Schladming

Majhno rudarsko mestece v avstrijski zvezdni deželi Štajerski je danes priljubljeno smučarsko središče.
Schladming slovi po različnih smučarskih prireditvah ter odlično urejenih smučiščih. Njegova prepoznavnost sega daleč naokrog in zato privablja obiskovalce iz različnih držav sveta. Samo približno 3 ure vožnje iz Slovenije in že ste v enem najbolj znanih smučišč. Osrednje smučišče se nahaja na gori, imenovani Planai, a v okolici je še mnogo ostalih prav tako velikih in dobro urejenih smučišč.
Nekoč rudarstvo, danes smučanje
​Prve omembe kraja Schladming segajo v leto 1180, a takrat pod drugim, podobnim imenom, Slaebnich. V tem času je celotna Štajerska spadala v del slovanske kneževine Karantanije. V času nemške kolonizacije pa je kraj začel pridobivati germanski značaj. Ker je na tem območju veliko rude, so se začeli tja priseljevati predvsem rudarji. Rudarska dejavnost je vedno bolj cvetela in na območju Schladminga je takrat delalo že okoli 1500 rudarjev, kar je bilo za tiste čase zelo veliko. Iz tega obdobja so znana tudi prva prizadevanja za poenotenje pravic in delovnih pogojev za rudarje. V času reformacije so se rudarji priključili kmečkim uporom, kar je pripeljalo do tega, da je nadvojvoda Ferdinand I. kraj skoraj povsem uničil, zravnal s tlemi. A bogata nahajališča rude, od srebra, svinca, bakra, kobalta in niklja so kraj ponovno postavila na noge. Veliko preobrazbo pa je kraj doživel leta 1865, ko so ga povezali z železnico. In takrat se je začel razvijati tudi turizem, ki je iz leta v leto širil svoje meje. Danes mesto slovi po zimskem športnem turizmu.

Prednjači zimski športni turizem
​Kraj se je iz majhnega rudarskega mesteca prelevil v izjemno smučarsko središče. Iz leta v leto kraj pridobiva na prepoznavnosti zimskošportnega središča in privablja navdušence zimskih športov iz vseh koncev sveta. Osrednje smučišče na gori Planai, ki se razprostira nad mestecem Schladming, je najbolj obiskano. Sicer pa se v njegovi okolici nahaja še mnogo ostalih manj poznanih, a prav tako odličnih smučišč. Iz centra mesta vozi vzpenjača na goro Planai, od koder so urejene povezave še do sosednjih gora. Vse skupaj obsegajo okoli 244 hektarov prog. Glede na velikost smučišča, kljub temu da v zimski sezoni zabeležijo približno 300.000 nočitev,  ni opaziti gneče.
Seveda pa tam ni zanemarljiv tudi poletni turizem, takrat pa zabeležijo okoli 120.000 nočitev. Regija se odlično razvija in danes je na voljo že kar okoli 3500 možnosti za prenočitev. Od raznih hotelov, apartmajskih naselij, gostišč, poleti tudi kampov itd. Največ gostov pa privabljajo zaradi dobro organiziranih športnih prireditev, med katerimi je vsekakor najbolj znan svetovni pokal v alpskem smučanju. Smučarske proge so odlično pripravljene, ne samo za tekmovalce, temveč za prav vse ljubitelje smučanja. Pri tem se splača izpostaviti predvsem to, da so za nočni slalom uredili razsvetljavo, ki je tako močna, kot bi vozili pri dnevni svetlobi. Na podobni ravni je le še razsvetljava Formule ena v Singapurju. Mesto zares nikoli ne zaspi, redno dopolnjujejo, izboljšujejo svojo turistično ponudbo. Zgradili so novo železniško postajo, izboljšali ter razširili smučarske proge, uredili nov ciljni prostor in še mnogo. Za izboljšavo turistične ponudbe finančno poskrbijo zasebni investitorji, za drugo polovico pa lokalne, regionalne in državne oblasti. ​
Regija Schladming nudi še več
Da so smučišča zares modernizirana, na to kažejo tudi nekatere ogrevane sedežnice, ki sprejmejo tudi do 8 smučarjev. Na voljo so mnoge smučarske in deskarske šole za vse, tako otroke kot odrasle. Prostrana pobočja gora pa so na voljo tudi turnim smučarjem, za katere obstajajo organizirane ture ali pa se na željo lahko podajo na ture tudi sami. Vedno bolj priljubljeno deskanje ima tudi v Schladmingu svoj del, saj iz snega vedno pripravijo mnogo skakalnic, kjer lahko deskarji izvajajo vragolije. Tudi za večerno dogajanje na smučišču je poskrbljeno, saj je poleg nočne smuke urejeno tudi nočno sankališče. Med spusti po belih strminah stojijo pogoste koče, ki nudijo hrano, pijačo in predvsem zabavo. Pri tem Avstrijci še toliko bolj pokažejo, da se radi zabavajo in običajno so najboljše zabave ob njihovi tradicionalni glasbi, pivu iz tamkajšnje pivovarne ter ob Willi mit Frücht oz., viljamovki s sadjem.
Schladming je veliko smučarsko središče, prizorišče najboljših slalomskih tekem in tudi ostalih mednarodnih športnih tekmovanj. Nudi od smučanja, deskanja, turnega smučanja, sankanja, teka na smučeh do poletnih aktivnosti v naravi. To je vsekakor kraj, ki obiskovalcem ostane v lepem spominu. ​
 
Piše: Mateja Mazgan
Komentirajte!
Ste že obiskali to priljubljeno smučarsko središče? Kakšno pa je vaše mnenje o Schladmingu?