Potovanje z otroki

Ko potujete z otroki, je najprej potrebno dobro premisliti o destinaciji vašega potovanja. Izberite način prevoza po vaših željah in potrebah, pri tem pa vam svetujemo, da izberite destinacije, ki so varne in družinam prijazne. ​Preberite tudi, na kaj morate biti pozorni, če se z otrokom odpravite na pot z avtom, ter nekaj nasvetov, kako na potovanje z letalom skupaj z otroki.

Nikoli ne pozabite na

Ne pozabite s seboj vzeti otrokovih dokumentov (potni list ali osebno izkaznico) in pred potovanjem preveriti datuma veljavnosti. Potni listi otrok imajo krajši čas veljavnosti kot dokumenti za odrasle. Ne pozabite niti na zdravstveno zavarovanje. Če se odpravljate v Evropo, lahko naročite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, za daljša potovanja pa vam priporočamo, da tudi otroku uredite nezgodno zdravstveno zavarovanje za tujino. ​Ko potujete z otroki, vam priporočamo, da imate s seboj vedno:
– hladilno mazilo (za vneto kožo),
-sredstvo za zaščito pred piki komarjev in mazilo za blaženje le-teh,
– kremo za zaščito pred soncem,
– fiziološko raztopino (za izpiranje ran ali čiščenje noska),
– paracetamol sirup (za zbijanje vročine ali proti bolečinam),
– tablete proti slabosti,
– termometer,
– nekaj otroških obližev,
– sterilno gazo, povoje,
– pinceto in škarje,
– vlažilne robčke,
-žličko ( in slinček za dojenčke),
-vodo v plastenki,
-(zložljiv) kozarček in majhno posodico,
-rezervna oblačila.

Plan poti

​Pred potovanjem najprej naredite točen plan poti. Rezervirajte vsa prenočišča in si zastavite približen plan za vsak dan posebej. Imejte v mislih, da se vedno lahko pripeti kaka neprijetnost, zato vam priporočamo, da rezervirate take nastanitve, ki jih je možno odpovedati brez dodatnih stroškov še vse do zadnjih dni. Takih ponudb je vse več, lahko pa se odločite tudi za doplačilo rizika odpovedi. Že na začetku si naredite tak plan, ki bo vseboval tudi kak dan brez posebnih načrtov. Planirajte sproščen dan, ki ga lahko izkoristite za posedanje v parku, ležanje na plaži ali sprehod po mestu. To je še posebej pomembno, če potujete z letalom in se morate držati dneva odhoda. Tako boste imeli rezervni dan v primeru, če pride do nepredvidenih dogodkov, in boste lažje prilagodili svojo pot trenutni situaciji.

Prilagodite program

​Če se na pot odpravljate z otroki, pomislite tudi na to, kaj boste počeli tekom dneva. Če boste otrokom znali nek muzej zanimivo predstaviti, jim je izredno zanimiv lahko tudi resen muzej. Povejte jim kako zanimivo zgodbo, da boste vsebino lažje približali otrokom. Lahko se odločite tudi za obisk katerega od muzejev, ki je namenjen prav otrokom.  Računajte, da otroci večinoma niso ravno najboljši sopotniki za dolge pohode, zato za daljše razdalje raje uporabite podzemno ali pa vlak. Že samo potovanje s podzemno bo zanje pravo doživetje.  Vsak dan planirajte kako aktivnost, ki bo otrokom še posebej zanimiva. Če pa vam zmanjka idej, lahko vedno obiščete park z otroškimi igrali, zabaviščni park ali pa jim pustite, da uživajo v čofotanju v bazenu ali morju.
Piše: Mirjam Kimovec
Komentirajte!
​Kako pa se vi pripravite, preden se na potovanje odpravite z otroki? Delite z nami vaše zanimive izkušnje in prigode.