Tenerife: Otok neokrnjene narave in divje zabave

V hladnih jesenih in zimskih dneh si pogosto predstavljamo, kako bi bilo lepo nekje, kjer nas ne bi zeblo, kjer ne bi bila jutra meglena in ceste zasnežene. Za tiste, ki želite uresničiti svoja sanjarjenja, so počitnice na Kanarskih otokih odlična priložnost. Če so še pred časom Kanarski otoki veljali za eksotično destinacijo, pa so dandanes láhko dostopni tudi za slovenske turiste in čedalje več se jih odloči obiskati te evropske otoke večne pomladi. Najbolj obiskani otoki so zagotovo Tenerife, Gran Canaria in Lanzarote.

Tenerife v lastni organizaciji

Počitnice na Tenerifu ponujajo številne turistične agencije, vendar se lahko brez skrbi za potovanje odločite tudi v lastni organizaciji. Letalski poleti so na voljo vse leto, večkrat tedensko, nam najbližja letališča, ki imajo Tenerife v ponudbi, pa so Treviso (Benetke), Dunaj in Budimpešta. Z družino smo se na dopust odpravili v oktobru, ko več ni poletne gneče, temperature pa so še vedno prijetne za izlete in kopanje (ozračje 22 – 28 °C, morje približno 23 °C).

Za raziskovanje po Tenerifu je smiselno najeti rent-a-car, ki ga ponujajo že na letališču, cene pa so odvisne od avtomobila, ponudnika in termina. Poleg tega je večina parkirišč brezplačnih, razen v garažnih hišah, gorivo pa je zaradi nižjega davka tudi precej ugodnejše kot pri nas. Ker otok meri le 2,034 km , ga brez težav prevozite celega, lahko pa se odločite za nekaj nočitev na severu ter se nato prestavite na jug.

Umetno ustvarjena plaža Las Teresitas

Las Teresitas

Mi smo naprej letovali v kraju Puerto de la Cruz, zahodno od glavnega mesta Santa Cruz de Tenerife. Ena izmed zanimivosti Santa Cruza je arhitekturni biser Auditorio de Tenerife, kjer se odvijajo kulturno-umetniške prireditve, na skalah ob avditoriju pa se nahajajo portreti znanih glasbenikov iz različnih zgodovinskih obdobij (Beethoven, Enrico Caruso, Elton John, ABBA …). Po ogledu mesta smo se odpravili na znamenito plažo Las Teresitas, ki je pravzaprav bila umetno ustvarjena, tako da so navozili saharski pesek. Še lepši kakor na sami plaži pa je pogled nanjo s sosednjega hriba, kjer se skoraj kot v sanjah polmesec staplja s turkiznim morjem.

Živalski parki

Na severu otoka je poleg prestolnice in plaž vredno obiskati nekdanje glavno mesto La Laguna, ki velja za biser otoka, in Loro park, do katerega iz Puerta vozi brezplačen vlakec. Tematski živalski park je bil večkrat razglašen za enega najboljših na svetu. Poznan je po edinstvenih predstavah s papigami, orkami, morskimi levi in delfini. Pri ogledu predstave z orkami velja posebna previdnost, saj so določena mesta »mokre cone«, in če boste tja sedli, boste predstavo zapustili premočeni.

Med našim ogledom se jih je kar nekaj presedlo ali celo zapustilo predstavo. V živalskem vrtu prevladujejo papige, poleg tega pa si lahko ogledate tudi pingvine, opice, tigre, nilske konje, aligatorje in druge živali. Poudarek je na čim bolj naravnem načinu življenja teh živali in humanem ravnanju z njimi, hkrati pa opozarjajo na posledice podnebnih sprememb in vpliva človeka na okolje.

Tenerife je bogat z živalskimi parki, med večje spadajo Monkey park, Jungle park in Camel park. Za vsak park si je vredno vzeti več ur časa, ker je vsak po svoje poseben. V Monkey parku smo se sprehajali med živalmi, ki se prosto gibajo po prostoru, lahko jih celo hraniš s sadjem in zelenjavo, ki jih tam kupiš. Naenkrat se je okoli nas nabrala množica morskih prašičkov, hrano pa so z veseljem z rok vzele tudi opice. Po ogledu Monkey parka smo si vzeli prosto popoldne za nakupe (na željo ženskega dela ekipe). Tenerife je odlična destinacija tudi za nakupe, saj se v mestih nahajajo številni nakupovalni centri, cene so podobne kot v Sloveniji, izbira pa veliko večja.

Jug otoka in nedotaknjena narava

Drugo polovico dopusta smo preživeli na jugu otoka, v kraju Los Cristianos. Tu smo se oddahnili, saj je bilo veliko lažje najti parkirišče, kakor v Puerto de la Cruzu. Tenerife je namreč gorat otok, mesta se vzpenjajo, številne ulice so ozke in enosmerne, zato iskanje parkirnega prostora marsikje predstavlja pravi izziv.

