Trajnostne zimske počitnice v Avstriji

Trajnostne zimske počitnice so mogoče! Po eni strani z angažiranostjo vsakega posameznega gosta, po drugi strani pa z obsežnimi spremembami in razvojem celotnih regij. Varstvo podnebja zadeva vse nas, zato se v Avstriji veliko dogaja, da bi lahko živeli trajnostno − tako na strani gostiteljev kot tudi gostov.

Trajnostne zimske počitnice

Odgovoren življenjski slog se lahko nadaljuje tudi med zimskimi počitnicami. Številne avstrijske regije se na različne načine zavzemajo za trajnostne zimske počitnice in pri tem upoštevajo ljudi, živali in naravo – in s tem tudi generacije za nami.

V zadnjih letih se tako veliko razpravlja o sistemih zasneževanja, zaradi česar se upravičeno odpirajo številna vprašanja v zvezi s trajnostnimi zimskimi počitnicami. V Avstriji se nenehno izvajajo trajnostni projekti, kot so na primer sistemi zasneževanja, ki jih uporabljajo dvojno kot hidroelektrarne ali črpalne elektrarne. Proizvodnja snega in s tem zasneževanje je okolijsko uspešno, če deluje učinkovito in varčuje z viri, ob tem pa temelji na najsodobnejših standardih in upošteva tudi pripravo smučarskih prog.

Gorske žičnice z obnovljivo energijo

Ste vedeli, da spadajo žičnice med prevozne sisteme, ki so varčni z energijo? V Avstriji namreč že leta poteka optimizacija energije. Tako sedaj večino žičnic poganja električna energija, pridobljena izključno iz obnovljivih virov energije, kot so fotovoltaika, vetrne turbine in hidroelektrarne. Zimsko športno letovišče Erlebnisberg Golm se lahko pohvali s prvo 100-odstotno zeleno sedežnico na svetu. Hüttenkopfbahn am Golm im Montafon je prva žičnica na svetu, ki jo poganja sonce.

Trajnosten prihod na destinacijo

Če želite zimske počitnice pričeti na podnebju prijazen način, morate tudi potovati na trajnosten način, kar pomeni uporaba javnega prevoza. Mnoge železniške povezave vodijo neposredno do avstrijskih smučarskih območij, zato je vlak odlična izbira. Prednosti je veliko: izognemo se zastojem in gneči na avtocesti, promet v smučarskih letoviščih se umiri, s čimer se zmanjša količina škodljivih izpušnih plinov.

Uporaba smučarskih avtobusov je običajno v kombinaciji s smučarsko vozovnico brezplačna, zato naj vas ne skrbi kako priti od železniške postaje do smučišča. Številna večja smučarska območja skrbijo za to, da bi zmanjšala individualni promet v smučarskem letovišču, zato nudijo gostom kar največjo mobilnost.

Kako pa smo trajnostni lahko mi?

Da bodo naše počitnice res trajnostne, lahko največ naredimo prav mi sami. Če svoje zimske počitnice načrtujete trajnostno tako, da na destinacijo prispete na trajnosten način in izberete trajnostno smučarsko območje, razmislite tudi o opremi.

Že pri nakupu opreme dajte prednost proizvajalcem, ki stavijo na okoljsko ozaveščenost in ekološke standarde, še bolj trajnostno pa je, da si smučarsko opremo kar izposodite na smučišču. Na koncu pa ne pozabite, okolijsko ozaveščeni ljubitelji zimskih športov se vedno zadržujejo le na označenih progah in s tem varujejo ekosistem.

Vir: https://b2b.austria.info/