Alberta

​Alberta, ena izmed provinc v Kanadi, se ponaša s pestro in zelo raznoliko pokrajino. Od mogočnih gora, velikih jezer ter na drugi strani neskončnih ravnin. Za potovanje po Alberti smo se moja babica, partnerjeva babica in jaz odločile, ko smo potovale po Britanski Kolumbiji. Alberta, ki velja za četrto najbolj naseljeno provinco v Kanadi, nas je zelo pozitivno presenetila.

Alberta, pokrajina nasprotij
​​Potovanje iz Britanske Kolumbije v Alberto je potekalo tako, da smo komaj zaznale tablo, kdaj smo prispele iz ene v drugo provinco. Lepote neokrnjene narave so nas spremljale ves čas. Mogočni vrhovi, velika jezera turkiznih barv, prostranstva gozdov, ledeniki in le vsake toliko kaka hiša ali manjša vas. Vse tri smo velike ljubiteljice narave, tako da smo na potovanju skozi čudovito pokrajino Alberte zelo uživale. Prav tako je poseben čar te neokrnjene narave to, da je tam zelo malo posega v naravo, zelo malo domačinov in prav tako turistov. Kljub samoti, odmaknjenosti od signala za telefon se v čudoviti naravi niti najmanj nismo počutile osamljene.
Picture

Potovale smo z najetim avtomobilom, kar je nedvomno najboljši način za potovanje po Kanadi. Tako si povsem svoboden, lahko se ustaviš kjerkoli, si nemoteno ogledaš, kar te zanima, v skrajnem primeru pa lahko v avtu tudi prespiš. Potovale smo čez mnoge prelaze, nacionalne parke, dokler se pokrajina ni povsem spremenila. Med mogočno hribovito pokrajino in neskončno ravnino je zelo ozka meja. V kratkem času smo se znašle sredi neskončne ravnine z zelo razvitimi kmetijskimi površinami. Nekaj časa smo za seboj še videle visoke vrhove, ki so izginjali v daljavi.

Picture

Picture

Neskončno ravnino vsake toliko krasijo zapuščene kmetije, njihovi tipični hlevi z ovalnimi strehami, kočije, bale sena ter živina na paši. Da je to pokrajina kontrastov, kažeta že najvišja in najnižja točka, 3747 m najvišji vrh ter s 152 metri najnižja točka. V Alberti se nahajata dva zelo znana nacionalna parkaBanff in Jasper, ki ju je vredno obiskati.

Picture

Picture

Mesto Calgery
V neskončni ravnini se je pred nami prikazalo veliko moderno in najhitreje rastoče mesto v Kanadi, Calgary. Mesto danes velja za izredno priljubljeno mesto za selitev, saj nudi mnogo prostih delovnih mest. Visok standard Kanade pa še toliko bolj privlači delavce iz tujih dežel. Največje mesto v Alberti je sicer 280 km severno od Calgaryja, mesto Edmont, a po priljubljenosti precej prednjači Calgary. Zelo lepo urejeno mesto z visokimi stolpnicami ter ulice, polne zelenja. Da smo si mesto lahko lažje predstavljale, smo se podale na razgledni stolp in tako dobile občutek mogočnega mesta ter neskončne ravnine. Okoli mesta je nešteto kmetijskih površin. Večina ljudi živi v mestu, podeželje je namenjeno izključno kmetovanju.
Picture
Picture
Neskončne ravnine v prid kmetijstvu
​Natančna urejenost prav vsakega dela ravnine kaže na to, da je tamkaj kmetijstvo izredno razvito. Na to kažejo že podatki, da imajo v provinci kar okoli tri milijone glav živine. Skoraj polovica vse kanadske govedi se goji v Alberti. Od govedi pa ne gojijo le nam poznanih živali, temveč tudi bizone. Ni pa zanemarljiva tudi reja drobnice. Svoj delež prispeva tudi pridelovanje pšenice in oljne repice. Zaradi podnebja pa se pogosto pojavlja problem s sušo, kar rešujejo z namakanji. Alberta velja za eno uspešnejših področij Kanade, saj poleg zgoraj omenjenih kmetijskih pridelkov proizvedejo tudi veliko medu. Provinca je namreč vodilna v čebelarstvu na področju celotne Kanade. Severni del province pa je porasel z gozdovi, ki jih prav tako s pridom izkoriščajo. Industrija časopisnega papirja je razvita prav v tem delu.
​Alberta je provinca, v kateri lahko prav vsak obiskovalec najde kaj zase. Pokrajina nudi vse; od smučanja, hribolazenja, pohodništva do profesionalnih športnih prireditev, med katere spadajo najbolj opevane Olimpijske igre itd. Sicer to ni pokrajina z znamenitimi zgodovinskimi stavbami, je pa moč videti ostanke naselbin nekdaj tam živečih Indijancev. Nacionalni parki pa so tisti, ki privabijo največ turistov.
Piše: Mateja Mazgan
Komentirajte!
Ste že kdaj obiskali Kanado?