Bohinj – aktiven oddih ob jezeru

S partnerjem sva se odločila, da letošnje poletje izkoristiva za raziskovanje Slovenije. Čeprav sva obiskala že kar nekaj kotičkov sveta, se vedno kaj zanimivega in čudovitega najde tudi v domači Sloveniji. Vroče poletne dni sva želela preživeti nekje ob vodi, stran od mestnega vrveža, zato sva tokrat izbrala oddih ob Bohinjskem jezeru.

Hotel Jezero

Med najinim oddihom sva bivala v hotelu Jezero, ki se nahaja na idilični lokaciji, tik ob Bohinjskem jezeru. Hotel se nahaja na jugovzhodnem delu jezera, v Ribčevem Lazu, ob mostu in cerkvi sv. Janeza Krstnika.

Ob prihodu naju je že čakala pripravljena soba. Bila je prostorna in svetla, oba pa naju je navdušil tudi balkon s pogledom na Bohinjsko jezero.

Če potujete z otroki, vam v sobo lahko namestijo tudi dodatno ležišče ali pa rezervirate enega od 5 hotelskih apartmajev.

Bazen, fitnes ali savne?

Ker naju je prvi dan presenetilo malo slabše vreme, sva čas izkoristila za spoznavanje hotelske ponudbe. V hotelu se namreč nahaja notranji bazen z ogrevano vodo, zraven njega pa tudi brezplačen fitnes. Poleg omenjenega se lahko za doplačilo sprostite tudi v njihovih savnah ali pa si privoščite masažo. Midva sva se najprej pomerila v namiznem tenisu, nato pa z veseljem skočila še v bazen in si privoščila nekaj poležavanja ob bazenu.

Poskrbljeno bo za vse okuse

V hotelu so odlično poskrbeli tudi za najina želodčka. V hotelski restavraciji Vrtovin bo vsak našel nekaj po svojem okusu. Vsak dan je bilo na voljo veliko različnih mesnih in brezmesnih jedi: od okusnih juh in zanimivih predjedi do slastnih glavnih jedi in osvežujočih sladic.

Ob vsakem obroku je bil na voljo tudi šankomat z izbiro različnih sokov ter pivom in belim ali rdečim vinom. Tudi zajtrki so bili bogati in okusni. Vsako jutro sva lahko izbirala vse od jajčk in klobasic, svežih rogljičkov do pestre ponudbe mlečnih izdelkov in svežega sadja.

Ob hotelu se nahaja tudi terasa s kavarno, kjer sva si privoščila kavico s pogledom na Bohinjsko jezero. Poleg hotelske restavracije se nahaja še zimski vrt ter à la carte restavracija Zlatovčica z zunanjo teraso, ki jo lahko najamete za razna praznovanja ali družabne dogodke.

Športne dogodivščine z Alpinsport

Naslednji dan sva sončno vreme izkoristila za raziskovanje okolice. Nasproti hotela Jezero se nahaja agencija Alpinsport, kjer najdete vse za športno preživljanje časa v okolici Bohinjskega jezera. Lahko si izposodite kajak, kanu ali sup in zaveslate po jezeru ali pa si najamete kolo in raziščete bližnjo okolico. Midva sva se odločila za najem koles in se podala ob Bohinjskem jezeru vse do Slapu Savica.

Od Ribčevega laza do drugega konca jezera – Ukanca – vodi precej ravna pot, s katere se cel čas odpirajo lepi razgledi na Bohinjsko jezero. Od Ukanca do planinskega doma Savica pa se pot nekajkrat precej vzpne, tako da sva na koncu kar malo obžalovala, da nisva namesto navadnih koles najela raje električni kolesi.

Slap Savica

Na parkirišču pri domu Savica sva parkirala kolesi in se peš podala do samega slapu. Pot navzgor vodi po lepo urejeni stezi, posebnost je zagotovo kar 553 stopnic na poti do vrha.

Po približno 20 minutah sva prišla do vrha, kjer naju je pričakal čudovit pogled na slap Savica. Slap, ki je izvir Save Bohinjke, je eden najbolj obiskanih slovenskih slapov. Ker se vodni tok že v skritem podzemlju razdeli na dva pramena, velja v svetu slap Savica za posebnost. Levi pramen je visok 78 m, desni, ki je nižji, pa 25 m.

Skok v Bohinjsko jezero

Po kolesarskih podvigih se nama je popoldne prilegla osvežitve v Bohinjskem jezeru. V času najinega obiska je bilo jezero ravno dovolj hladno za osvežitev, temperatura okolice pa odlična za poležavanje in sprostitev ob jezeru.

Zadnji dan sva se preizkusila tudi v supanju po Bohinjskem jezeru. Ker ji bila to za naju prva izkušnja supanja, sva za začetek začela bolj v sedečem oz. klečečem položaju, kaj kmalu pa se opogumila in se preizkusila tudi stoje. Po nekaj minutah so bili vsi neuspeli poskusi hitro pozabljeni, tako da sva mirno lahko uživala v čudovitih pogledih na Bohinjsko jezero.

Dolgčas vam zagotovo ne bo

V okolici Bohinjskega jezera vam dolgčas zagotovo ne bo. Hotel Jezero je idealno izhodišče za številne športne aktivnosti – pohodništvo, kolesarjenje, različne vodne aktivnosti. Midva sva tekom najinega bivanja poleg zgoraj opisanega obiskala tudi čudovita korita Mostnice. Več o teh zanimivih koritih in najini izkušnji lahko preberete tukaj >>.

Poleg športnih aktivnosti pa naju je Bohinj presenetil tudi s pestrim kulturnim dogajanjem. Obiščete lahko cerkvico sv. Janeza Krstnika ali pa si privoščite pijačo ob dobri glasbi v enem od barov nasproti hotela.

V letošnjem poletju je ob petkih v parku pod spomenikom štirim srčnim možem v Ribčevem Lazu potekal tudi Glasbeni Pozdrav Triglavu. Tisti petek, v času najinega obiska, smo lahko prisluhnili Godbi Bohinj. Na prireditvi so pripravili tudi manjšo pogostitev.

Najin vikend oddih ob Bohinjskem jezeru je kar prehitro minil. Okolica ponuja toliko zanimivih možnosti, od sprostitve v čudoviti naravi do neštetih športnih aktivnosti, da se gotovo v kratkem spet vrneva.

Avtorja članka: Mirjam in Polde