Fidži – rajski otok krute zgodovine

Za mnoge je rajsko otočje v Tihem oceanu uresničitev življenjskih sanj. Med 322 otoki, od katerih je le 109 naseljenih z domačini, je možno za vsakega najti nekaj. Od rajskih samotnih kotičkov, zabave, adrenalinskih športov in še mnogo več. Na potovanje po tem otočju ne pomisli ravno mnogo ljudi, saj ima večina o njem predstavo, da gre za rajske resorse z lepimi plažami. Res je, takšne ponudbe je v izobilju, vendar pa država nudi mnogo več kot samo to. Fidži na večino naredi le pozitivne vtise – prijazne ljudi, lepo naravo, rajske plaže oz. z drugimi besedami, pobeg v sanje.

“Backpacker” potovanje po rajskem otočju – vse, kar si zaželite, lahko tudi doživite

Moj stil potovanja je tak, da si težko zamislim potovati brez nahrbtnika na rami in brez sprotnega organiziranja potovanja. Brez predhodnih informacij o otočju se je potovanje začelo malce zmedeno. Če ne bi bilo na letališču toliko vsiljivih ponudnikov in če ne bi med njimi izbrala takrat zase najboljšega, ne vem, kako bi sicer potekalo potovanje. Premamila me je ponudba enega izmed mnogih ponudnikov. Gre za tako imenovano agencijo Fiji Experience, ki popotnike vozi po otoku s kombiji ali avtobusi ter organizira trekinge in adrenalinske športe – vse, kar si skupina poželi. Tako se v skupini znajdejo popotniki z vseh koncev sveta, kar je seveda še ena prednost za nas vse – nova poznanstva.
Picture
Fidži ponuja mnogo več kot le sanjske plaže.
Picture
Otroci se zelo radi fotografirajo in še raje potem vidijo na fotografiji 🙂

Prijazni domačini s kruto zgodovino – kanibalizem, pokop živih ljudi, …

Prvi prebivalci naj bi na otočje prišli pred približno 3500 leti z okoliških otočij, nekateri pa jih označujejo tudi za Malezijce. Za njimi so šele v zgodnjem 19. stoletju prišli preostali priseljenci, in to iz Evrope. Domačine so kar kmalu označili za prijazne, opazili pa so tudi njihovo krutost. Dobrih sto let nazaj je bil na otočju še vedno prisoten kanibalizem. Evropejci, katere je kanibalizem precej presenetil, so kljub temu ostali, saj so imeli od sandalovine in kasneje bombaža veliko korist. Takrat je živel še zadnji kanibal, za katerega domačini pravijo, da je skupaj s svojimi podrejenimi pojedel kar okoli 1000 ljudi. Domačini niso ponosni na svojo zgodovino in zaradi tega se le redko vidi kaj, kar bi obiskovalca spomnilo na to. Ob glavni cesti na primer stoji precej zapuščena grobnica zadnjega kanibala. Nekaj, kar je pogosto moč opaziti, pa so kanibalske vilice na telefonskih govorilnicah. Z njimi so s sovražnika trgali meso in ga kasneje pojedli. Poleg tega so pokopavali tudi žive ljudi. Domačini o tem običajno ne govorijo prav veliko. Če pa tujci že ravno sprašujejo o tem, pa nekateri povedo kaj več.
Picture
Grobnica zadnjega kanibala, ki naj bi pojedel okrog 1000 ljudi.
Picture
Palme veljajo za eno pomembnejših rastlin na Fidžiju.

Za mnoge napačna predstava o otočju – ne samo rajske plaže, otočje ponuja mnogo več

Otočje za mnoge predstavlja rajske plaže, čudovite resorse, uživanje ob koktajlih, skratka počitek. Ravno zaradi tega se tja podaja večina samo v kraje ob rajskih plažah, kjer nato preživijo ves čas, namenjen dopustu. Ob tem letovišča nudijo dodatno ponudbo, katero pa gostje običajno močno preplačajo. Otočje seveda nudi še mnogo več, sploh pa se to doživi, če se potovanje organizira sproti, na sami poti, kar je tudi pravi izziv. Potovanje v lastni organizaciji je zelo enostavno, varno in ponuja ogromno doživetij za zares nizko ceno. Na letališčih se najdejo ponudbe za raznorazna potovanja; lahko sam najameš avto ali pa skupaj z ostalimi popotniki najameš kombi, avtobus, vodiča in tudi šoferja in že se lahko podaš na potep. Kaj si ogledati in kaj doživeti, je običajno samostojna izbira popotnikov.
Picture
Rajski resorsi, v katerih mnogi turisti preživijo večino časa …
Picture
… ter seveda na njihovih plažah, ki veljajo za ene najlepših na svetu.