Los Gigantes

Na poti v Los Cristianos smo si ogledali še Drago Milenario (tisočletni zmajevec), ogromno staro drevo, ob katerem pride do izraza veličina narave proti majhnosti in minljivosti človeka. Prvotni prebivalci Tenerifa Gvanči so zmajevcu pripisovali magične lastnosti, rdečo smolo, ki se je izcejala iz debla, pa so imenovali zmajeva kri in jo uporabljali za celjenje ran. Na Tenerifu najdemo precej nedotaknjene narave, številne plantaže bananovcev, palme in tropske rastline, ki jih je moč videti tudi v botaničnih vrtovih (npr. v Jardin Botanico).

Pestro večerno dogajanje

Jug je običajno nekoliko toplejši in bolj znan po plažah ter zabavah. Glavna letovišča so polna hotelov in apartmajev različnih kategorij, nočno življenje pa se tu pogosto nadaljuje v jutro. Če vam bo zvečer ostalo še kaj energije, lahko poiščete zabavo v kraju Playa de Las Americas, ki velja za »žurersko« prestolnico otoka. Tu najdete kilometre (britansko obarvanih) barov, diskotek, nočnih klubov in casinojev, večina jih ponuja glasbo v živo, ponekod pa tudi prenašajo nogometne tekme. Zaradi neonske razsvetljave in imitatorjev znanih pevcev Playa de Las Americas spominja na Las Vegas. Med najbolj pogostimi imitatorji je Elvis, lahko pa se zabavate tudi ob nastopih Freddija Mercuryja, ABBE, Toma Jonesa in drugih.

Večerno dogajanje je nekoliko bolj umirjeno okoli trgovskega centra Safari. Tu se nahajajo številne trgovinice, ki so odprte do 22. ali 23. ure, restavracije, bari in Hard Rock Cafe. Mnogi se odločajo za večerje v restavracijah, saj so v popoldanskem času številne zaprte. Poleg tradicionalnih španskih jedi, kakor so paela in tapas, so pogoste tudi restavracije z morsko hrano in azijske restavracije. Če se odločite za bivanje v hotelskem apartmaju, kakor smo se mi, pa lahko vso hrano nakupite v supermarketih. V samem centru promenade se nahaja znamenitost mesta Playa de Las Americas – fontana z barvnimi lučmi. Vsak večer se okoli nje zberejo množice in občudujejo spektakel gibanja vode in svetlobe v ritmu glasbe.

Vodne dogodivščine v Siam parku

Vode pa smo se naužili tudi v Siam parku. Vodni park Siam je označen kot najboljši na svetu zaradi številnih posebnih toboganov, umeščenih med bogato vegetacijo. Za ljubitelje adrenalina so na voljo tobogani s skoraj prostim padom in takšni, kjer se spustiš med morskimi psi in skati. Za otroke obstajajo blažje oblike toboganov, za uživače pa dve umetni plaži in ogromni valovi. Skratka, vsak najde nekaj zase. Karte za Siam in Loro park prodajajo skorajda povsod, zato se jih splača kupiti prej, v izogib čakanju v vrsti pred parkom.

Siam Park

Glavna znamenitost – Vulkan Teide

Kljub temu da se Kanarski otoki nahajajo vzhodno od Afrike, spadajo pod Španijo;
španščina je tako uradni jezik in valuta je evro. V času kolonizacije v 15. stoletju so Španci zavladali nad Gvanči. Le-ti so svojo domovino imenovali »bela gora« zaradi vulkana, ki s svojimi 3.718 metri sega visoko nad oblake. Vulkan Teide že dolgo ni aktiven, vsekakor pa je vreden obiska. Nahaja se v okviru nacionalnega parka, do višine 2.400 metrov se lahko pripeljete z avtomobilom, nato nadaljujete pot z vzpenjačo, zadnjih 200 metrov pa lahko obiščete le s posebno dovolilnico, zato so karte do kraterja že mesece vnaprej rezervirane.

Na vulkanu so nas presenetile visoke temperature, zimska oblačila so bila popolnoma odveč, saj je bilo še celo topleje kot spodaj. Na ognjeniku se načeloma lahko zadržuješ le eno uro, kar je popolnoma dovolj za sprehod po površju, ki spominja na Luno, in obisk razglednih točk. Zaradi oblačnosti se splača obiskati vulkan v dopoldanskem času.

Na Tenerifu zanimivih destinacij nikakor ne primanjkuje. Po enem tednu je bilo vsem žal, da se nismo odločili za daljši dopust. Med naravne znamenitosti otoka zagotovo spadajo tudi 700 metrov visoki klifi Los Gigantes, ki se dvigajo nad Atlantskim oceanom. Ob njih so videti ladjice kot igračke. Pod njimi se zadržujejo delfini in kiti, ki jih žal nismo videli z obale, za izlet z ladjico pa je zmanjkalo časa. Smo si pa privoščili nekaj ur tudi poležavanja na plaži. Vulkanska črna mivka je nekaj, kar je nedvomno potrebno izkusiti na Tenerifu. V mesecu februarju pa imajo na otoku svetovno znan karneval, podoben tistemu v Rio de Janeiru. Morda bo takrat pravi čas, da ponovno obiščemo rajski otok, kjer ni skrbi.

Avtorica članka: Maja Šetinc, portal Kofetarica.si