Popolna sprostitev in doživetje za vsakogar na Crikveniško-vinodolski rivieri

Za letošnji dopust smo si izbrali Crikveniško-vinodolsko riviero, ki jo sestavljajo Crikvenica, Novi Vinodolski in Vinodol ter je del čudovitega Kvarneja. Bogata in raznolika ponudba storitev in aktivnosti, moderni hoteli, odlična kulinarika in blagodejna klima narave sta nas prepričala, da je to bila pravilna odločitev. Povrhu vsega pa je prednost te destinacije tudi njena bližina, saj z avtomobilom iz Ljubljane do tja potrebujete le 2 uri vožnje.

Crikveniška riviera ima 15 km neprekinjene obale, ki je prepoznana kot riviera z najlepšimi plažami (peščene, kamnite, skalnate, divje…). Riviera je tudi odlična destinacija za aktivni oddih skozi celo leto, saj ponuja veliko možnosti za izlete v okolici, tudi naravne parke (10 top lokacij za izlete v razmaku samo dveh ur vožnje).

Blagodejna klima, ribiška zgodovina in številni dogodki

Crikvenica – najbolj ustvarjalna destinacija pred leti

Ob prihodu v mesto Crikvenica smo avtomobil parkirali na parkirišču Obala, ki je v samem centru mesta. Najprej smo si privoščili kavico in Frankopansko tortico, ki tam velja za avtohtono sladico. Dobite jo samo v slaščičarni hotela International, njen recept pa je dobro varovana skrivnost kuharice iz 17. stoletja.

Nato smo se sprehodili po promenadi. Imeli smo priložnost videti muzej na prostem, na katerem so bile predstavljene morske živali in rastline, ki jih najdemo v Jadranu. Kot zanimivost in atrakcija – sam muzej se nahaja kar v avtobusu.

Sprehodili smo se še po plaži za pse “Podvorska”, kjer smo se hoteli na lastne oči prepričati, zakaj je ta plaža poimenovana najboljša plaža za pse na Hrvaškem. Ponaša se z originalno vsebino – prvim lokalom za pse. Tako se lahko spočijete in uživate vi ter vaši ljubljenčki. 🙂

Sledilo je kosilo v bližnji restavraciji Trabakul, ki nas je privabila s svojim morskim videzom in bogato kulinarično ponudbo. Ker so imeli mesec plave ribe (izbrane so le nekatere restavracije), smo si privoščili tokratno hišno specialiteto (zapečena skuša v peči s krompirjem in zelenjavo, rupice na polenti in crikveniške palačinke). Tudi naša 7-mesečna Sara je poskusila nekaj grižljajev in s tem postala najmlajša gostja restavracije, ki je pri njih jedla morsko hrano. 🙂

Po odličnem kosilu smo se odpravili na izlet s turistično ladjico s steklenim dnom, ki nas je pripeljala do otoka Krk (mesto Šilo). Najprej smo seveda zapluli ob Crikveniški rivieri (ta je sestavljena iz mest Crikvenica, Jadranovo, Dramalj in Selce). Od tam smo lahko občudovali mesto iz “morske” perspektive, nato pa smo se ustavili še ob skalah Krka, kjer smo lahko opazovali morsko dno. Ko smo po eni uri plovbe prispeli v Šilo, smo imeli 1,5 ure prostega časa, ki smo ga izkoristili za kratko kopanje in sladoled.

Sledil je obisk mestnega aquariuma z zanimivimi in eksotičnimi morskimi živalmi. Na površini 200 m2 smo tako lahko videli morske pse, morske konjičke, krokodila, meduze in celo koralni greben ter havajske ribe. Nad njim boste navdušeni tako mladi kot stari.

Nedaleč vstran se nahaja tudi mestni muzej, kjer smo si v spodnji etaži ogledali umetniško zbirko gospoda Slobodana Cara Škarijota, ki je v svojih poznih letih (v pokoju) mojstrsko izdeloval lesena plovila – vse ročno in s pomočjo orodja. Za nekatera dela je prejel celo mednarodna odličja.

V zgornji etaži muzeja pa se nahaja zbirka, ki prikazuje morsko signalizacijo, orientacijo in njuno zgodovino (svetilniki in druga signalizacija, stari zemljevidi oz. morske karte, obleka in oprema pomorščakov, radijska postaja…).

V muzeju lahko vidite tudi druge zbirke, kot so paleontološka in arheološka zbirka, zbirka fotografij in predmetov iz vsakdanjega življenja, hotelski inventar…itd.

