Biograd na Moru – ne bo vam dolgčas

Picture
Marko Ferlin

Biograd na Moru ali belo mesto, kot bi prevedli Biograd, je bila nekoč prestolnica, danes je turistično središče. Odlikujejo ga čista voda, lepe plaže, velika marina ter prelepo staro mestno jedro. Čeprav je bilo mestece v preteklosti kar trikrat v celoti porušeno (nazadnje leta 1646), mesto ohranja svoj stari dalmatinski duh. Obiskali smo ga pred sezono, ko deluje mirno in spokojno, med sezono pa prekipeva od življenja. Kako ne bi, letno zabeležijo več kot milijon nočitev, Biograd pa slovi tudi po največjih navtičnih dogodkih.

Lociran je med Zadrom in Šibenikom, v okolici najdete 3 nacionalne parke, 2 naravna parka ter največje hrvaško jezero, zato je Biograd zelo znan po aktivnem turizmu. Izbirali boste lahko med mirnim poležavanjem, pestrim nočnim življenjem ali med raznoraznimi športnimi aktivnostmi.

“Belo mesto” – čista voda in aktivni dopust

Pri toliko parkih, jezeru, športnih površinah in ostalih možnostih si težko predstavljam, da bi bil dopust v Biogradu na Moru “lagan”, kot so nam to ponavljali domačini. Dopustniki lahko izbiramo med vrsto teniških površin, kolesarskimi in sprehajalnimi potmi ter seveda plavanjem. V okolici Biograda se najde tudi prostor za jahanje konj in še marsikaj.Če pa ste na dopust vseeno prišli v bolj mirnem duhu (in bi radi dali vse štiri od sebe), lahko trenutke, ko vam postane dolgčas, preživite v kakem obalnem baru ali pa si privoščite dober obrok. Izbira restavracij je velika (za nekatere se splača tudi usesti v avto in se do njih zapeljati), hrana je kvalitetna in dobro pripravljena.

Biograd ponuja pestro dogajanje tudi izven sezone. Gostijo dogodke, kjer med drugim postrežejo hrano na 1200 m dolgi mizi, gostijo tudi največji navtični dogodek na Hrvšakem – Biograd Boat Show. Podobni dogodki se vrstijo skozi celo leto.Biograd na Moru je atraktivna destinacija v sezoni in izven nje.

Nastanitev je možna v hotelih, apartmajih ali avtokampih. Izbire je veliko. 

Tenis, tek in kolesarjenje – aktiven dopust

Tenis center Ilirija ima v bližini plaže kar 20 teniških igrišč. Biograd na Moru bo definitivno poskrbel tudi za tiste, ki bi radi aktivno “počivali”. Tekači in sprehajalci lahko najdejo svoj prostor praktično povsod, izdatno pa je poskrbljeno za tiste, ki radi držijo loparje v rokah. 20 teniških igrišč bo zagotovilo, da boste lahko vsak dan udrihali po žogicah. Če to ne bo dovolj, bodo prižgali nočno razsvetljavo in boste to lahko počeli še ponoči. Tenis klub Ilirija je postavljen sredi dreves, skoraj neposredno ob plaži. Tja lahko pripešačite (cca 10 minut iz centra), se pripeljete z avtom, prikolesarite ali pa skočite na turistični vlak, ki vas bo popeljal do tja. Teniška akademija je opremljena z garderobami, stranišči ter barom s teraso. Če v tenisu še niste vešči, lahko najamete tudi trenerja. Idealno je tudi, da za kako uro ali dve zaposlite svojega otroka in si tako privoščite pijačo ter malo odmora. Če bi radi še bolj aktivno preživeli dopust, se lahko preizkusite še v jahanju konj. V hotelih vprašajte, kje je to mogoče (morda boste opazili znake že ob prihodu v mesto), in preživite čudovit dan na hrbtu te prelepe živali.Za tiste, ki  bi raje zajahali kolo, je izposoja mogoča na večih krajih (če ga seveda niste pripeljali s seboj). Na kolesu bo uživanje v čudoviti pokrajini zagotovljeno. Če vam nič od tega trenutno ne ustreza, seveda izberite sprehod po promenadi mimo lokalčkov s sladoledom vseh okusov, stojnic in restavracij. Za vsakega se nekaj najde!

Pogled na marino, morje in jutranje sonce v klimatizirani sobi. Uživanje na balkonu, s kozarcem vina ob večerih ter odličen samopostrežen zajtrk zjutraj. Vse to najdete v hotelu Kornati, ki stoji v neposredni bližini hotela Ilirija, praktično že v starem delu mesta. Večerno življenje vas bo pričakalo pred hotelom, do plaže boste imeli manj kot minuto, če greste peš.

Hotel Adriatic ***

Razgled na morje, prvovrsten Lavender koktajl bar, bazen pod hotelom in neposredna bližina plaže vas bodo razvajali v tem hotelu. Le nekaj minut od samega centra ter rahlo stran od nočnega življenja.

Hotel Villa Donat ****/***

Intima, razvajanje in romantika so glavne teme Hotela Ville Donat. Prostorne sobe, romantična razsvetlitev, skrivnostno okno, skozi katerega lahko vidite partnerja, ki se tušira. Resnično vznemirjujoče vzdušje, kamor morate peljati svojega partnerja!

Več o Hotelu Villi Donat >>

Difuzni hotel – Ražnjevića Dvori A.D. 1307

Perfektno za team-buildinge, sestanke, konference in poslovna razvajanja. Ali pa razvajanja večih družin, ki bi to radi počeli v slogu. Še bolj pa za nepozabno poroko! Na posestvu je več apartmajev, privatni bazen, sejna soba, kuhinja in veliko zunanjih površin za druženje. Na posestvu pridelujejo tudi domače olivno olje ter vino. Ob najemu celotnega posestva je možno najeti še kuharja in postrežbo, kar naredi ta hotel res edinstven. Če želite imeti unikatno poslovno konferenco, prestižen večdružinski dopust ali pa se poročiti v slogu, ste našli kraj za vas!

Prestižna ladja, morje in lepo vreme. Kako bi si lahko predstavljali še boljše pogoje za vaš dogodek? Pa naj bo to poslovna zabava, konferenca ali pa mogoče poroka. Na ladji za dogodke Nada bodo poskrbeli za vas v slogu, plovba bo mirna, postrežba pa vrhunska. Svoje goste boste očarali in si zagotovili, da vašega dogodka ne bodo pozabili.

Več o ladji Nada >>

Komentirajte!

Kako vam je všeč Biograd? Ste ga že obiskali?