Atraktivnost karnevala v Viareggiu

Značilnosti pustnega karnevala v Viareggiu

Glavna značilnost pustnega karnevala v Viareggiu je parada vozečih ploščadi in mask ter lutk, običajno narejenih iz celulozne kaše. Paradapotekanaaveniji Viareggio, ki se nahajapoleglokalne plaže. Ogromne lutke, ki jih na tem karnevalu lahko vidimo, predstavljajo različne podobe pravljičnih junakov in svetovno znanih osebnosti. Ustvarjalci lutk pa veliko pozornost še vedno posvečajo lokalnim in tudi svetovnim politikom. Nekatere lutke so visoke tudi do 20 metrov. Na samem karnevalu pa ne sodelujejo samo maske. Iz raznih krajev Italije se pripeljejo različne skupine in na velikih vozečih ploščadih predstavljajo svoje karnevalske skulpture, maskote, glasbo… UradnamaskotaViareggiokarnevala jeBurlamacco,prvič upodobljen leta 1931, ki ga je predstavilUbertoBonetti.

Malo zgodovine karnevala Viareggio

Prva pustna povorka v Viareggiu je potekala že daljnega leta 1873, ko sose nekateripremožnimeščani odločiliorganiziratiparado vozečih ploščadi, okrašenihscvetjem, kar je predstavljalo številoobčanov kotznak protesta. Ob tem so se odločili,da bodo namesto rož na vozeče ploščadi namestili maske in lutke v znak nestrinjanja z lokalnimi oblastmi, ki so občane obremenile z visokimi davki. Prva nagrada, leta 1883, je šla vozeči ploščadi, ki se je imenovala IQuattroMori(ŠtirjeMavri), ki je predstavljala istoimenski kip v mestuLivorno.
Karneval v Viareggiu prinaša mnogo motivov za posnetke, saj je njegova raznolikost širša, kot smo je deležni na klasičnih karnevalih v Benetkah. Karneval vsako leto privabi več kot 800.000 obiskovalcev in je največji italijanski “ljudski dogodek”, ki ga v živo prenaša celo nacionalna televizijska postaja RAI.
Komentirajte!
Ste že obiskali karneval v Viareggiu? Bi želeli doživeti drugačno vrsto karnevala, kot je npr. v Benetkah?