Adrenalinski športi – deskanje po peščenih sipinah, džungla

Le malokdo pomisli, da se v deželi skriva obilica možnosti za adrenalinske aktivnosti. Za tiste, ki v njih uživajo, je najbolje, da  izberejo skupno popotovanje po otočju po programu, ki vključuje tudi največ tovrstnih športnih doživetij. V prvi vrsti ponujajo športe, ki drugje niso ravno množični in si jih domačini kar malce lastijo. Kdo bi pomislil, da se na Fidžiju najde deskanje na peščenih sipinah? Strme sipine ob rajskih plažah so kar kmalu izkoristili za to in tja prihaja veliko popotnikov. Na deski, podobni tisti za deskanje na valovih, smo se leže spuščali po strmih sipinah, kar se je izkazalo za zares posebno doživetje.
Picture
Eden izmed adrenalinskih športov na Fidžiju je tudi deskanje na peščenih sipinah …
Picture
… ko smo se na deski, podobni tisti za deskanje na valovih, leže spuščali po strmih sipinah, kar se je izkazalo za zares posebno doživetje.

V notranjosti največjega otoka pa se nahaja prava pravcata džungla, kot smo ji lahko priča v filmih. Domačini jo danes izkoriščajo za trekinge. Prebijanje skozi gosto zaraslo rastlinje, polno ptičev in njihovih nenavadnih glasov; prečkanje rek, močvirij, kopanje pod slapovi, ki je namenjeno le pravim ljubiteljem adrenalina. Kljub temu, da bi se ta treking lahko kaj hitro sprevrgel v nočno moro, sem se odločila podati na to pustolovščino. Po odhodu na treking so nas domačini spravili kar kmalu v negotovost. To pa zato, ker so nas brez predhodnih navodil zapeljali do gostega, vse povprek zaraslega gozda. Sami so šli kar bosi, mi pa – po želji. Težko pot skozi tropski gozd smo si sicer le stežka predstavljali, da zna to biti pravo doživetje, vendar je na koncu dejansko tako tudi bilo. Prečkali smo reke, močvirja, pravzaprav pogosto sploh nismo videli, kod stopamo, le vdiralo se nam je pod nogami globoko v blato in močno zaraslo visoko travo. Ves čas smo poslušali petje raznih ptic, videli pa prav nobene in tudi ostalih živali ne. Največje presenečenje pa je bilo kopanje na slapovih reke in pod njimi daleč v džungli. Zaradi močne vlage sem le s težavo posušila športne copate.

Poleg adrenalinske ponudbe pa promovirajo tudi bolj množične športe: od deskanja na valovih, potapljanja, do jezdenja konjev ob rajskih plažah itd. Za vsakega ljubitelja zdravega načina življenja se tam vsekakor kaj najde.

Jezdenje konja po rajskih plažah je bilo posebno doživetje.
Na plažah je moč videti tudi veliko otrok med igro.

Nenavadno potapljanje – potop med morske pse, iz oči v oči s 3-metrskim tigrastim psom

Za ljubitelje potapljanja je otočje dejansko raj. Čeprav večina tistih, ki se odločijo za potapljanje na Fidžiju, najprej pomisli na koralne grebene, se ta predstava hitro spremeni, ko vidijo preostalo ponudbo. Domačini so ponosni na svoje odlično organizirane potope med morske pse. Kot ljubiteljica podvodnega sveta sem kaj kmalu spoznala, da bo prav to moja prioriteta na potovanju. Za takšno potapljanje je seveda potrebno imeti izpit za potapljača oz. se lahko izpit naredi tudi tam, kar pa traja vsaj teden dni. Potopi z morskimi psi so na Fidžiju postali že tako prepoznavni, da je potrebno že imeti srečo, da se ujame kakšen prost termin. Naval na potope z morskimi psi je precej velik, ampak zame so še našli prostor in nenavadna avantura se je začela. Že sam odhod na potop je bil zelo poseben. S katamaranom smo se z neverjetno hitrostjo zapeljali na odprto morje preko neobičajno velikih valov in celo pod njimi. Na s koordinatami točno določeni točki smo se ustavili, nakar se je po krajših navodilih začel prvi potop. Potopi z morskimi psi so strogo varovani s strani organizatorjev, ki jih je ob potopu toliko, kot je obiskovalcev. Morski psi so že vajeni človeških obiskovalcev, saj so redno hranjeni in posledično, kar je najpomembnejše – siti. Opravili smo dva potopa, enega na 30 metrih, drugega pa na 25 metrih globine. Vodje potopa obiskovalcem točno pokažejo, kje je potrebno klečati oz. pri prihodu večjih morskih psov celo ležati. Nakar se začno morski psi eden za drugim postopno zbirati, saj kaj kmalu zaznajo hrano oz. mrtve ribe, ki jih le eden od potapljačev deli morskim psom. Je pa bilo za nas, ki smo tam bili le opazovalci, vsekakor nenavadno pred seboj zagledati več kot 3 metre dolgega morskega psa, sploh pa tigrastega, ki velja za nevarnejšo vrsto. Ja, imeli smo neverjetno srečo, da se je med mnogimi sivimi morskimi psi kar naenkrat prikazal prav tigrasti morski pes in v trenutku ostal sam, saj so vsi ostali zbežali. Znano je namreč, da tigrasti morski psi jedo ostale. Potop med morske pse je za ljubitelje tega športa vsekakor zelo poseben dogodek. Načeloma naj pri tem tudi ne bi bilo večjih nevarnosti. Se je pa eden izmed vodičev že pred potopom pošalil, da to ne pomni, da bi kdaj kakšen morski pes res ne pojedel kakega potapljača.

