Top 5 zanimivosti o Quitu

Quito, glavno mesto Ekvadorja, je fascinantno mesto z bogato zgodovino, kulturno dediščino in osupljivo naravno lepoto. S svojo edinstveno lego, arhitekturo in raznoliko kulturo ponuja obiskovalcem nepozabno izkušnjo. V nadaljevanju vam predstavljamo top 5 zanimivosti o Quitu.

Plaza de San Francisco

#1: Drugo najvišje glavno mesto na svetu

Quito leži na impresivni nadmorski višini približno 2.850 metrov, kar ga postavlja na drugo mesto po višini med svetovnimi prestolnicami, takoj za La Pazom v Boliviji. Visoka nadmorska višina ima velik vpliv na podnebje mesta, ki je skozi vse leto prijetno. Dnevne temperature se gibljejo med 10 in 20 stopinjami Celzija, kar ustvarja idealne pogoje za raziskovanje mesta. Kljub temu se morajo obiskovalci zaradi višinske razlike navaditi na redkejši zrak, kar lahko povzroči težave z višinsko boleznijo.

#2: Zgodovinsko središče UNESCO

Zgodovinsko središče Quita je leta 1978 prejelo naziv svetovne dediščine UNESCO, kar priča o njegovem izjemnem kulturnem in zgodovinskem pomenu. To je bilo eno prvih mest na svetu, ki so prejela to častno priznanje. Kolonialna arhitektura, ozko tlakovana ulična omrežja in številne cerkve ter samostani iz 16. in 17. stoletja so ključni elementi, ki prispevajo k tej častni oznaki. Med najpomembnejšimi znamenitostmi v zgodovinskem središču so Cerkev sv. Frančiška, katedrala Metropolitana in Plaza Grande, ki je osrednji trg mesta.

Plaza Grande

#3: “Mitad del Mundo”

Ena najbolj znanih turističnih atrakcij v Quitu je “Mitad del Mundo” (Sredina sveta), ki označuje točko, kjer naj bi ekvator prečkal Ekvador. Na tem mestu stoji velik spomenik, okoli katerega je postavljen kompleks muzejev, restavracij in trgovin s spominki. Tukaj lahko obiskovalci doživijo edinstveno izkušnjo, ko stojijo z eno nogo na severni in z drugo na južni polobli. To je kompleks, zgrajen v čast prvega resničnega poskusa določitve oblike zemlje leta 1743. Čeprav se je izkazalo, da dejanski ekvator teče nekaj sto metrov stran od spomenika, to ne zmanjšuje priljubljenosti te atrakcije.

#4: Nacionalni parki

Narava igra pomembno vlogo v življenju Quita. Mesto je obdano z narodnimi parki in naravnimi rezervati, kot je Nacionalni park Cotopaxi, ki je dom enega najbolj aktivnih vulkanov na svetu. Cotopaxi se nahaja le 6 km južno od Quita in je najvišji aktivni vulkan v Ekvadorju. Mestni prebivalci in obiskovalci lahko uživajo v pohodništvu, opazovanju ptic in drugih aktivnostih na prostem v neposredni bližini mesta. Park Metropolitano, največji mestni park v Južni Ameriki, ponuja zelene površine za rekreacijo, piknike in športne dejavnosti.

Cotopaxi

#5: Bazilika del Voto Nacional

Bazilika del Voto Nacional je največja neogotska cerkev v Ameriki. Gradnja se je začela leta 1892 in še vedno ni povsem zaključena, saj legenda pravi, da bo svet ob njenem dokončanju prenehal obstajati. Cerkev je znana po svojih impresivnih vitražih, visokih stolpih in nenavadnih gargojlah, ki predstavljajo različne živali, značilne za Ekvador. Obiskovalci se lahko povzpnejo na njene stolpe in uživajo v čudovitih razgledih na mesto. Zanimivost bazilike je tudi ta, da ima v svoji strukturi številne narodne simbole, kot so kondorji in armadilli, kar jo naredi še posebej edinstveno.

Bazilika del Voto Nacional