Intervju Franca Škarja

V tokratnem intervjuju vam predstavljamo gospo Franco Škarja, ki nam nudi še en dokaz, da leta niso omejitev oz. ovira pri potovanjih. Kot zanimivost naj povemo, da je sedaj že babica in da je začela potovati šele pri svojih 50. letih. Od takrat redno potuje in je obiskala že številne države po svetu. Pravi, da so zanjo najboljše počitnice trekingi, zato obožuje Nepal in se tja tudi rada vrača. Je tudi ljubiteljica fotografije in na svojih potovanjih veliko fotografira.

Kljub temu da se je pravkar vrnila z dolge in zahtevne poti (Evropski pohod miru od Dunaja do Trsta, 600 km v 23 dneh) ter da planira že naslednje potovanje, si je za našo revijo Potnik.si vzela nekaj časa za prijeten klepet. Preverite, kje vse je že bila, kaj vse je na potovanjih doživela, kam planira oditi na naslednje potovanje in kateri je njen najbolj smešen pripetljaj s potovanj.

Kakšne so za vas idealne počitnice?
Vsekakor so to aktivne počitnice. Vsaj enkrat na leto dolge, v tuji deželi, vmes pa doma večkrat po nekaj dni.

Kateri tip potovanj ali počitnic vam je bolj všeč (ali raje ležite na plaži ali imata
raje aktivne počitnice, …)?

Malo ležanja na plaži se prileže med aktivnostmi ali pa po daljšem potovanju, da s sebe sperem prah in me pregreje sonce. Za nekaj dni je dobrodošlo, za kaj več pa ne.

Kdaj ste začeli potovati in v koliko državah ste že bili?

Prvič sem šla na potovanje šele pri svojih 50. letih, od takrat pa kar redno potujem. Dokler sem bila zaposlena, sem morala čas prilagajati delu v službi, zdaj, ko sem v pokoju, pa se bolj prilagajam razpoložljivemu denarju.

Obiskala sem že 23 držav, od celin pa sem bila že v Južni Ameriki (Čile in Argentina), Aziji (Indija, Nepal in Jordanija) ter seveda po Evropi. V bolj oddaljenih deželah so bila resna potovanja, v nekaterih daljše službene poti, v nekaterih smučanje, …

Kam najraje potujete? Imata morda kako stalno destinacijo, kamor se vedno znova vračate?

Moja najljubša država je Nepal. Tja bom šla letos že petič in upam, da ne zadnjič. Trekingi so zame najboljše počitnice, zjutraj se odpravim na pot, popoldne pridem na cilj, vmes pa hodim, hodim. Občudujem lepo naravo, visoke gore okrog, življenje domačinov, in seveda fotografiram.

Kje ste bili na zadnjem potovanju in kako je bilo?
Pravkar sem se vrnila s poti, ki smo jo prehodili sopotniki z vsega sveta. To je bil Evropski pohod miru (EPW – European Peace Walk) od Dunaja do Trsta. Skupaj skoraj 600 km v 23 dneh, ne glede na vreme. Kar nekajkrat smo bili mokri, en dan je dobesedno lilo, nekaj dni na ravnicah nas je kar preveč grelo sonce, saj je bilo tudi 35 stopinj C. V naši skupini nas je na koncu hodilo 14, bili smo iz Kanade, Irske, Amerike, Peruja, Belgije, Španije, Nemčije in Slovenije. Zares dobra družba, postali smo pravi prijatelji, med seboj smo si pomagali.

Imate morda že izbrano destinacijo za naslednje potovanje?
Konec meseca grem spet na treking v Nepal. Tokrat greva skupaj s prijateljico, s katero
sva bili že na EPW. Po trekingu bova šli še za nekaj dni v Chitwan, narodni park na jugu Nepala. Tam je džungla z nosorogi, sloni, bengalskimi tigri in krokodili v rekah.

Kako se odločite, kam se boste odpravili na naslednje potovanje?
Včasih berem o zanimivih krajih in si jih postavim za morebitni bodoči cilj. Na kakšnega potem pozabim, nekateri pa mi ostajajo v načrtih. Za leto 2016 imam zdaj v načrtu Peru, ker me je tja povabila nova prijateljica z EPW. Verjetno bom potovanje razširila še vsaj na Ekvador, ko bom že ravno tam blizu, obe državi sta namreč že bili zapisani nekje med mojimi cilji.

Katera prevozna sredstva uporabljate na potovanjih?

Za daljše razdalje letalo, tudi z ladjo sem že šla, vmes pa z avtobusi in vlaki. Z avtom
grem le po domovini in v bližnje države. Od vsega pa najraje hodim, večina prevozov je namenjena le temu, da pridem do začetne točke in za povratek od končne.