Najbližji stik s pravimi domačini, turistični obiski šol,  poseben obred ob pitju kave …

Zaradi množičnega priseljevanja Indijcev na Fidži v mestih žal ni možno doživeti pravega življenja prvobitnih domačinov. Še vedno pa se ga najde na podeželju, sploh v manjših vaseh. Domačini so za obiskovalce zelo odprti, zato jih sprejemajo tudi v osnovnih šolah. To je tako za obiskovalce kot tudi za učence poseben dogodek. Je pa priporočljivo, da se otrokom za darilo prinese kake šolske potrebščine. Učenci obiskovalcem z veseljem zaplešejo ali zapojejo, nato pa tudi oni pričakujejo kaj v zameno. Dovolj je že, da se jim pove kaj o sebi in svoji deželi. Naša skupinica popotnikov z vseh koncev sveta je otrokom celo zapela pesmico in ob tem smo ugotovili, da je bilo nam bolj nerodno kot otrokom. Sicer pa so šole na videz precej revne, nekatere so videti že skoraj kot zapuščene, saj običajno nimajo niti oken. Ograja pred šolo pa je narejena kar iz plastenk.

V vaseh se obiskovalce z veseljem povabi tudi v kulturni dom na pitje kave. Tu ne gre za kavo, kakršno poznamo pri nas, ampak za pijačo,  narejeno iz korenin rastline yagona. Pitje kave je pri njih poseben obred. Ob obredu je potrebno spoštovati celo vrsto pravil. Oblačila morajo segati čez kolena, obleko morajo imeti tako moški kot ženske. Tako je dovolj, če se okoli pasu zvleče »sulu« – njihovo tradicionalno krilo. Tudi za samo pitje kave obstajajo točno določena pravila, ob pripravi pa je potrebno moliti. Prvi vedno pije gospodar, nato šele vsi ostali. Kavo se vedno pije iz skodelic iz kokosa. Za mešanje zmletih korenin rastline v vodi ter deljenje pijače je vedno nekdo določen. Ta nato prinese do prav vsakega obiskovalca (vsi sedijo na tleh) skodelico, polno pijače. Preden se sprejme pijačo, je potrebno ploskniti in reči bula. Šele nato se jo lahko spije. In kaj pomeni bula? Vse dobro; lahko je pozdrav, dober tek itd. Kavo smo pili skoraj vsak večer, saj se domačini ob tem dogodku zabavajo. Pravi dogodek pitja kave je bil v kulturnem domu. Ob tem so nam domačini še zapeli nekaj svojih tradicionalnih pesmi, nakar smo morali z njimi še zaplesati.

Fidži je dežela, ki daje občutek, da se je čas ustavil. Tam ni zaznati stresa, hitenja, le umirjeno in nasmejano življenje. Ljudstva iz nerazvitih dežel pogosto hrepenijo po odhodu v Evropo ali Ameriko, ampak kljub temu imajo na Fidžiju mnogo lepše življenje kakor mi v razvitem svetu.

Piše: Mateja Mazgan

www.aktivna-druzina.si

Komentirajte!

Ali bi si želeli obiskati Fidži? Vas bolj mikajo sanjske plaže ali ostala ponudba, ki jo je izbrala tudi Mateja na svojem potovanju?