Olimpijske igre v Parizu 2024: Praznovanje stoletja športnega duha

Pariz, mesto svetlobe, ljubezni in umetnosti, bo letos ponovno gostil poletne olimpijske igre. Mesto, ki je že stoletja navdihovalo umetnike, pisatelje in mislece, bo ponovno postalo središče svetovne pozornosti, kjer se bodo ustvarjali novi zgodovinski trenutki. Tokratne igre bodo izjemna priložnost za praznovanje športnega duha, mednarodne enotnosti in bogate zgodovine Pariza.

Pariz: mesto svetlobe

Pariz, prestolnica Francije, je eno najlepših in najbolj obiskanih mest na svetu. Znano je po svoji arhitekturi, kulturi, kulinariki in zgodovinskih znamenitostih. Mesto leži na reki Seni, ki deli mesto na desni in levi breg. S svojo edinstveno mešanico zgodovine in sodobnosti Pariz ponuja obiskovalcem nepozabno izkušnjo.

Če se boste potepali po Parizu, seveda ne smete izpustiti ogleda največjih znamenitosti. Simbol Pariza in ena najbolj prepoznavnih struktur na svetu je gotovo Eifflov stolp. Sprehodite se po Elizejskih poljanah, ki so ena najznamenitejših avenij na svetu. Avenija povezuje Trg Charlesa de Gaulla, kjer stoji Slavolok zmage, s Trgom Concorde. Ob aveniji se nahajajo številne trgovine, restavracije in gledališča. Obiščite tudi znameniti muzej Louvre, ki je eden največjih in najbolj znanih muzejev na svetu.  Hrani številna umetniška dela, vključno z Mona Liso Leonarda da Vincija.

Olimpijske igre se po 100 letih vračajo v Pariz

Ste vedeli, da se Pariz lahko z nazivom mesta gostitelja olimpijskih iger pohvali kar trikrat? Prvič leta 1900, drugič leta 1924 in tretjič leta 2024.

Leta 1924 je Pariz gostil svoje druge olimpijske igre, ki so bile znane kot igre VIII. olimpijade. Na teh igrah je sodelovalo 44 držav in več kot 3000 športnikov, kar je bilo največ dotlej. Igre so bile prve, ki so bile obsežno pokrite s strani medijev, vključno z radiem. Prvič je tudi uradno zaživel slogan olimpijskih iger “Citius, Altius, Fortius” (Hitreje. Višje. Močneje.).

Na njih pa smo svoj pečat pustili tudi Slovenci, saj je Leon Štukelj ravno na teh OI pred 100 leti kot prvi Slovenec osvojil zlato medaljo na olimpijskih igrah  (športna gimnastika, drog in mnogoboj).

Olimpijske igre v Parizu 2024: Stoletje napredka in inovacij

Pariz, s svojimi znamenitostmi in bogato zgodovino, bo od 26. julija do 11. avgusta gostil športnike in obiskovalce iz celega  sveta. Na tokratnih olimpijskih igrah bo sodelovalo preko 200 držav v 329 različnih disciplinah.  Igre bodo razpršene po različnih delih Pariza, kar bo omogočilo obiskovalcem, da doživijo bogato kulturno in zgodovinsko dediščino mesta. To vključuje prizorišča ob reki Seni, ki bodo nudila slikovito ozadje za številne dogodke. Poleg tega si organizatorji prizadevajo pripraviti najbolj dostopne olimpijske igre doslej z izboljšanjem infrastrukture za osebe z invalidnostmi. Poleg tega bodo mnoga prizorišča trajnostne narave – torej začasna ali obnovljena obstoječa, kar bo zmanjšalo vpliv na okolje.

Olimpijske igre so skozi stoletje postale več kot le športni dogodek. Postale so simbol miru, enotnosti in vztrajnosti.