Proti večeru smo se odpravili proti hotelu v tri minute oddaljeno mesto Selce…

Selce – zdraviliška “prestolnica” riviere in družinsko mesto

Ko smo prišli v hotel Katarina, smo se nastanili, osvežili in si privoščili večerjo v hotelski restavraciji. Pred spanjem pa smo se sprehodili še po nočni promenadi mesta, ki nas je navdušila z raznovrstno ponudbo in nočnim življenjem.

Hotel Katarina ponuja moderne sobe z vsemi standardnimi dodatki (klima, TV, hladilnik…). Iz hotela imate direktno pogled na morje in na mestno obalo. V hotelu se nahaja tudi bazen in wellness salon.

Po hotelskem zajtrku naslednji dan smo se odpravili nazaj proti Crikvenici, kjer smo obiskali 8-kilometrsko ljubezensko cestico (“ljubavna pot”) in uživali v prijetnem hladu ter lepoti narave, ki jo ponuja ta pot. Crikvenica je zelo priljubljena destinacija za poroke (mnogo hotelov ima posebne ponudbe prav za ta dogodek).

V Crikvenici lahko najdete ogromno različne ponudbe adrenalinskih aktivnosti in športov. V adrenalinskem parku Crikvenica se lahko tako preizkusite v paintballu, summo borbi, bojih gladiatorjev, vzpenjanju po deblih, nogometu v kletki, aerotrim spin rollerju…, na morju pa se lahko zapeljete na banani, tubi, vodnem skuterju, supu ali poskusite celo parasailing. Za kolesarske navdušence pa je na voljo najem koles, s katerimi se zapeljete po njihovih kolesarskih stezah.

Crikveniška riviera je odlična destinacija za oddih v vseh letnih časih, saj ima izvrstno podnebje za celoletne aktivnosti in ponuja veliko zanimivih dogodkov – od glasbenih festivalov, karnevalov do sejmov in celo različnih maratonov (glejte na koncu članka).

Nato smo se vrnili nazaj v Selce, kjer smo si privoščili kosilo v restavraciji Tunar, ki se nahaja kar na plaži. Tam smo poizkusili tri njihove morske specialitete (file tune na žaru – Maui, tartufe s šampinjoni – Istriana in file bakalara – Steak “Viking”) in za konec še hišno sladico (domač sladoled, prelit z njihovim lokalnim oljčnim oljem). Tunar bo zagotovo ustregel vsem – tudi še tako zahtevnim gurmanom.

Na plaži imate možnost najema ležalnikov s senčniki, sam pesek pa je droben in čisto bel – občutek imate, kot da ste nekje na kaki eksotični plaži.

Po kopanju v kristalno čisti vodi smo se sprehodili še do bližnjega kampa, kjer lahko vidite moderne mobilne hiške, ki postajajo nov trend v turizmu.

Crikveniška riviera je mednarodno (pri)znana po svojem “mediteranskem izvoru zdravja”, tako da tu lahko najdete veliko zdravilišč, kozmetičnih salonov, poliklinike Terme Selce, Thalassotherapia salon in celo zobozdravstvene ordinacije. Ljudje, ki imajo probleme z dihali (astma, alergije…) ali potrebe po kozmetičnih oz. lepotnih “popravkih”, hodijo tja že vrsto let. Tudi vrhunski športniki radi obiščejo tamkajšnje zdravstvene ustanove – predvsem zaradi učinkovite fizioterapije po zahtevnih operacijah.

Sledila je pot proti Novemu Vinodolskemu…

Kultura in tradicija, vinogradi in vodni športi

Novi Vinodolski – zeleno, modro in zdravo pod soncem

Po prihodu v Family hotel Lišanj nas je na recepciji hotela pričakal kar sam direktor, ki je znan po tem, da rad v živo pozdravi vse goste, ko pridejo v hotel.

Sam hotel se z razlogom imenuje družinski hotel, saj ponuja celo vrsto različnih aktivnosti za najmlajše – od gaming room-a, do igralnice z animatorji in različnimi igrali zunaj ob hotelu. Tako tudi starši pridete na svoj račun, saj lahko otroka preprosto oddate v varstvo, vi pa si medtem privoščite v miru čas za kavico ali obiščete wellness salon z notranjim bazenom.

Hotel ima tako star(inski) kot novi del, obnovljen je bil leta 2018. Vse sobe so moderno opremljene, imajo klimo, TV, hladilnik, nekatere tudi balkon…lahko pa (brezplačno) dobite še dodatno ležišče za vašega malčka. Mi smo imeli spet srečo, da smo iz sobe imeli pogled na morje in 4 hotelske bazene.

