Vse o baziliki svetega Petra

Ste vedeli, da je bazilika svetega Petra v Vatikanu največja katedrala na svetu? V tem prazničnem času smo preverili vse o tej najpomembnejši stavbi rimskokatoliške vere, ki je hkrati tudi kulturna, zgodovinska in arhitekturna znamenitost.

Bazilika svetega Petra

Bazilika svetega Petra v Vatikanu je arhitekturno čudo, ki po svoji velikosti in razkošnosti presega vse sakralne zgradbe na svetu. Ogromna katedrala, ki lahko hkrati sprejme 20.000 vernikov, zavzema površino 15160 kvadratnih metrov. Dolžina cerkvenega prostora se razteza na 186 metrih, skupaj s preddverjem pa kar 211,5 metov. Veličastna osrednja kupola se dviga 136 metrov visoko in v premer meri 42 metrov.

Zgodovina

Bazilika je zgrajena nad ostanki prvega papeža – svetega Petra, kateremu je katedrala tudi posvečena. Prvotno baziliko je na tem mestu v 4. stoletju zgradil cesar Konstantin. Sčasoma je cerkev propadla, zato se je papež Julij II. odločil porušiti zgradbo in jo nadomestiti z novo baziliko. Gradnja sedanje bazilike se je začela leta 1506, dokončala pa leta 1626. Cerkev je 18. novembra 1626 posvetil papež Urban VIII.

Arhitekturna lepotica

Bazilika je zgrajena v tradicionalni renesančni in baročni arhitekturi in je bila navdih za cerkvene zgradbe po vsem svetu. Pri gradnji bazilike je sodelovala vrsta najslavnejših stavbenikov in umetnikov, kot so Michelangelo, Raffael, Bramante, Maderna, Bernini in drugi.

Kupolo San Pedra je zasnoval Michelangelo, delo je nato nadaljeval Giacomo Della Porta in leta 1614 je delo dokončal Carlo Maderno.

Notranjost bazilike

Omeniti moramo tudi eno najslavnejših kiparskih del na svetu – Pieta, ki je delo mladega Michelangela. To znamenito umetniško delo, izklesano iz enega bloka kararskega marmorja, prikazuje Jezusovo telo v naročju njegove matere Marije po križanju.

V sedemnajstem stoletju je tukaj svoj pečat pustil tudi Bernini, ki je izdelal Baldahin svetega Petra, dekoracijo štirih stebrov pod kupolo, Cathedra Petri ali Stol svetega Petra v apsidi, nagrobni spomenik Matilde Toskanske, kapelo Najsvetejšega zakramenta na desni strani ladje ter okrasje (tla, stene in oboke) nove ladje. Tudi Trg svetega Petra, ki obdaja baziliko, je delo Gian Lorenza Berninija.

V baziliki svetega Petra je preko 100 grobnic, v katerih počivajo papeži in med drugimi tudi rimski cesar Oto II. ter švedska kraljica Christina.