Korita Mostnice

Letošnje poletje sva s partnerjem preživela krajši oddih ob Bohinjskem jezeru, v osrčju Triglavskega narodnega parka. V času najinega oddiha sva obiskala tudi čudovita korita Mostnice, ki so zagotovo ena najlepših naravnih znamenitosti Bohinja.

Korita Mostnice so dva kilometra dolga korita, ki jih je v apnencu oblikoval gorski potok Mostnica. V poletnem času je za ogled čudovitih korit potrebno plačilo vstopnine (v času najinega obiska l. 2021 je vstopnina znašala 3 EUR), v zimskem času pa vstopnine ni. Ogled je zanimiv v vseh letnih časih, vendar pa je pozimi pot lahko zelo spolzka in ledena, zato individualne sprehode skozi korita Mostnice v zasneženih mesecih odsvetujejo. Če torej niste izkušen pohodnik, vam priporočajo, da si korita ogledate izven zimske sezone, tako kot sva si jih midva.

Izhodišče poti

Korita Mostnice se nahajajo nad vasjo Stara Fužina v Bohinju. Če se do vasi pripeljete z avtom, je najbolj pogosto izhodišče parkirišče pred zapornico na cesti proti planini Blato. Od parkirišča do korit vas bodo vodili dobro vidni smerokazi. Midva sva za krožno pot okoli korit potrebovala približno 2 uri, če imate čas, pa si lahko zapolnite cel dan in ogled korit nadaljujete po dolini Voje, mimo Planinske koče na Vojah, vse do slapu Mostnice.

Willomitzerjeva botanična pot in Hudičev most

Od parkirišča pot vodi mimo pašnikov, skozi Willomitzerjevo botanično pot. Na poti do korit Mostnice si tako lahko ogledate raznovrstno rastlinstvo, med katerim lahko opazite tudi divje orhideje. Po nekaj minutah vas pot pripelje do Hudičevega mostu.

Hudičev most je  leta 1777 dal zgraditi baron Žiga Zois za lažji transport surovin in izdelkov svoje železarne. S hudičevega mostu se odpira vrtoglav pogled na kristalno čisto Mostnico, ki je ukleščena med ozke in visoke stene.

Od mostu pot nadaljujete po desnem bregu (po istem bregu, po katerem ste prišli) in kmalu prispete do točke, kjer je potrebno plačilo vstopnine.

Zanimive naravne stvaritve

Ob plačilu vstopnine boste dobili vse potrebne podatke za nadaljevanje poti. Midva sva pot nadaljevala preko Urščovega mostu po levem bregu. Struga potoka se na nekaterih mestih povsem zoži, korita pa so visoka do 20 metrov. Ob poti so naju navduševale zanimive naravne stvaritve, kot so tolmuni, slapovi in erozijski lonci oz. draslje.

Izredno zanimive skalne oblike so posledica vodne erozije, posebej zanimiva pa je prevotljena skala, ki se je je prijelo ime Slonček. Ta oblika je nastala z združitvijo dveh draselj, potem ko je voda prebila vmesno pregrado. Nastalo je naravno okno s skalnim lokom, ki spominja na slonji rilec, od tod ime Slonček.

Krožna pot okoli korit

Ko prispete do Češenjskega mostu, lahko pot nadaljujete po prej omenjeni dolini Voje ali pa prečkate most in se po drugi strani potoka vrnete do izhodišča. Tudi ob drugi strani potoka se vam ves čas hoje odpirajo čudoviti pogledi na korita in zanimive stvaritve narave.

Korita Mostnice so ena najbolj obiskanih naravnih znamenitosti v Triglavskem narodnem parku in vsekakor vredna ogleda. Ob pogledu na čudovita korita, kristalno čiste tolmune in zanimive naravne stvaritve zagotovo ne boste ostali ravnodušni.

Če vas zanima, kaj vse sva si v Bohinju še ogledala in kako sva v celoti preživela najin oddih, si prispevek lahko preberete tukaj >>.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