Pula – umirjen in romantičen oddih

Ne glede na to, da prihajava iz prelepega kraja na slovenski obali, sva si z ženo letos zaželela dopusta v Puli oz. Pulju. Tako sva v petek dopoldne sedla v avto in se odpravila na podaljšani vikend v Hrvaško Istro. Zahvaljujoč »istrskemu ipsilonu«, nama izlet do Pule ni vzel nič več kot 50 minut vožnje.

Za tokratni oddih sva si izbrala lokacijo na polotoku Verudela, ki je od starega mestnega jedra Pule oddaljen 10 minut vožnje z avtom. Hitro in brez težav sva našla najino namestitev (apartma) in začela uživati v enem izmed redkih sončnih vikendov letos.

Picture
Avtocesta v Istri je bistveno skrajšala potovalni čas do Pule.
Zemljevid Pule z okolico in označena lokacija najinega apartmaja.

Ogled znamenitosti – amfiteater Arena, dvojna vrata, rimski Forum, staro mestno jedro…

Po izvrstnem zajtrku sva si ogledala središče Pule. Staro mestno jedro je res osupljivo in vredno ogleda. Na začetku sva se zapodila na turistično informacijsko točko in tam dobila veliko informacij o bogati zgodovini tega kraja. Pula, mesto tri tisočletne zgodovine, je po vsem svetu znano po svojih vrednih kulturno-zgodovinskih znamenitostih. Najbolj poznana znamenitost, amfiteater Arena, je šesta po velikosti na celem svetu. Dvojna vrata, Avgustov hram, rimski Forum in Mestna hiša so le nekatere od drugih znamenitosti. Tako sva se namenila pogledati veličastno Areno, ki sodi tudi med najbolj ohranjene amfiteatre na svetu. Zgrajena je bila pred skoraj dva tisoč leti, približno v istem času kot znani Kolosej v Rimu. V njej sedaj potekajo številni koncerti, ki zelo popestrijo dogajanje v samem mestu.

Po vseh teh ogledih sva začutila lakoto. Odpravila sva se v apartma in obiskala bližnjo restavracijo Wings, v lasti Slovenca.

Izleti in aktivnosti – Brioni, safari, vodne aktivnosti, kolesarjenje, …

V Puli veliko agencij ponuja izlet na Brione, ki so bili zaradi razčlenjene obale, zgodovine in čudovite sredozemske vegetacije v svetu poznani kot »raj na Zemlji«. Park Brioni sva v preteklosti že obiskala, zato sva ta izlet izpustila. Ogled vsekakor priporočava vsakomur, ki bo dopustoval v Puli, saj vas bo očarala narava, urejenost parka, arheološke in kulturno-zgodovinske znamenitosti. Del parka je preurejen v safari, kjer lahko občudujete tudi živali, ki ne živijo v našem življenjskem okolju.

Zagotovo bi si, če ne bi bilo tako vroče, izposodila tudi kolesa, ki si jih lahko izposodite kar v sosednjem apartmaju. Ni ga čez »komod«. V okolici polotoka Verudela je ogromno zelo lepo urejenih sprehajalnih in kolesarskih poti, ki jih je vredno prevoziti.

Pula - marina Veruda
Marina Veruda ponuja možnost najema čolnov in jadrnic, tako da se lahko  malo zapeljete po Jaranskem morju.
Pula - izposoja koles
Na številnih lokacijah si lahko izposodite kolesa (tudi v sosednjem apartmaju) in izkoristite odlične kolesarske poti.

Plaže – lepo urejene in ponujajo številne aktivnosti, tudi za otroke dobro poskrbljeno

Na predlog lastnice apartmajev, Eve, sva izbrala zelo lepo in urejeno plažo Ambrela, ki je od apartmaja oddaljena približno 900 metrov. Plaža ima zelo velik, urejen in, pomembno, brezplačen parkirni prostor. Na plaži so ležalniki, brezplačen tuš in urejena stranišča. Tudi za otroke je zelo dobro poskrbljeno, saj so na vodi postavljena otroška napihljiva igrala. Za adrenalinske navdušence pa so na voljo tudi vodni skuterji. Na plaži sva se res sprostila in uživala v kristalno čistem morju ter lepo urejeni plaži.

