Neapelj – mesto, ki si ga želiš ponovno obiskati

Mesto je živahno, dinamično, s pristnim značajem in toplimi, prijaznimi ljudmi glavnega mesta pokrajine Kampanije. Številna mesta po Italiji imajo poseben čar, a vendar za Neapelj bi lahko dejali, da ima izrazito drugačen značaj od večine drugih mest Apeninskega polotoka.

Iz gradu Sant Elmo je lep razgled na celotno mesto, v ozadju vulkan Vezuv.

Napoli, kot mu pravijo prebivalci Italije, leži pod vznožjem nemirnega ognjenika Vezuv in je največje mesto v južni Italiji. V 90. letih prejšnjega stoletja se je srednjeveško, baročno in renesančno mesto uvrstilo na seznam Unescove svetovne dediščine. Zaradi svoje več kot 3000 let bogate zgodovine, ohranjenosti zgodovinskih stavb, številnih podzemnih tunelov, temperamenta ljudi, okusne hrane, uličnih zabavljačev in očarljive tradicije te mesto enostavno ne  more pustiti ravnodušnega.  Ko se sprehajate po številnih ulicah mesta, vsrkavate prizore in in zvoke, lahko začutite, kako energija teče po mestu. Zato je Neapelj eno najbolj fascinantnih mest v Evropi, zanimivo za potovanje tudi v njegovo okolico.

Piazza del Plebiscito je eden najbolj prepoznavnih trgov v mestu.

Rojstni kraj pice

Pravijo, da je bila v tem mestu ustvarjena slastna pica Margerita v čast kraljice Margarite Savojske, zato velja Neapelj za rojstni kraj ene najbolj priljubljenih jedi sveta. Včasih je bila pica hrana za reveže, danes pa jo jemo, ne glede na družbeni status.  V hostlu, kjer sem bil nastanjen, mi je uslužbenec bosanskih korenin povedal za picerijo, kjer skoraj ne srečaš tujcev, samo lokalno prebivalstvo, zato sem z veseljem šel tja in se na lastne oči prepričal, da je pica v tem kraju res nekaj posebnega. Če ste slučajno ob obisku Neaplja na dieti, vam bo zelo težko se ne pregrešiti, ker vas hrana dejansko spremlja na vsakem vogalu.

Slaščičarne so dobro založene z različnimi sladicami. Ena najbolj prepoznavnih slaščic se imenuje baba. Okus ima po rumu.

V središču mesta izstopa “Piazza del Plebiscito” in je eden največjih trgov v Neaplju, kjer je bazilika San Francesca di Paola z velikimi stebri, nasproti stoji Kraljeva palača, ki je prav tako vredna ogleda. Nekaj metrov stran od omenjenega trga se sprehodite do promenade ob obali morja, kjer boste lahko zaužili vonj po morju in hkrati boste nagrajeni z lepimi razgledi na ognjenik Vezuv. Vreden ogleda je vsekakor tudi Grad dell Ovo, ki je najstarejši grad v mestu, vidno postavljen v Neapeljskem zalivu. Drugi simbol mesta je grad Nuovo, ki gleda na Neapeljsko pristanišče.

Dell Ovo je najstarejši grad v mestu ob Neapeljskem zalivu.

V času mojega obiska mesta je bil žal grad zaprt, zato sem ta čas izkoristil za obisk stojnic, na katerih so prodajalci prodajali čokoladne izdelke tako, da sem lahko spet razvajal brbončice. Ena najbolj obleganih ulic mesta je Via San Gregorio Armano, ta slikovita ulica je polna delavnic in trgovin, ki ponujajo ročno izdelane spominke, ki so jih navdihnile jaslice. V času mojega obiska mesta je bilo toliko obiskovalcev, da si se moral po polžje premikati skozi labirint številnih ulic.

