Zaliv v mesečini

Le kdo ne pozna čudovitega jezera Črnava in gozdne učne poti, ki vodi okoli njega ter že na pogled prijetnega hotela, ki stoji neposredno ob jezeru. S svojo slikovito in razgibano okolico v Preddvoru, ponuja poleg aktivnih počitnic, raziskovanja naravne in kulturne dediščine, gastronomskega razvajanja, oddiha na energetsko pretočni lokaciji, sproščanja v Centru dobrega počutja, še veliko več. To sva doživela tudi midva in se še enkrat prepričala, koliko lepih in neodkritih kotičkov se skriva v naši deželi.

V enem izmed preddvorskih gradov je živela tudi prva slovenska pisateljica in pesnica Josipina – Urbančič Turnograjska. Ali ste vedeli, da ima svoje prebivališče v Preddvoru prijavljeno tudi naš najboljši biatlonec Jakov Fak? Vas zanima, kaj storiti, če se želite vpisati med člane kluba Kljuka? Organizirate lahko tudi seminarje v eni izmed štirih konferenčnih dvoran. Hotel Bor oz. grad Hrib pa vam ponujata 50 let zvestobe in sreče v partnerstvu. Kaj storiti za vse to, si lahko preberete v nadaljevanju.

Picture
Turistična tabla v Preddvoru.
Picture
Hotel Bor ob čudovitem jezeru Črnava.

Preddvor

Preddvor, ki mu lahko rečemo tudi Dvor mirne narave, je največja vas v dokaj majhni občini Preddvor. Leži ob vznožju Storžiča, Zaplate in Kališča. Ima zelo bogato kulturno in naravno dediščino. Če vas mikajo skrivnosti in mistični gradovi, lahko obiščete kar štiri, prav tako pa si lahko ogledate kar devet cerkva.

Grad Turn, ki so ga zgradili v 14. st., je najbolj poznan po tem, da je v njem živela prva slovenska pisateljica in pesnica Josipina Urbančič – Turnograjska, ki so ji Preddvorčani namenili spominsko sobo v gradu. V spomin na njeno rojstvo pa 9. julija praznujejo tudi občinski praznik. Danes je grad preurejen v dom starejših občanov.

Doprsni kip Josipine Urbančič – Turnograjske.
Picture
Paviljon, ki je bil zgrajen posebej za obisk Tita.

Grad Preddvor, ki leži ob župnijski cerkvi sv. Petra, v centru kraja, se je nekoč imenoval grad Dvor. Med drugo svetovno vojno so v gradu živela nemška dekleta, ki so pomagala pri družinah in kmetih, hkrati pa so učila otroke in odrasle nemščine. Grad ima renesančno – baročno podobo in je bil v pisanih virih prvič omenjen v 12.st. Novi grad je najstarejši med preddvorskimi gradovi, saj segajo najdeni zapisi že od 12. stoletja naprej. Današnje ljudsko ime je “Pusti grad”, saj so na mestu gradu ostale le še razvaline in kamniti zidovi. Grad Hrib je bil sezidan v 16. stoletju in leži ob umetnem jezeru Črnava. Grad nima prvotnega izgleda, saj ga je vsak lastnik preurejal po svoje.

Poroke

Grad je poznan po pravljičnih porokah, saj se tam sedanjost zliva s preteklostjo in prav hitro človek dobi občutek, da živi v času graščakov. Po svečanem obredu v poročni dvorani se mladoporočenca lahko sprehodita skozi grajski drevored in si s tem po legendi zagotovita 50 let srečnega skupnega življenja.

Za pogostitev svatov lahko pripravite tudi poročno slavje, za zares romantičen zaključek poročnega dne pa se lahko mladoporočenca grajsko razvajata v rdeči sobi mladoporočencev, ki se nahaja v graščini. Grad poleg običajnih sob nudi tudi omenjeno rdečo ter tudi belo in modro sobo, ki so urejene v posebnem razpoznavnem slogu.

Konferenčni center

Prav tako je nedvomno omembe vreden konferenčni center s štirimi konferenčnimi dvoranami, ki se nahajajo v gradu. Največja dvorana je Velika konferenčna dvorana (do 80 udeležencev), malo manjša je Grajska dvorana (do 45 udeležencev), Poročna in Lovska dvorana pa sprejmeta 40 oz. 30 udeležencev. Vse dvorane so opremljene s sodobno tehnologijo (brezžična internet povezava, LCD projektorji, projekcijsko platno, flip chartom, grafoskop, diaprojektor in po potrebi tudi ozvočenje). Ker se grad nahaja na energetsko pretočni lokaciji, je to lokacija, kjer se ideje porajajo kar same od sebe in so zato kot nalašč za seminarje, kongrese, izobraževanja in druženja.
Picture
Dvorane odlikuje mir, udobje in posebna atmosfera, …
Picture
… ki jo lahko doživite le v gradu.