Zadnji dan po zajtrku sva želela videti tudi druge plaže v bližini apartmaja. Odpravila sva se na drugo stran polotoka, proti kraju Medulin. Tudi tukaj sva naletela na zelo lepo urejeno plažo s kristalno čistim morjem. Zmaga je uživala v plavanju, jaz pa se nisem dal motiti pri branju časopisov v senci.

Pula - plaža
Medtem ko je Zmaga plavala, uživala v morju in se nastavljala soncu, …
Pula - divje plaže
… sem jaz užival v senci na eni izmed divjih plaž.

Večerno dogajanje – urejene sprehajalne poti za romantične sprehode

Zvečer sva šla na sprehod po urejeni poti ob morju od marine Veruda do avtokampa Stoje, kjer se nahaja peščena plaža Zlatne stijene. Vzdolž sprehajalne poti je še veliko ostalih divjih plaž. Romantičen večerni sprehod ob bučanju morja nama je zelo prijal. Prav tako je živahno tudi dogajanje v samem središču mesta, kjer so odprti številni bari in restavracije, v nekaterih od njih lahko naletite tudi na živo glasbo.
Pula - divje plaže
Ob sprehajalni poti se nahajajo številne divje plaže.
Pula - sončni zahod
Romantični večerni sprehod ob sončnem zahodu nama je zelo prijal.

Namestitev – istrsko gostoljubje, mirno okolje, ugodna cena in odlična hrana

Za tokratno namestitev sva si izbrala apartma na polotoku Verudela, ki je od starega mestnega jedra Pule oddaljen 10 minut vožnje z avtom. Hitro in brez težav sva ga našla. Avto sva mirne duše parkirala pred apartmajem, kjer se nahaja urejeno parkirišče. »Gazdarica«, gospa Eva Rukavina, ki svoje apartmaje oddaja že 15 let, naju je pričakala odprtih rok s palačinkami za dobrodošlico. Ni treba posebej poudarjati, kako dobrodošla sva se počutila. Kmalu nama je razkazala apartma in nama dala tudi nekaj koristnih nasvetov in informacij, ki so nama še kako prišli prav pri raziskovanju Pule.
Več o apartmajih, dodatne informacije in rezervacije lahko naredite na:
silvia.rukavina@zg.htnet.com ali 00 385 98 94 53 182 ter 00 385 98 17 56 570
Po krajšem spoznavanju kraja Veruda Porat naju je gospa Eva povabila na večerjo v bližnjo restavracijo na plaži Ambrela. Še danes se nama cedijo sline po zelo okusnih kalamarih in rezancih z morskimi sadeži. Gospodarica nama je z veseljem razkazala restavracije, plaže in naštela številne aktivnosti, katerih bi se lahko lotila med najinim kratkim dopustovanjem.

Konec prekratkega vikenda in zanimiva ter pestra jesen v Puli

Čeprav bi lahko cel dan uživala v morju in poletnem vetriču, je napočil čas odhoda. Na poti domov sva hotela izkoristiti še zadnje dopustniške urice, zato sva se ustavila na kosilu v še enem istrskem biseru – Rovinju. Sprehodila sva se po starem mestnem jedru, ki je, prav tako kot Pula, vreden ogleda. Tridnevni oddih v Puli je bil zelo umirjen in romantičen ter seveda, kot vse lepe stvari, mnogo prekratek. Z veseljem se bova še vrnila v Pulo.

V Puli še ni konec sezone, saj se obeta še zelo zanimiva in pestra jesen. Številni zabavni dogodki, degustacije vin, … bodo poskrbeli, da vam ne bo dolgčas in seveda vabijo, da jih tudi sami doživite ter okusite gostoljubje Pule.

Avtorja: Zmaga in Marjan Jerman

Dodatni 5% popust za bralce Potnik.si

Izkoristite posebno ugodnost za bralce revije Potnik.si – 5% dodatni popust na rezervacije apartmajev. Ob rezervaciji navedite kodo: POTNIK
Kontakt – dodatne informacije in rezervacije lahko naredite na:
silvia.rukavina@zg.htnet.com ali
00 385 98 94 53 182 ter 00 385 98 17 56 570

Komentirajte!

Ali ste že obiskali Pulo? Kaj vam je bilo najbolj všeč?