Kako ohraniti vaše fotografije kvalitetne več kot 10 let

Ko postanejo CD-ji in DVD-ji preteklost

Fotoknjiga je knjiga, katere strani namesto teksta krasijo vaše fotografije.

Fotoknjige so novost na področju shranjevanje fotografij in so moderen nadomestek fotoalbumov. Fotoknjiga, za razliko od fotoalbumov, nudi lepši videz, lepšo oblikovnost in prihrani čas, saj pri izdelavi fotoknjige ni potrebno obiskati fotostudia in razvijati slik. Videti je kot knjiga in jo shranjujemo kot knjigo na polici. Vedno bo na voljo, da podoživimo pretekle dogodke, ali pa jo pokažemo osebi, ki jo cenimo in se bo lahko na enak način prelistala tudi čez nekaj sto let.

Prednost fotoknjige je, da lahko fotografije poljubno vstavljamo na stran, prilagajamo velikost fotografije in jih opremimo z besedilom. Če vemo, da lahko v eno od takšnih fotoknjig vstavimo okoli 400 fotografij, je takšna oblika tudi dosti cenejša, kot da razvijemo fotografije in naredimo klasičen album.

Seveda se večina poslužuje le načina, da fotografije shranjuje na računalniku. Je pa ravno s področja računalništva znanih ne malo primerov, ko so izgubili podatke in s tem vse shranjene fotografije. Veliko ljudi misli, da imajo fotografije varno shranjene na DVD-ju v omari, a se ne zavedajo, da je obstojnost podatkov na teh medijih le nekje okoli 10 do največ 20 let.

Seveda vemo, da so nam, staršem, na prvem mestu otroci in je tako tudi v Foto123.si največ izdelanih fotoknjig s to vsebino. Sledijo jim razne obletnice, potovanja, poroke…

Ste vedeli, da v Brežicah nastajajo fotoknjige?

Marko Jurkas iz Foto123.si jo je po svoji poti ubral že leta 1992, ko so se ukvarjali z računalništvom in bili posledično ves čas blizu novostim, ki so se dogajale pri digitalnem tisku. Ker se je nekaj časa ukvarjal s fotografijo, ga je področje digitalnega izpisa fotografij še posebej zanimalo. Pri dobavitelju računalniške opreme se je prvič srečal z digitalnim tiskarskim strojem, ki je imel kvaliteto izpisa primerno fotoknjigi.

»Kmalu smo se odločili, da smo v podjetju razširili svojo dejavnost in leta 2009 trgu ponudili našo prvo fotoknjigo. Kmalu smo se naučili, da zadeva le ni tako enostavna, kot nam je bilo sprva predstavljeno, in da je za kvalitetno fotoknjigo potrebno še veliko več. Do danes smo naredili že veliko sprememb, upoštevali odzive s trga, posodobili proizvodni proces in lahko danes za naše fotoknjige s ponosom rečemo, da so bile izdelane v studiu Foto123.si!« še strokovnjak za fotoknjige ponosno doda.

Od jamskih poslikav do razcveta fotografije

Že pračlovek si je želel ovekovečiti spomine, kar nam je znano z raznih jamskih poslikav, ki so bile narisane ročno. Žal je bil to edini način vse do leta 1820, ko je Nicéphore Niépce uspel narediti prvo fotografijo, ki se je lahko tudi trajno ohranila. Svoj razcvet so fotografije dobile po letu 1888, ko je George Eastman ponudil trgu prvo cenovno dostopno kamero z imenom Kodak, za katero ni bilo potrebno veliko znanja, da se je lahko fotografijo posnelo. Kmalu se je pokazala potreba po albumih, ki so omogočali shranjevanje in urejanje fotografij. Do nedavna je bil to še edini cenovno sprejemljiv način shranjevanja fotografij.

Z digitalno dobo so se pojavile tudi digitalne kamere, kjer nismo več imeli dodatnega stroška s posneto fotografijo in se je posledično pričelo tudi veliko več fotografirati. »Pri tem pa je nastala tudi težava, kako sedaj te fotografije varno in pregledno shraniti, da jih bomo lahko še dolgo podoživljali,« nam pove Marko Jurkas iz Foto123.si.

Želite sami oblikovati vašo fotoknjigo?

V Foto123.si posedujejo digitalni tiskarski stroj, ki je eden najsodobnejših v Sloveniji. Gre za lasersko tehnologijo tiska in so zaradi tega slike videti bolj žive in barvite, kar so kupci tudi zelo pozitivno sprejeli.

Pomembna razlika je tudi način vezave knjižnega bloka, ki je v Foto123.si šivan z žico in je s tem knjiga varnejša in trpežnejša.

Da pa boste lahko vaše spomine sestavili kar sami, lahko uporabite brezplačen program za oblikovanje fotoknjige FORMA AlbumMaker PRO (klikni za prenos), ki je na testu dobil najvišjo oceno za svojo funkcionalnost. Naredite z malo truda izdelek, ki bo videti profesionalno, spomini pa varno ovekovečeni še danes!

Oglasno sporočilo

PRENESITE PROGRAM TUKAJ >>

Nagradno vprašanje!

Kako se imenuje brezplačni program, s katerim lahko enostavno oblikujete fotografije v fotoknjigo?
Med tistimi, ki boste pravilno odgovorili na nagradno vprašanje, bomo izžrebali nekoga, ki bo prejel vrednostni bon za 35 € podjetja Forma Brežice, ki
ga bo lahko koristil za izdelavo fotoknjige po želji. Srečni izžrebanec, ki bo izbran z naključnim žrebom, bo objavljen v naslednji številki revije Potnik.si, prav tako pa bo obveščen po elektronski pošti. Žrebanje bo opravljeno 15.9.2014 v prostorih podjetja ePrvak d.o.o.