Kulinarika

Vse to pa lahko zaključite še z odlično kulinariko. V Grajski gostilnici iz 16. stoletja se lahko prepustite srednjeveškemu ambientu, ustvarili pa so tudi osebno gastronomsko karto, prepoznavno samo za Grajsko gostilnico in hotel Bor. V hotelu in gradu predstavljajo tipično slovensko gastronomijo, specialiteta pa so doma pripravljene hišne sladice. Veliko jim pomeni zdrava, lahka, domača in okusno pripravljena hrana, zato pripravljajo hrano le iz sestavin slovenskih dobaviteljev.

Aktivnosti

Za ljubitelje gora je Preddvor odlična izhodiščna točka za številne vzpone. V samem hotelu, ki je planincem in pohodnikom naklonjen, imajo postavljen kotiček z dnevno ažurnimi informacijami o vremenu in o obratovanju planinskih koč. Najbližji vrh, na katerem se nahaja tudi cerkvica, je Sv. Jakob z 961 metri nadmorske višine. Okoli njega pa se vzpenjajo vrhovi Kamniško – Savinjskih Alp. Eden izmed njih je tudi Storžič, ki se s svojimi 2132m bohoti nad preostalimi vrhovi. Prav tako zelo popularen, še posebej med okoliškim prebivalstvom, je vrh Kališče (1540 m), ki ima tudi svoj klub ljubiteljev tega vrha- KLJUKA. Klub obstaja že od leta 1997, v tem času pa so njegovi člani razvili tradicijo pohodov na Kališče. Člani se lahko od oktobra do konca aprila vsako soboto, nedeljo in vsak dela prosti dan povzpnejo na Kališče, pri tem pa se vpišejo v posebej za člane namenjeno knjigo. Na koncu sezone društvo članom podeli priznanja glede na število vzponov. Najbolj vztrajnim vrežejo imena na ploščo društva, ki visi v koči. Za ekstremne športnike pa so v preteklosti pripravljali tudi 12 urni tek na Kališče. Sedaj so tekmovanje omilili in ga skrajšali na 6 ur.

Možne so tudi druge oblike rekreacije. Priljubljena sta tako cestno kot gorsko kolesarstvo. Zelo obiskani destinaciji sta Jezersko in Krvavec. Če nimate kolesa, si ga lahko izposodite v bližnjem turističnem centru. Imajo tudi kolesa na električni pogon, ki vam bodo olajšala premagovanje vzponov. Ker pa hotel stoji ob jezeru, niso pozabili tudi na ribiče. Palice in dovolilnice za ribolov dobite v hotelu. Tisti srečneži, ki boste ujeli ribo, lahko zaprosite kar v kuhinji hotela, da vam jo pripravijo. Za ljubitelje sonca in mivke imajo v bližnjem rekreacijskem centru tri igrišča na mivki in eno nogometno igrišče z umetno travo. Na igriščih z mivko vam ponujajo igranje odbojke in novost v Sloveniji, ki naju je povsem navdušila, tenis na mivki. Prostore lahko tudi najamete in priredite piknik za zaključeno družbo po zares ugodnih cenah.

Za adrenalina željne so na voljo različne aktivnosti. Lahko izkoristite veter z bližnjih pobočij in zajadrate z jadralnim padalom ali pa se odpravite plezat na bližnje plezalne stene. Krvavec vam v poletnem času ponuja tudi adrenalinski park, v zimskem času pa lahko izkoristite odlično smuko.

Center dobrega počutja

Za vse, ki se po aktivnostih radi sprostite, in za tiste, ki se preprosto želite razvajati, poskrbijo v Centru dobrega počutja v hotelu Bor, kjer lahko izbirate med pestro ponudbo masaž. Velik poudarek dajejo na refleksoterapiji (masaži stopal), s katero spodbujajo in krepijo imunski sistem, hitrejše je odvajanje toksinov iz telesa, pospešuje krvni obtok in prekrvavitev, pomaga pri stresu, pospešuje limfni obtok, lajša nespečnost, povečuje sposobnost koncentracije, izboljšuje delovanje organov v telesu ter pospešuje presnovo. Na izbiro imate tudi druge masaže, kot so klasična masaža telesa in stopal, protistresna terapija z akupresuro in refleksna masaža stopal, indijska ročna masaža s kamni in toplim oljem,…

V Centru dobrega počutja se nahaja prvi center v Sloveniji, ki temelji na magnetnih terapijah po tehnologiji Biosinhron. Magnetna terapija s programirano vibracijsko masažo vzpodbudno deluje na centralni živčni sistem, izboljšuje funkcioniranje imunskega sistema in pomaga celicam do vibracij, ki so potrebne za zdravo delovanje srca in ožilja.

