim prevozom, v neposredni bližini pa se nahajajo tudi številne turistične znamenitosti. Vikend s prijatelji, družinski izlet z vašimi najmlajšimi ali pa spontan obisk izbrane metropole še nikoli ni bil tako dostopen! Sodelujte in osvojite 3-dnevni oddih v Dortmundu za vso družino (2 odrasla in 4 otroci do 17. leta).

Dortmund, A&O © A&O

Žrebanje je potekalo, 6.11.2019. Nagrajenci bodo objavljeni na spletni strani nagradne igre, prav tako pa bodo obveščeni po elektronski pošti.

Pogoje in pravila nagradne igre si lahko preberete tukaj >>.