Intervju: Sara Isakovič

Sara Isakovič, udeleženka treh olimpijskih iger in ponosna nosilka olimpijskega srebra iz Pekinga, ni le odlična športnica, temveč tudi zelo uspešna in nadarjena študentka. Obiskuje znamenito kalifornijsko univerzo Berkeley, kjer se je usmerila v nevro psihologijo in zaključila štiri letnike, maja letos pa namerava še diplomirati. Kot je dejala tudi sama, znanja in življenjskih izkušenj, ki jih je pridobila na  Berkeleyu, ne bi zamenjala za sto zlatih olimpijskih medalj. Ob plavanju je tako našla tudi drugo stran življenja, ki jo izredno veseli.

Ne ve še, kako bo usklajevala vse obveznosti s športom in kam jo bo po načrtovani diplomi prihodnje leto vodila pot na podiplomski študij, a o dokončnem umiku iz bazenov še ne razmišlja, saj je trenutno le na daljši pavzi. Po vsej verjetnosti se bo odpravila v San Diego, kjer bo raziskovala možgane elitnih športnikov ter ameriških marincev.

Vselej nasmejana, zgovorna in pripravljena na pogovor si je kljub številnim obveznostim vzela nekaj časa tudi za Potnik.si ter nam zaupala svoje potovalne navade in doživetja.

Kaj so za vas idealne počitnice?
Maldivi 🙂

Kam najraje potujete (katere destinacije) in s kakšnim namenom? Imate morda kakšno stalno priljubljeno destinacijo, kamor se vedno znova vračate? 
Vsako poletje ali zimo se vračam v Dubaj. Tam je moj dom, kjer se res dobro počutim. Imam plažo, shopping ter veliko prijateljev. Največji razlog pa je ta, da se tam združi cela družina in uživa počitnice ali praznike na toplem.

Kateri tip potovanj ali počitnic vam je všeč in ob katerih priložnostih (ali raje ležite na plaži ali bolj ljubite aktivne počitnice, kampiranje, …)?
Najraje imam počitnice, ko vem, da bom vsak dan ležala na plaži, se sončila, kopala in uživala s prijatelji v večernih urah. Seveda mora biti vsak dan prisotna še kaka aktivnost- joga, pilates, tek, kolesarjenje… brez vadbe se ne počutim dobro, tako poleg lenarjenja tudi telovadim 🙂

Kako pogosto potujete in za koliko časa?

Zdi se mi, da sem vsak mesec na avionu 🙂 Skupaj z reprezentanco sem prepotovala cel svet. Vsak drugi teden smo odpotovali nekam na tekmo (tam običajno ostanemo samo par dni), včasih pa tudi na priprave (v Španijo, Francijo, Južno Afriko, Avstralijo… kjer ostanemo cel mesec).Prejšnji semester sem bila pri prijatelju v Chicagu, kjer sem ostala 5 dni. Na začetku leta sem odpotovala v San Diego na sestanek s profesorjem, s katerim želim sodelovati in opravljati raziskave na področju nevropsihologije po končanem študiju. Naslednja potovanja so Miami in Dominikanska republika. V Dominikansko republiko se odpravlja 30 športnikov iz Berkeleya (univerze), saj tam organiziramo športni kamp za revne otroke in sirote.

Kdaj si privoščite dopust? Glede na to, da ste močno zasedeni in odsotni zaradi tekem ter priprav, ali vam uspe na dopust v poletnih mesecih?

Edino obdobje, ko sem si lahko privoščila počitnice, je bilo avgusta. Takrat sem vedno dobila dva tedna počitnic in se odpravila na dopust skupaj z družino ali prijatelji.

Kje ste bili na dopustu lansko leto in kako je bilo?
Lansko leto sem po olimpijadi ostala še en teden v Londonu, pri moji najboljši prijateljici Tringi, ki tam stanuje. Nato sem se odpravila v Dubaj na družinske počitnice. Zelo rada preživljam počitnice tudi na Bledu, saj se lahko vsak dan kopam v Blejskem jezeru in uživam v prelepi naravi.

Imate morda že izbrano destinacijo za naslednje potovanje?
Zelo rada bi prepotovala Južno Ameriko.

Katera prevozna sredstva uporabljate?
Večinoma letalo.