Poleg tega si lahko privoščite masažo na programirani vibracijski blazini, hidro masažo ali sprostitveno biserno kopel z aromaterapijo, ponujajo pa tudi terapije, ki vam krepijo imunski sistem in odpornost proti alergijam. Če pa si želite še psihoterapevtskega svetovanja, Center dobrega počutja sodeluje s strokovnjaki zavoda za psihoterapijo Ljubljana. Torej, za vas lahko poskrbijo v celoti, le še tja je potrebno zaiti.

Prav tako se lahko razvajate v finski in infrardeči savni.

Usposobljeno osebje obvlada veliko različnih masaž, ki pripomorejo k vašemu boljšemu počutju.
Finska savna je namenjena samo dvema, tako je poskrbljeno za zasebnost.

Turistična ponudba

  • Čebelarstvo

Ob glavni cesti proti Jezerskemu naju je pot zanesla tudi na ogled čebelarstva Kokl. S čebelarstvom so se ukvarjali že njihovi predniki, ki so bili za tiste čase odlični in napredni čebelarji. Tudi sedaj posvečajo veliko pozornosti napredku in sodobnim trendom v čebelarstvu. Čebelarijo z okrog 72 pridobitnimi in 33 rezervnimi čebeljimi družinami. Pred leti so se uspešno začeli ukvarjati s čebelarskim turizmom. V ta namen so leta 2000 zgradili sodoben čebelnjak, ki služi za promocijo slovenskega čebelarstva. Pod turistično ponudbo vam ponujajo vodene oglede, degustacije medu (njihova posebnost je med rdeče pese) in drugih izdelkov, ki jih izdelujejo, ter organizacijo piknika v naravi. Vse izdelke, ki jih pridelujejo, lahko tudi kupite.

  • Turistična kmetija Ušlakar

Na Bregu ob Kokri je kmetija, kjer se lahko preizkusite
v kmečkih opravilih na polju, v hlevu ali pri hiši. Prijazni lastniki vam bodo
ob obisku postregli z doma pripravljenimi dobrotami, po napornem dnevu pa se
boste lahko pogreli ob krušni peči. Ne kmetiji lahko prespite v štirih lepo urejenih apartmajih. Lastniki sledijo
razvoju časa tako, da posodabljajo kmetijsko mehanizacijo, sami so tudi zelo
ekološko ozaveščeni, na strehah gospodarskih poslopij imajo nameščene sončne
celice in glede na to, da imajo v lasti gozdove, se ogrevajo z lesno biomaso.

Picture
Sodoben čebelnjak čebelarstva Kokl.
Prava posebnost turistične kmetije Ušlakar je križ pred hišo, ki ga sami obnavljajo. V preteklosti naj bi pripomogel k temu, da je živina v hlevu povrgla zdrave potomce.

Hotel Bor

Najina pot odkrivanja lepot Preddvora in okolice se je pričela in končala v hotelu Bor. Že ob prihodu pred hotel te obide misel, kako lepa in mirna narava je tukaj, obdajali so naju prečudoviti hribi, povsem pa so naju navdušile številne račke, ki plavajo v jezeru. Takoj sva vedela, da bodo te počitnice nekaj posebnega in izkazalo se je, da naju prvi občutek ni prevaral.

Upravljajo tudi bližnji grad Hrib, s katerim obsegata energetski park, prav tako pa imajo ugodno mikroklimo za dihalne poti. Če vas torej mučijo težave z dihali in onesnažen mestni zrak, veste, kam na oddih. Hotel ima 31 sob z 68 ležišči, v gradu Hrib pa je dodatno urejenih še 14 grajskih sob. Če si med bivanjem zaželite sprostitve, se lahko sprehodite skozi grajski drevored, kjer vas na koncu pričakajo orjaške sekvoje, ali se odpravite na hotelsko teraso in, ob sladkanju z odličnimi domačimi slaščicami, uživate v prečudovitem razgledu. Strateška lega hotela nudi mnogo izhodišč za športne aktivnosti, ki zadovoljijo še tako zahtevne goste.

Picture
Prečudovit razgled iz hotelske sobe.
Picture
Prijetna dobrodošlica v sobi.

Tudi vam želiva, da izkoristite oddih v tako lepem koncu Slovenije, ki je oddaljen slabe pol urice vožnje iz Ljubljane. Da hotel sledi trendom in željam gostov, nam dokazuje hotelska vizija, ki je naklonjena vsem ljudem, tako starejšim, otrokom, kakor tudi parom, tudi istospolnim, ki so vse prevečkrat prezrti.

Več informacij o ponudbi Hotela Bor in njegove bližnje okolice pa lahko najdete na naslednjih spletnih straneh:

Picture

Pišeta: Nataša in Žiga

Komentirajte!

Ali ste tudi sami že obiskali Preddvor? Ali poznate še kakšen tak skrit biser Slovenije?