Kanada

Kanada je najsevernejša obmorska država v Severni Ameriki. Država se razteza od Atlantskega oceana na vzhodu do Tihega oceana na zahodu, na severu pa se dotika tudi Arktičnega morja. Zato ne preseneča njihovo nacionalno geslo “Od morja do morja“. Kanada je za Rusijo na svetu druga največja država po površini, vendar ima zelo majhno gostoto poseljenosti z le 32 milijoni prebivalcev (večina jih živi na jugu države vzdolž meje z ZDA), kar je malo za državo te velikosti.

Kanada je sodobna, tehnološko napredna in energetsko samozadostna država. Njeno gospodarstvo močno temelji na izkoriščanju naravnih virov. Ime je dobila po besedi kanata, ki v jeziku Irokezov pomeni »vas«, »naselbina«. V sredini Kanade ležijo prerije, ravna prostranstva, ki jih uporabljajo predvsem za živinorejo in pridelovanje pšenice. Severna Kanada je pokrita z obširnimi predeli gozdov in tundrami, na zahodu države pa prevladuje skalno gorovje.

Kanada je tudi zelo priljubljena turistična destinacija. Tukaj najdete vse, kar si popotnik lahko zaželi – gorovje (Rocky Mountain), prostranstvo neskončnih gozdov, jezer, ki se zrcalijo v soncu, ozkih dolin, tu so zeleni parki in vinogradi, ledeniki, mesta in arktične tundre. Veliko predelov je zaradi odmaknjenosti še skoraj nedotaknjenih in so pravi naravni biseri.

V kratkem promocijskem videu spodaj si lahko pogledate še nekaj znamenitosti in lepot te čudovite dežele.

Komentirajte!

Kako vam je všeč Kanada? Ste jo morda že obiskali? Kaj vam je bilo najbolj všeč?