Z avtom po Srbiji, Romuniji in Bolgariji (2.del)

V prvem delu potopisa ste si lahko prebrali, kako smo se potepali po Srbiji in Romuniji. Sedaj pa si preberite še, kako smo naše potovanje z avtom nadaljevali v Bolgarijo in nazaj.

Ko smo – brez posebnih težav – vstopili v Bolgarijo, je bil naš prvi postanek mesto Varna na Zlati obali, kjer smo tudi prenočili.

Šesti dan smo zjutraj preizkusili mivkasto plažo na obali in se sprehodili ob množici hotelov, ki poleti čakajo turiste.

Nessebar

Naslednji postanek je bil Nessebar, mestece muzej, kjer so ohranjene zgradbe in cerkve iz 14. stoletja. Pravo doživetje za vse, ki ga obiščejo.

Popoldne smo si na poti nekoliko južneje ogledali še posebne skale v obliki gob, ki so zelo atraktivni.

Pot nas je peljala še do Plovdiva, kjer smo prenočili.

Samostan v Rili

Sedmi dan smo si zjutraj ogledali Plovdiv z zelo ohranjenim rimskim teatrom in lepo cerkvijo sv. Konstantina in Helene.

Nato pa je bila pred nami ovinkasta pot do samostana v Rili, ki se nahaja visoko v bolgarskem gorovju. Mogočna zgradba skriva nešteto zgodb iz življenja menihov, ki so si dom ustvarili daleč stran od civilizacije.

Za samooskrbo so imeli vse, od ogromne krušne peči, mlina, ogromnih kotlov in žlic za pripravo hrane do delavnic, kjer so nastajali različni uporabni izdelki in umetnine.

Najbolj znan je z miniaturnimi figurami izrezljan križ, ki prikazuje prizore iz biblije. Že na širokem dvorišču se prikaže vsa veličina velike zgradbe z oboki. Pred vhodom v cerkev in v njej pa se nahajajo čudovite freske in umetnine.

Za slovo pa si lahko privoščite njihove sladice, ki so podobne našim flancatom – mekitse…..

Sofija

Zvečer nam je ostala še pot do glavnega mesta Bolgarije, Sofije, in spotoma ogled stare Bojanske cerkve s freskami.

Osmi dan zjutraj smo se odpeljali v Sofijo do katedrale Aleksandra Nevskega, ki navdušuje s svojo veličino znotraj in zunaj. Nato smo se podali na sprehod do stare cerkvice Velike nedelje in spotoma še mimo vladne palače, ki jo čuva straža v slavnostnih uniformah.

Po mestu Niš

Popoldne pa na pot proti Nišu. Najprej ogled Čele Kule, spomenika iz lobanj, v spomin na pomor civilistov, kot maščevanje Turkov.

Sledilo je odlično kosilo v tipični gostilnici s srbsko hrano. Nato še ogled niške trdnjave in odhod proti termam Ždrelo. Tam smo si izbrali naš zadnji hotel, da se malo osvežimo po devetih dneh potovanja.

Naslednje jutro smo še skočili za kako urico na kopanje v bazene in se odpravili preko Hrvaške domov. Zelo smo bili razočarani nad mejo s Hrvaško, saj smo za prestop čakali eno uro in pol. Potem pa se je čakanje nadaljevalo še na hrvaški avtocesti, na kateri je bil en pas zaprt zaradi del. Zgubili smo tri ure časa in namesto ob sedmih domov prišli ob desetih zvečer. Prepotovali smo več kot 4000 km, pa smo največje razočaranje doživeli na Hrvaškem. Še veliko bo potrebno narediti za boljšo pretočnost hrvaških cest.

Če radi potujete in si želite ogledati delček sveta, ki tudi še skriva skrivnosti prejšnjih stoletij, vam priporočam, da si ogledate Romunijo in Bolgarijo. Gotovo boste pozitivno presenečeni in navdušeni nad skrivnostmi, ki jih boste tam odkrili, in zadovoljni ob doživetjih, ki jih ti dve državi ponujata.