70 let od osvojitve Mount Everesta

29. maja leta 1953 sta Edmund Hillary in šerpa Tenzing Norgay postala prva plezalca, za katera je potrjeno, da sta dosegla vrh najvišje gore na svetu. Ob 70. obletnici osvojitve Mount Everesta si preberite vse o nujnem podvigu na vrh sveta.

Mount Everest

V petdesetih letih 19. stoletja so Mount Everest označili za najvišjo goro sveta, s čimer je postal predmet zanimanja v zlati dobi alpinizma. Praktični premisleki (in prva svetovna vojna) so preprečili pomembne pristope do dvajsetih let prejšnjega stoletja, ko je George Mallory izginil na Everestu med britansko odpravo na Mount Everest leta 1924.

Večina zgodnjih poskusov povzpetja na Everest je bila opravljena s severne (tibetanske) strani, vendar sta kitajska revolucija leta 1949 in njena kasnejša priključitev Tibeta privedli do zaprtja te poti. Plezalci so si zato začeli ogledovati pristop z nepalske strani.

Odprava na Mount Everest 1953

Britanska odprava na Mount Everest iz leta 1953 je bila deveta alpinistična odprava, ki je poskusila doseči vrh Mount Everest, in prva potrjeno uspešna. Pred tem je švicarska odprava (v kateri je sodeloval tudi Tenzing) poskušala doseči vrh leta 1952, a se je zaradi slabega vremena in težav s kisikom bila primorana obrniti le dobrih 250 metrov pod vrhom.

Leta 1953 je John Hunt zamenjal Erica Shiptona, vodjo prejšnjih britanskih odprav na Everest. Številčni britanski odpravi se je pridružil tudi izkušeni Novozelandec Edvard Hillary. Sprva je Hillary nameraval plezati v navezi s prijateljem Georgom Lowejem, vendar ju je Hunt kot izkušena ledna plezalca razdelil v dve navezi, zato je Hillary za partnerja dobil Tenzinga Norgaya.

Prva skupina je skupaj s 150 nosači krenila iz Katmanduja proti Mount Everestu 10. marca, 11. marca pa ji je sledila druga skupina z 200 nosači. Med 26. marcem in 17. aprilom so opravili višinsko aklimatizacijo in 12. aprila 1953 dosegel bazni tabor na 5455 m. V naslednjih dneh so ustvarili vrsto taborov, ki so počasi segali višje na goro.

Prvi od dveh plezalnih parov, ki ju je predhodno izbral Hunt, Tom Bourdillon in Charles Evans, sta se na vrh odpravila 26. maja. Uspešno sta opravila prvi vzpon na 8.750 m in ob 13.00. uri prišla na le 100 m od  vrha. Pred začetkom je imel Evans težave s poškodovanim ventilom v kisikovem kompletu, zato sta se morala ob 13.20 obrniti.

27. maja je odprava izvedla drugi naskok na vrh z drugim plezalnim parom, Novozelandcem Edmundom Hillaryjem in šerpo Tenzingom Norgayem. Tabor sta zapustila ob 6.30 zjutraj, dosegla južni vrh ob 9. uri zjutraj in vrh ob 11.30. uri 29. maja 1953. Tenzing je v svoji avtobiografiji iz leta 1955 zapisal, da je Hillary naredil prvi korak na vrh, on pa je sledil. Na vrhu sta preživela približno 15 minut. Hillary je posnel fotografijo, na kateri Tenzing pozira s svojim cepinom, fotografije s Hillaryem pa ni (po Tenzingovi avtobiografiji je Hillary preprosto zavrnil fotografiranje). Tenzing je na vrhu pustil čokolado kot daritev, Hillary pa križ, ki mu ga je podaril John Hunt.

©Edmund Hillary/Royal Geographical Society – https://mylesdungan.com/2020/05/29/fh-74-a-photograph-of-edmund-hillary-on-top-of-the-world-was-the-first-proof-of-the-conquest-of-everest-in-1953/

Edmund Percival Hillary – vplivno ime 20. stoletja

Edmund Percival Hillary, novozelandski plezalec in raziskovalec, se je za alpinizem začel zanimati že v srednji šoli. Sprva je plezal po novozelandskih gorah ali Južnih Alpah in osvojil Ollivier (1933 m) in Aoraki/Mount Cook (3754 m). Pred odpravo na Everest je bil Hillary del britanske izvidniške odprave na Everest leta 1951, pa tudi neuspešnega poskusa vzpona na goro Cho Oyu leta 1952.

Leta 1958 je kot del Transantarktične odprave Commonwealtha dosegel južni tečaj po kopnem. Kasneje je dosegel tudi severni tečaj, s čimer je postal prva oseba, ki je dosegla oba pola in se povzpela na vrh Everesta. Revija Times ga je uvrstila med 100 najvplivnejših ljudi 20. stoletja.

Številne nagrade

Hillary je prejel številna priznanja doma in v tujini. 16. julija 1953 je postal vitez poveljnik reda Britanskega imperija (Knight Commander of the Order of the British Empire), istega leta je prejel tudi medaljo kronanja kraljice Elizabete II ( Queen Elizabeth II Coronation Medal). Leta 1978 je postal 4. član reda Nove Zelandije (Order of New Zealand). Bil je prvi tujec, ki je prejel nepalsko častno državljanstvo. Po njem so poimenovane šole, ulice, celo letališče Tenzing-Hillary. Upodobljen je na novozelandskem bankovcu za 5 dolarjev, s čimer je postal edina (ob upodobitvi še) živa oseba, ki ni kronana glava ali trenutni vodja države, ki se je kdaj pojavila na novozelandskem bankovcu. Ob upodobiti je Hillary vztrajal, da se kot ozadje uporabi Aoraki / Mount Cook in ne Mount Everest.