Ali si dopust organizirate sami ali preko kakšne agencije?
Vedno sama.

Kje se informirate glede potovanj?
Največ preko internetnih strani.

Kaj mislite o rezervacijah preko spleta?
Zelo super in uporabna zadeva.

Ali ste že obiskali nudistično plažo?
Ne, ampak nimam čisto nič proti 🙂

Se ukvarjate s kakšnim športom oz. drugo aktivnostjo na potovanjih (surfanje, kajtanje, potapljanje, plavanje, tek, kolesarjenje)?
Seveda! Poizkusila sem surfati in mi je zelo všeč. Prav tako rada kolesarim in tečem. Na potovanjih ponavadi ne plavam 🙂

Katere so tiste stvari, ki v vaši prtljagi nikoli ne manjkajo? 
Kopalke, zanimiva knjiga ter fotoaparat.

Katera je najbolj neumna stvar, ki ste jo vzeli s seboj na pot?
Vedno se mi zdi neumno, ko vzamem preveč oblačil s seboj.

Katero potovanje je bilo najslabše do sedaj? Kaj je botrovalo slabi izkušnji?
Na srečo še nikoli nisem imela slabih izkušenj 🙂

Za katero potovanje lahko rečete, da je bilo najboljše do sedaj? Po čem ste si to potovanje najbolj zapomnili? Kaj vas je tam tako očaralo?
Včasih so najbolj preprosta potovanja najbolj zabavna. S prijatelji iz gimnazije smo se odpravili v Budvo, kjer smo v starem delu mesta najeli majhno stanovanje. Vsak dan smo se kopali in žurali ter plesali do jutranjih ur.

Ste imeli kakšne avanture (mogoče v mladih letih) na potovanjih?
Nič kaj posebnega 🙂

Kateri je najbolj smešen pripetljaj z vaših potovanj?

Leta 2005 sem bila skupaj z družino na Maldivih. Na poti nazaj v Dubaj so nam rekli, da je avion čisto zaseden, ampak da obstaja še ena opcija, oziroma let za Dunaj, ki se vmes ustavi v Dubaju. Preveseli smo bili teh prostih kart, zato smo se srečni usedli na letalo. Kar naenkrat izvemo, da se letalo ne ustavi v Dubaju, ampak da leti direktno za Dunaj. 🙂 Tako, da smo iz Maldivov leteli na Dunaj, naslednji dan pa nazaj v Dubaj 🙂 Oh ja, kdo bi si mislil, da smo se usedli na napačen avion, ko pa je cela družina aviacijsko usmerjena (oče pilot, mama bivša stevardesa) in že celo življenje potujemo 🙂

Kaj najraje jeste in pijete na počitnicah? Si privoščite tudi kakšen kozarček alkohola?

Alkohola ne pijem, zelo rada pa poizkusim kakšno novo hrano, ki je še nisem poizkusila. Na počitnicah mi vedno prija sadje ali sadni sokovi, še posebej v bolj eksotičnih krajih.

Kako potekajo trenutno vaše aktivnosti?
Na plavanje za zdaj ne mislim, vzela sem si precej dolgo pavzo, ker potrebujem počitek od vsega napora. Glede šole še nikoli nisem bila bolj motivirana in navdušena nad svojim študijem. Po diplomi (letos maja diplomiram) se po vsej verjetnosti odpravim v San Diego, kjer bom najmanj eno leto sodelovala s priznanim profesorjem Dr. Martin Paulusom, ki raziskuje možgane elitnih športnikov ter ameriških marincev. Želi izvedeti, kakšne so nevrološke razlike med nekom, ki optimalno tekmuje/nastopa pod izjemnim stresom in pritiskom, ter med nekom, ki dobrih rezultatov pod pritiskom ni sposoben doseči. Nato nameravam vpisati doktorat in nadaljevati študij v klinični nevropsihologiji. 🙂 Cilji so, da nekega dne uspem tudi na tem novem in zelo zanimivem področju znanosti.

Komentirajte!

Kaj menite glede Sarinih dogodivščin in potovanj? Katero destinacijo ji svetujete za naslednje potovanje? Želite, da se vrne v bazene ali da se posveti študiju in ga uspešno konča?