Jesenice – gorski utrip in jeklena volja

Jesenice slovijo kot železarsko mesto z večstoletno tradicijo. Bogato železarsko tradicijo boste najbolj začutili na sprehodu po fužinarskem naselju Stara Sava na Jesenicah, ki je razglašeno za kulturni spomenik državnega pomena. Za vse ljubitelje narave pa je mesec maj zagotovo najboljši čas za obisk Jesenic. Maja, ko zacvetijo narcise, Turistično društvo Golica organizira več zabavnih prireditev, ki pripomorejo k temu, da se mesto za ves mesec prelevi v mesto narcis.

Pogled na Jesenice z Mežakle

Maj, mesec narcis

V maju, ko so sončna pobočja Karavank pobeljena z ozkolistnimi narcisami, se Jesenice za ves mesec prelevijo v mesto narcis.  Narcise ali ključavnice, kot jim pravijo domačini, privlačijo množico obiskovalcev predvsem na Planino pod Golico in Javorniški Rovt. Sprehodite se po dih jemajočih pobočjih tudi sami v enem izmed treh vikendov v maju, ko na Jesenicah organizirajo trajnostni obisk narcis.

Predvidoma 14. in 15. maja, 21. in 22. maja ter 28. in 29. maja 2022 se do vasi pod Karavankami lahko zapeljete z brezplačnim avtobusom.  Brezplačni avtobus z zgoščenim voznim redom vas lahko popelje z Jesenic na Planino pod Golico in Javorniški Rovt. Če se do Jesenic pripeljete z osebnim avtomobilom, ga lahko brezplačno parkirate pred zgradbo Občine Jesenice, lahko pa se do Jesenic pripeljete tudi z vlakom ali avtobusom.

Se sprašujete, zakaj domačini narcise imenuje ključavnice? Prebivalci teh krajev pripovedujejo pravljico o tem, kako je bog nekoč posvaril čebele, naj ne nabirajo medu ob nedeljah in praznikih. Ker ga niso ubogale, je med v belih cvetkah zaklenil tako, da jim je ustvaril neprehodno bunčico v stebelcih pod cvetovi. Čebele so bile ukročene, zaklenjene narcise pa so, vsaj za domačine, postale ključavnice.

Od Planine pod Golico do vrha Golice

Golica oz. Planina pod Golico slovi po poljanah narcis. Nižje cvetijo že v maju, višje pa v juniju. Vsi, ki se boste odločili, da si ogledate čudovita pobočja narcis na Planini pod Golico, ste vabljeni, da svoj pohod nadaljujte vse do Golice, pri tem pa vse obiskovalce nagovarjamo, da narcis ne trgate oz. jih zavestno ne uničujete, saj jih bodo le tako lahko občudovali še naslednji rodovi.

Večina poti na goro se začenja ravno iz vasi Planina pod Golico. Do znamenite in gostoljubne koče na Golici (1582 m) lahko po bližnjici v smeri Savskih jam pridete v le dobri ura hoda, pohodniki pa se večkrat odločijo za nekoliko daljšo, a bolj hvaležno  pot po grebenih. Navedeni vzpon traja nekje od 2 – 3 ure, na večini poti pa se vam odpirajo čudoviti razgledi na okoliške hribe. Od koče na Golici do vrha Golice (1835 m) boste potrebovali še približno 40 min. hoje.

Železo in Stara Sava

Tudi če boste Jesenice primarno obiskali zaradi narcis, vas vabimo, da se sprehodite tudi po osrednjem delu mesta – Stari Savi. Celotno mesto Jesenice, posebej pa del,  ki je nastal na sotočju Save in hudournika Ukova, odlikuje izjemno bogata železarska tradicija.

Jedro naselja na Stari Savi so predstavljali objekti fužin, od katerih so se danes ohranili: Bucelleni – Ruardova graščina, cerkev Marijinega vnebovzetja, delavska stanovanjska stavba “kasarna”, ostanki plavža in pudlovke, že obnovljen dimnik plavža, mlin ter del betonskih vodnih rak. Objekte povezuje trg, ki s preurejeno podobo postaja novo središče družabnih prireditev na Jesenicah, mesto zbiranj in srečevanj.

Kip Železarja in cvetoči kostanj

 

Železarska tradicija, ki je vidna skoraj na vsakem koraku, se nadaljuje še danes. Železarna Jesenice, katere naslednik je SIJ Acroni Jesenice, je še danes velik zaposlovalec, zato ima mesto še vedno tipično delavsko dušo.

Še več idej za izlete v okolici

Snežna jama na Mežakli

Jesenice ponujajo obilo skritih kotičkov v samem mestu, pa tudi kopico idej za poldnevne ali enodnevne izlete v okolici. Nemalo zanimivosti boste odkrili, če se podate na potep po Mežakli. Na krožni poti, ki vam bo vzela okoli 4 ure hoje, se boste  sprehodili mimo naravnega mostu in mesta, kamor je leta 2009 padel meteorit; obiskali Snežno jamo; videli partizansko bolnišnico in z razgledišča Špica občudovali enega najlepših razgledov na Jesenice in okolico.

Mežakla

Vabljeni, da obiščete Jesenice.