Nemčija – utrip tradicije v objemu narave

Nemčija je čudovita dežela, ki jo odlikuje izjemna raznolikost, zato bo ob obisku prav vsak popotnik našel nekaj zase. Poleg poslovnih potovanj in poti se vse več turistov za obisk Nemčije odloči zaradi izjemne naravne dediščine in kulturnih znamenitosti. Zakaj je ne bi letos obiskali tudi vi?

Grad Neuschwanstein © Pixabay

Najbolj priljubljene destinacije

Nemčija popotnike vabi k obisku številnih destinacij s pestrimi programi in aktivnostmi, ki jih povezuje zavezanost trajnostnemu turizmu. Glede na število obiskov so najbolj priljubljene destinacije Bavarska, Baden-Württemberg in Hessen, med mesti pa München, Berlin, Nürnberg in Frankfurt na Majni. Popotniki predvsem radi obiščejo nepozabne gradove in očarljiva mestna jedra.

Kar 51 znamenitosti pod Unescovo zaščito

Ste vedeli, da ima Nemčija kar 51 znamenitosti, zabeleženih na Unescov seznam svetovne dediščine? To Nemčijo uvršča v sam vrh držav z največjo gostoto naravnih in kulturnih zakladov. Zasnovali so osem privlačnih tematskih poti, ki vseh 51 znamenitosti, zaščitenih pod Unescom, povezujejo z javnim prevozom in obiskovalcem nudijo številne priložnosti za edinstvena doživetja.

Oglejte si jame, v katerih so bili najdeni najstarejši artefakti človeške umetnosti, obiščite Stolnico v Kölnu, podajte se na sprehod po največjem gorskem parku v Evropi ali pa se čudite najobsežnejšim blatnim ravninam na svetu.

Nesnovna kulturna dediščina

Ob obisku Nemčije bo zvedave popotnike prepričalo tudi raziskovanje nesnovne kulturne dediščine. V registru namreč beležijo kar 131 vpisov. Med njimi najdete svetovno znano knajpanje, pa znamenito orglarstvo in tradicionalno pekovsko kulturo z več kot 3000 različnimi vrstami kruha.

Peka kruha v pekarni Walsrode © DZT/ Julia Nimke

Naravne danosti

Nemčija ima kljub slovesu industrijske države velika območja neokrnjene narave. V Nemčiji boste našli kar 16 narodnih parkov, 104 naravne parke in 16 Unescovih biosfernih rezervatov. Oglejte si cvetoče travnike in samotna barja v Ammergauskih Alpah, občudujte neokrnjeno naravo v Münsterlandu ali pa pohajkujte po gorovju Elbsandsteingebirge.

Saška, nacionalni park Saška Švica, pohodništvo v gorovju Elbsandsteingebirge © DZT, Foto: Jens Wegener

Kar tretjina nemškega kopnega ozemlja spada pod posebno zaščito kot naravna krajina državnega pomena – po obsegu tega ozemlja Nemčijo prekaša zgolj ena država. Uganete, katera?