Kako je glede hrane in pijače na potovanjih?
Če le gre, jem lokalne jedi in pijem lokalno pijačo. Na žalost je mnogokje hrana prilagojena evropskemu okusu. Kupujem tudi hrano na ulici, le sveže kuhana mora biti, in po vaseh pijem vodo iz lokalnih vodovodov. V azijskih in arabskih mestih pa pijem ustekleničeno vodo.

Katere so tiste stvari, ki v vaši prtljagi nikoli ne manjkajo?
Dobre čevlje potrebujem. Zemljevide seveda tudi. Pa vse za osebno higieno, nujna
zdravila, kadar grem na odročna področja. Zvezek in svinčnik, da lahko pišem dnevnik. Knjigo za zvečer. Fotoaparat je nekje prav na vrhu spiska, še vedno mi je žal, da nimam fotografij iz Grčije.

Katera je najbolj neumna stvar, ki ste jo vzeli s seboj na pot?
Spalno vrečo, ki sem jo vzela za vsak slučaj na Škotsko. Potem pa sem jo nosila 3
tedne naokoli. Nahrbtnik je bil zato pretežak in neroden.

V spodnji fotogaleriji si lahko pogledate še več čudovitih fotografij, ki jih je na svojih potovanjih posnela gospa Franca.

Ali si dopust organizirate sami ali preko agencije? Kje se informirate glede potovanj?
Skoraj vedno si dopust organiziram sama. Za potovanja v skupini nisem dovolj prilagodljiva. Podatke dobim na medmrežju, za večino ciljev je dovolj podatkov. Če potujem
sama, si niti ne pripravim točnega programa. Za treking v Nepalu navežem stik z njihovo agencijo, da mi uredijo prevoz in hotel v glavnem mestu, dovoljenja in zanesljivega nosača na trekingu. V Grčijo oz. na Škotsko sem šla tako, da sem si kupila vozovnico s povratkom čez tri tedne in odpotovala. Tam sem kupila zemljevide in vodnike, izbrala začetek in odšla. Obe potovanji sta bili nepozabni, tudi neponovljivi.

Ali na potovanjih navežete kaj stikov tudi z domačini oz. drugimi popotniki?

Življenje domačinov me vedno zanima. Jezik je seveda ovira, a zanimivo je, da se da s
kretnjami in mimiko marsikaj povedati. Pred nekaj leti sem zadnjo etapo na trekingu, bilo je že v precej obljudenem delu, hodila sama, pridružila se mi je domačinka in skupaj sva hodili dobri 2 uri do mesta. “Pogovorili” sva se o družinah, o tem, od kod in kam greva, pa še kaj, pot je hitro minila, pri tem pa je ona znala 10 angleških besed, jaz pa prav toliko nepalskih.

Z drugimi turisti se družim v prenočiščih, na manj obljudenih potovanjih pa si tudi med potjo vesel vsakega človeka, s katerim se lahko kaj pogovoriš.

Kateri je najbolj smešen ali zanimiv pripetljaj z vaših potovanj?
Na egejskem otoku Naxos sem že proti večeru šla z nahrbtnikom skozi vas v notranjosti otoka. Starček me je vprašal (tako, da je s prsti nakazal hojo), če kar peš hodim, in se mu je zdelo tako smešno, da se je z rokami tolkel po kolenih.

Zanimivost z Orkneyskih otokov, ležijo severno od Škotske. Tam sem bila konec junija, ko
se skoraj ne znoči. Zgodilo se mi je, da sem hodila do 23. ure, ko je bilo sonce še kar visoko, in ostala lačna, ker so bile restavracije in trgovine že zdavnaj zaprte.

Katero potovanje je bilo najslabše do sedaj?
Slabega potovanja še nisem imela.

Ali obstaja destinacija, ki je še niste obiskali in bi si jo želeli še posebej videti?
Poleg ekvatorialnih držav v Južni Ameriki, ki pa jih nameravam obiskati čez dve leti,
si želim tudi na Aljasko.

Katero državo oziroma destinacijo bi najbolj priporočili našim bralcem revije?

Od evropskih držav Škotsko. Mesta so polna zgodovine, imajo bogate muzeje in galerije, hiše na podeželju so še vedno majhne in v starem slogu, na Škotskem višavju še čutiš
duha Roba Roya, na severnih otokih je neverjetna narava.

Od neevropskih pa zaenkrat še Nepal. Čeprav se hitro spreminja, daleč v gorovja gradijo ceste, še vedno ostaja dežela prijaznih, delavnih ljudi, tako drugačnih od nas.

Intervju napisal: Jan Janžekovič

 

Komentirajte!

Kaj menite o potovanjih in dogodivščinah gospe France? Boste tudi sami pri teh letih toliko potovali?