Čez cel dan imate na voljo hotelsko teraso, kjer se osvežite s pijačo, lahko pogledate kake video vsebine preko velikega zaslona, ob zgodnjih večerih pa imajo tudi animacijske točke (za vaše malčke) ali celo spremljate velike športne dogodke, kot je trenutno evropsko prvenstvo v nogometu.

Hotelska restavracija ponuja samopostrežni ruski bife, kjer si lahko izberete raznoliko hrano po želji. Tudi pijačo imate na voljo in si jo natočite preko avtomata.

Po nastanitvi v hotelu smo se odpravili na izlet po bližnjih marinah (Marina Novi in Mitan marina) in naseljih (Povile, Klenovica…). Vrhunec dneva je pa zagotovo bil obisk vinske kleti Pavlomir. Lastnik nam je pokazal klet, kjer shranjujejo svoja žlahtna vina. Imajo tudi lastno trgovino, v kateri lahko kupite njihove izdelke; in lokal, v katerem lahko degustirate njihova vina in se okrepčate z lahko hrano. Pokusili smo 5 različnih vin, okrepčali smo se tudi z domačim sirom in pršutom. Odlično! 🙂

Vina Pavlomir se ponašajo z visoko kakovostjo, imajo jih več vrst (belo, rdeče in rose), nekatera so dobila najvišja odličja na mednarodno priznanih tekmovanjih vin. Ker je povpraševanje po njihovih vinih večje, kot ga pridelajo, ga lahko pokusite samo pri njih ali v nekaterih izbranih hotelih oz. restavracijah v regiji.

Nato smo si še ogledali majhen, a prijeten center mesta, ki je malenkost drugačen kot ostali. Nahaja se namreč na griču in ne ob obali, kot je to značilno za mesta ob obali. Tam smo tako lahko si ogledali cerkev, obzidje starega Frankopanskega gradu in mestni trg. Na pravi točki ob cerkvi pa se vam ponuja tudi razgled na priobalni del mesta, moderno marino z lastnim bazenom in na morje.

Po izletu smo se vrnili v hotel, kjer smo se osvežili in nato odšli na kosilo v bližnjo restavracijo Vrtić. Pojedli smo hrano na žaru, ki je odlična za brbončice. Velika gneča ob vhodu pove vse.

Po odličnem kosilu vedno prija dober počitek, zato smo odšli na mestno plažo, kjer smo si poiskali senco pod borovci, da smo lahko brezskrbno uživali v prijetnem vetriču. Pogled se nam je odstrl na 200 metrov od obale oddaljen otoček San Marino, na katerem se nahaja stara gotska cerkvica – nekateri se še vedno tam tudi poročijo.

V Novem Vinodolskem boste našli različne tipe plaž – od betonskih do skalnatih ali celo prodnatih. Morje je čisto in prijetne temperature za kopanje.

Na voljo imate različne športne in adrenalinske aktivnosti na vodi, lahko pa si privoščite tudi izlet s kolesom (imajo veliko kolesarskih stez) ali se preprosto sprehodite po promenadi dr. Franja Tuđmana. Za tiste najpogumnejše pa ponujajo celo let z jadralnim padalom ali spust s padalom. Lahko pa se naučite tudi jadranja v njihovi šoli.

Sledila je večerja v hotelu in nočni počitek.

Po hotelskem zajtrku smo si zadnji dan privoščili še malo kopanja v prijetno toplem morju in se nato, polni lepih vtisov in po sproščenem družinskem oddihu, počasi odpravili proti domu.

Crikveniško-vinodolsko riviero kot destinacijo za oddih ali dopust priporočamo vsem – tako mladim kot star(ejš)im, predvsem pa družinam. Vsak bo prišel na svoj račun, zaradi vseh zgoraj naštetih prednosti boste zagotovo doživeli neponovljiv izlet – ne glede na sezono. 🙂

Reportaža:
Marko, Simona in Sara

 

Še številni prihajajoči dogodki v Crikvenici in Selcah:

Crikvenica:

CrikvArt – Festival uličnih zabavljačev (24. julij)

Dan mesta Crikvenica (14. avgust)
Plavalni maraton Šilo – Crikvenica (15. avgust)
Ribiški teden (28. avgust – 4. september)
Crikvenica 4 Pets (25. september)

Selce:

(Sr)etno Selce – etno festival (17. julij)
Dan turizma (4. avgust)

Lepo vabljeni! 🙂