Grad Nuovo

MARADONA in še enkrat MARADONA

Skoraj ga ni obiskovalca mesta, da ne bi vedel, o katerem nogometašu govorim. Legendarni argentinski nogometaš, ki je del svoje kariere igral za domači klub Napoli, uživa kult nesmrtnega božanstva skoraj na vsakem koraku mesta. Veliko obiskovalcev Neaplja obišče mesto prav samo zaradi njega.

Eden od številnih grafitov argentinskega nogometaša.

Diego Armando Maradona velja za enega izmed najboljših nogometašev vseh časov. Mesto je prepleteno s številnimi majhnimi ulicami in zagotovo skoraj ne bo ulice, da ne bi zasledili grafita z njegovo podobo. Na zidovih ulic so izobešene zastave, nogometni dresi s številko 10  ter navijaški šali.

Skoraj je ni ulice v mestu, kjer ne bi bilo mogoče kupiti dresa s številko 10, ki ga je nosil nogometaš.

Prav posebno mesto, posvečeno argentinskemu igralcu, je v zgodovinski španski četrti, kjer je cel ulični vogal posvečen njegovi zapuščini.

Španska četrt velja za eno najbolj zaželenih delov v središču Neaplja.

Številni lokali, frizerski saloni, restavracije, prodajalne, od leta 2020 se po njegovi smrti imenuje po njem tudi nogometni stadion. Vse je okrašeno v stilu argentinskega virtuoza in domačega nogometnega kluba Napoli. Prav zagotovo lahko trdim, da je mesto Neapelj vzelo Maradono za svojega svetnika.

Nastajanje novega potreta Diega Armanda Maradone.

VEZUV – vulkan, ki ne spi

Z glavne železniške postaje sem se odpeljal z lokalnim vlakom do mesta Ercolano. Do vulkana je najlažje priti z organiziranim avtobusom. Iz tega kraja vas v spremstvu lokalnega vodnika odpeljejo do enega najbolj aktivnih vulkanov na svetu. Veliko turističnih agencij v mestu organizira izlete do številnih turističnih točk.  Ker sem imel več kot dve uri časa do odhoda avtobusa na vulkan, sem čas izkoristil za ogled starodavnega rimskega mesta Herkulanej. S skupino ostalih udeležencev smo se zadnji del poti do kraterja povzpeli peš, to je bil lep pohod navzgor, vključno z avtobusom. Na njenem nevarnem območju živi več kot pol milijona ljudi, zato je vulkan preventivno nadzorovan.

Pompeji, starodavno rimsko mesto, ki sta ga leta 79 našega štetja prekrila lava in pepel.

Največji izbruh vulkana se je zgodil leta 79, ta je pod seboj s pepelom zasul številna rimska mesta, kot sta Pompeji in Herkulanej. Izbruh vulkana je bil tako močan, da je uničil vrh in nato ustvaril dva nova vrhova. Ker je bilo na dan ogleda lepo vreme, smo bili na vrhu vulkana nagrajeni z lepim razgledom na Neapeljski zaliv z njegovo okolico. Največji davek izbruha vulkana leta 79 sta doživeli ravno mesti Pompeji in Herkulanej.

V Pompejih je še danes nekaj zelo dobro ohranjenih fresk.

Danes so Pompeji eno najbolj obiskanih arheoloških najdišč, hkrati pa tudi najbolj tragičnih. Za ogled Pompejev si vzemite čas in se sprehodite čez številne ozke kamnite ulice, občudujte številne hiše, trgovine, amfiteatre, zelo veliko jih je še vedno dobro ohranjenih. Stalna prisotnost Vezuva, enega najnevarnejših vulkanov na svetu, je oster opomin, da je življenje lahko nepredvidljivo.

Žal se nekaterim ni uspelo rešiti ob izbruhu Vezuva.

Značaj današnjih Neapeljčanov globoko korenini v njihovi preteklosti in večina ljudi živi “carpe diem”, izkoristi dan.

Avtor članka: Dušan Berdnik

Potopisna predavanja in potovalne informacije: duletravel.com