Raziskovanje Toronta in okolice – 1. del

Letošnje leto smo se odločili, da gremo obiskati sorodnike v Kanado. Ti prebivajo v mestu Mississauga, ki leži na zahodni obali jezera Ontario in meji na mesto Toronto. S sorodniki smo se že pred prihodom dogovorili o možnih ogledih turističnih atrakcij, ki si jih bomo skupaj ogledali v času našega 14 dnevnega obiska med koncem junija in začetkom julija letos (2023) pri njih.

Pred mestno hišo v centru Toronta

Ker je časovna razlika s Kanado 6 ur, smo se prvi dan našega obiska, pristali smo ob 20.00 po lokalnem času, odpravili takoj spat, ker spanje na letalu v ekonomskem razredu ni ravno najbolj udobno.

Prikaz 8-urnega leta letala iz Varšave v Toronto

Ontario science centre in Ripley’s Aquarium of Canada

V drugem dnevu našega obiska smo obiskali Ontario science centre, kjer smo lahko malce bolje razumeli znanost, od statične energije, nastanka tornadov, tehnike teka… Center resnično nudi vznemirljivo doživetje, polno raziskovanja, pustolovščin in inovacij za vse starostne skupine. V njem smo prebili več kot 3 ure.

Po ogledu Ontario science centra smo se odpravili v center Toronta v Ripley’s Aquarium of Canada, ki je v neposredni bližini CN Towra v samem centru mesta in h kateremu se bomo še vrnili v nadaljevanju tega potopisa.

CN Tower – najvišja stavba v Kanadi

Akvarij prikazuje morske in sladkovodne habitate z vsega sveta. Med ostalimi morskimi živalmi smo videli morske pse, kladvenice, skate, hobotnice in še mnogo drugih vrst morskega živalskega sveta, ki naj bi jih bilo po nekaterih podatkih več kot 20.000. Čas v akvariju je hitro minil in po dobrih 2 urah smo se vprašali, ali smo resnično na koncu poti.

Raziskovanje mesta

Za tretji dan obiska smo rezervirali dnevno karto za City bus tour, za storitev, ko te avtobus, z vodičem na avtobusu, popelje do najbolj znamenitih delov mesta, si to znamenitost ogledaš in potem skočiš na naslednji avtobus, ki pride mimo, in se odpraviš do naslednje znamenitosti.

City bus tour – avtobus, ki te pripelje in odloži na vseh najbolj zanimivih lokacijah po mestu.

Kot prvo postajo našega City bus tour-a smo obiskali Casa Lomo (ime naj bi pomenilo hribovsko hišo), grajski dvorec, v katerem je svoje čase prebival Sir Henry Pellat, eden najbogatejših Kanadčanov z začetka 20. stoletja. Dvorec ima 98 sob, ki pokrivajo 200.000 kvadratnih metrov. Ta dvorec je bila največja zasebna rezidenca v Kanadi tistega časa.

Danes je Casa Loma zgodovinski muzej, ki prikazuje življenje in pohištvo njegovih prvotnih prebivalcev. Henry Pellat je užival življenje v tej zgradbi manj kot 10 let, dokler dvorca ni leta 1923 zapustil in ga predal mestnim oblastem zaradi težav pri plačilu davka na nepremičnine.

Danes je upravljanje gradu mesto dodelilo zasebnemu podjetju, ki se je zavezalo, da bo dvorec obnovilo in upravljalo kot dober gospodar. Med drugim lahko dvorec dandanes najamejo zasebniki in podjetja ter lahko v njem in na njegovih vrtovih priredijo zabave, poroke, razne dogodke… Dvorec je zelo popularen tudi med filmskimi ustvarjalci, saj so tam posneli kadre za filme, kot so: X-Men, Chicago, The Tuxedo.

Po Casa Lomi smo se odpravili na ogled China towna (Kitajska četrt), ene najstarejših sosesk v Torontu, in največje kitajske četrti v Severni Ameriki. Tam smo naleteli na pisane izložbe, živahne ulice ter različne restavracije in specializirane trgovine.

