Kam na praznovanje pusta?

Pust, pust veselih ust! Da bo letošnji pust res veselih ust, vam v nadaljevanju dajemo nekaj predlogov, kam se lahko odpravite na pustno rajanje. Letos bo pust 21. februarja, pustna sobota in nedelja pa sta 18.2. ter 19.2.

Cerknica

Pustne prireditve v Cerknici se letos začnejo že 14.2., veliki pustni karneval pa tradicionalno poteka na pustno nedeljo.  Oglejte si čarovnico Uršulo, Butalce, zmaje in še kaj! Lahko pa se v Cerknici oglasite tudi na pepelnično sredo (dan po pustu – 22.2.2023), ko poteka pokop pusta, najstarejša premikajoča pustna ulična predstava na Slovenskem.

Ptuj

Obiščite največji slovenski pustni karneval. Kurentovanje na Ptuju organizirano poteka že od leta 1960. Letos se je pustno rajanje pričelo že 2. februarja in bo trajalo vse do samega pusta. Na pustno nedeljo ob 13.00 pa bo Ptujske ulice in trge preplavil sprevod več tisoč karnevalskih mask ter tradicionalnih likov.

Vir pri Domžalah

Morda marsikomu manj znan, pa vseeno eden največjih pustnih karnevalov v Sloveniji poteka na Viru pri Domžalah. Pustovanje na Viru ima dolgo tradicijo, saj njegovi začetki segajo v leto 1936. Vse od 4. do 21. februarja na Viru velja poseben zakonik, ki ga spremlja pestro dogajanje. Najbolj se bo rajalo na pustno soboto, 18.2., ko poteka otroško pustovanje, v nedeljo pa sledi še veliki pustni karneval.

Ljubljana, Kranj, Koper, Maribor

Lahko pa se udeležite katerega od karnevalov po večjih slovenskih mestih. Tudi letos bo v Ljubljani na pustno soboto potekal Zmajev karneval, po ulicah Kopra pa bo prav tako v soboto potekala tradicionalna Istrska pustna povorka. Pestro bo tudi v Kranju – Krančkov karneval,  v Mariboru pa bo v nedeljo potekalo otroško pustovanje z Romano.

Benetke ali Reka

Za vse, ki bi radi pustno rajanje doživeli v vsej svoji veličini, seveda priporočamo obisk beneškega karnevala. Najbolj živahno bo od 16. do 21. februarja, ko beneške ulice preplavi na tisoče prelepih mask.

Zagotovo pa vas bo navdušil tudi pustni karneval na Reki, kjer se vsako leto predstavi preko 10.000 mask. Enega najboljših pustnih karnevalov v Evropi vsako leto obišče okoli 150.000 obiskovalcev, lahko se jim to pustno nedeljo, 19. februarja, pridružite tudi vi.