Po obisku kitajske četrti smo se odpravili na ogled Kensington Marketa (tržnice Kensington), boemskega predela Toronta, kjer so našli svoje mesto umetniki in pisatelji ter ljudje različnih kultur, npr. Latinoameričani, Jamajčani, Arabci…, ki imajo tam tudi manjše restavracije in trgovinice, kjer ponujajo gastronomijo in izdelke svoje prvotne domovine.

Po Kensingtonski tržnici smo se odpravili pred mestno hišo, kjer je največja znamenitost napis mesta Toronto in brez katerega ne sme miniti vaš obisk Toronta.

Po obisku mestne hiše smo se odpravili tudi pred dvorano Scotiabank Arena, dvorano, v kateri igrata NBA ekipa Toronto Raptors ter NHL Toronto Maple Leafs in pred katero smo naleteli na gospoda, ki je naredil bronaste odlitke najboljših igralcev hokeja kluba Toronto Maple Leafs, ki so nameščeni pred dvorano, in zanje tudi skrbi.

V nadaljevanju našega obiska Toronta smo obiskali CN Tower, najvišjo stavbo v Torontu s 553 m, na stolp smo se povzpeli z dvigalom in na njem si lahko privoščite 360 -stopinjski ogled mesta. Na njem smo srečali tudi slovensko glasbeno skupino Prava stvar, ki je med vikendom pred tem igrala slovenskim izseljencem v eni izmed slovenskih lovskih koč, ki jih je v Kanadi kar nekaj.

V neposredni bližini CN Towra je tudi stadion Rogers Centre, na katerem igra ekipa baseballa Toronto Blue Jays. V času našega obiska CN Towra, ravno na dan tekme, se obiskovalci tekme na stadion odpravijo že 3 ure pred tekmo.

Rogers Centre – stadion baseball ekipe Toronto Blue Jays

Park Toronto Island

Naslednji dan smo se odločili, na podlagi predlogov, ki smo jih slišali od vodiča na City bus touru, obiskati lokal v bližini St. Lawrence Marketa, kjer so stregli Beaver tail (bobrov rep). Gre za sladico, nekakšno testo v obliki bobrovega repa, na katerega se posuje cimetov sladkor ali kak drug dodatek, npr. sladoled.

Beaver tail – sladica, ki jo moraš nujno poizkusiti, če si v Torontu.

Po sladici smo se s trajektom odpravili na otok, imenovan tudi otok ali park Toronto Island. Otok je pravzaprav skupina 15 otokov, ki so med seboj povezani s potmi in mostovi. Lahko se sprehodite od enega konca otoka do drugega. To je kraj, kamor se prebivalci mesta Toronto umaknejo od mestnega vrveža, se spočijejo od hitrega mestnega načina življenja in kraj, kamor gredo družine, saj je tam zabaviščni park, ranč z živalmi…

Ob povratku v mesto smo se odpravili v St. Lawrence Market, kjer smo občudovali in okušali bogato ponudbo te tržnice.

Po tržnici smo se odpravili v Berczy Park. Posebnost parka je velika dvonadstropna fontana z litoželeznimi kipi 27 psov in mačke. Vsi psi gledajo navzgor proti veliki kosti, ki leži na vrhu vodnjaka. Mačka gleda proti severu v kipa dveh majhnih ptic, ki sedita na kraku svetilke približno 3 m stran od vodnjaka. Fontana vključuje tudi prizemno korito za pitno vodo za prave pse.  Vsak od kipov psov prispeva k funkciji fontane tako, da vsak od njih iz svojih ust »bruha« vodo navzgor. V parku je še en kip mačke, ki stoji na električni omarici v jugozahodnem vogalu parka.

Nadaljevanje potopisa si lahko preberete v naslednji številki e-revije Potnik.si.

 

Avtor članka: Marko Popovič